Ο Μέγας Αλέξανδρος και το αρμένικο ψωμί “λαβάς” !! “Σταματήστε την πολιορκία ! Ένα έθνος που το ψωμί του είναι αυτοάμυνα είναι ανίκητο” !!

ΑΛΦΕΙΟΡΡΟΥΣ ΙΣΤΟΡΙΚΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΑΛΦΕΙΟΣ : Μια ιστορία που οι Αρμένιοι μεταφέρουν προφορικά “από πάππου προς πάππον” , δηλαδή ως ένα πατρογονικό, πανάρχαιο, διδακτικό μήνυμα που μεταφέρεται στους νεότερους με σεβασμό !! Όπως αναφέρει ο συγγραφέας της δεύτερης παραλλαγής της εξιστόρησης , δεν έχει ιστορικές πηγές …
.
Όμως εδώ , το δίδαγμα είναι αυτό που , υποτίθεται ότι , είπε ο Μέγας Αλέξανδρος : ” Σταματήστε την πολιορκία “ !! ” Μπροστά στο ψωμί δεν μπορούμε να κουνάμε βέλος . Οι θεοί τιμωρούν αυτόν που πολεμάει κατά του ψωμιού . Θα πεθάνει 7 χρόνια νωρίτερα . “
… ή το :  Ένα έθνος που το ψωμί του είναι αυτοάμυνα είναι ανίκητο . “
………………………….

Vika Antonyan Κατά την εκστρατεία του ο Μέγας Αλέξανδρος πέρασε δίπλα από την Αρμενία. Έτσι, όταν περνούσε από τον Ευφράτη, θέλησε να κατακτήσει ένα αρμένικο κάστρο.

Ο μακεδονικός στρατός επιτέθηκε για τρεις ημέρες, αλλά το κάστρο έμεινε απόρθητο.
Την τέταρτη μέρα οι Αρμένιοι κρέμασαν στα τείχη το αρμένικο ψωμί Lavash !
– Οι Αρμένιοι παραδίνονται ! – είπαν οι στρατηγοί στον Αλέξανδρο.
– ” Πώς ; ” ρώτησε ο Αλέξανδρος.
– Κρέμασαν Lavash στα τείχη του κάστρου.
– Τι είναι το Lavash;
– Είναι ένα ψιλόφυλλο ψωμί αρμένικο.
– Αλέξανδρος: Αυτοί που παραδίνονται κρεμάνε λευκή σημαία , όχι Lavash. Προσφέρουν συμφιλίωση και ειρήνη. Άρα οι Αρμένιοι θέλουν να πουν ότι ένας άνθρωπος έρχεται στον κόσμο για να φάει και να ζήσει, και όχι για να πάρει όπλα και να πολεμήσει.
– Τι θα κάνουμε τώρα, στρατηγέ;
Αλέξανδρος: Σταματάμε να πολεμάμε και προχωράμε μπροστά. Αφήστε τους Αρμένιους να απολαύσουν το ψωμί τους και την ειρήνη τους. Μπροστά στο ψωμί δεν μπορούμε να κουνάμε βέλος. Οι θεοί τιμωρούν αυτόν που πολεμάει κατά του ψωμιού. Θα πεθάνει 7 χρόνια νωρίτερα, είπε.
……………………………………………………
ΑΛΦΕΙΟΣ : Εδώ μια διαφορετική εξιστόρηση …

Արթուր Եղիազարյան ΤΟΙΧΟΣ ΣΕ ΕΞΕΛΙΞΗ. (Το έγραψα με βάση μια μικρή ιστορία που μεταδόθηκε “προφορικά”, δεν ξέρω την τοποθεσία των ιστορικών πηγών, μην κάνετε ερωτήσεις 🙂 )) Δεν ήταν πρόθεσή μου να παρουσιάσω αυτή την ιστορία ως ιστορικό γεγονός. Ήταν κάτι άλλο… Ο αναγνώστης θα βρει…)

———Μετά τη νίκη στα Γαυγάμηλα, όταν οι ελληνομακεδονικές δυνάμεις επρόκειτο να κινηθούν ανατολικά, ο Αλέξανδρος έστειλε μια φρουρά στα Αρμενικά υψίπεδα για να ανιχνεύσει και να υποτάξει.

Ο Μέγας Αλέξανδρος δεν ξέχασε την ηρωική αντίσταση των Αρμενίων τοξοτών που πολεμούσαν κατά των Περσών κατά τη μάχη των Γαυγαμήλων, χάρη στην οποία ο βασιλιάς Δαρείος μπόρεσε να δραπετεύσει από το πεδίο της μάχης.

Πριν βαδίσει βαθιά στην Ασία, ο Αλέξανδρος ήθελε να ασφαλίσει το πίσω μέρος του. Μετά από λίγο έρχεται η είδηση ​​ότι το στρατιωτικό του σύνταγμα, που εισέβαλε στην Αρμενία, καταστράφηκε από τους ιθαγενείς και εξαφανίστηκε εντελώς.

Τότε ο Αλέξανδρος μετακινείται προς την Αρμενική Γη και το πρώτο φρούριο που συναντά είναι το Σαβούρ στο νότιο τμήμα της Αρμενίας. Πολιορκεί τον Σαβούρ. Οι μέρες περνούν, αλλά το κάστρο δεν έπεφτε. Ο Αλέξανδρος, έκπληκτος με την επιμονή και την αποφασιστικότητα των κατοίκων του Σαβούρ, διατάζει να τους μελετήσουν καλά, να εντοπίσουν τις αδυναμίες και τα δυνατά τους σημεία και να του αναφέρουν.

Την επόμενη μέρα οι κατάσκοποι επιστρέφουν στον Αλέξανδρο και του βάζουν μπροστά του αρμένικο ψωμί, Lavash.

– «Τι είναι αυτό;» ρωτάει ο Αλέξανδρος.

– Είναι αρμένικο ψωμί, Βασηλιά, οι Αρμένιοι το ψήνουν σε μεγάλες ποσότητες, το στεγνώνουν, το αποθηκεύουν και το χρησιμοποιούν για μήνες, ραντίζοντάς το κάθε φορά από πριν με νερό. Μετά από αυτό, το λαβάς γίνεται σαν να ήταν φρεσκοψημένο, απαντούν οι κατάσκοποι.

– «Πραγματικά…» συλλογίζεται ο Αλέξανδρος και, χωρίς να πάρει τα μάτια του από το λαβάς, δηλώνει: «Σταματήστε την πολιορκία».!!!

– Γιατί, Βασιλιά;

Αλέξανδρος : Ένα έθνος που το ψωμί του είναι αυτοάμυνα είναι ανίκητο. Όλα τα έχουν σκεφτεί για να αντιμετωπίζουν τις δυσκολίες… Ακόμα κι αν κερδίσουμε, θα πληρώσουμε πολύ υψηλό τίμημα και θα αποτύχουμε ολόκληρη την εκστρατεία μας προς τα ανατολικά. Πείτε στους Αρμένιους ότι η χώρα τους δεν θα κατακτηθεί από εμάς, με την προϋπόθεση ότι δεν θα μας επιτεθούν πισώπλατα.

– Δεν είναι χαρακτηριστικό των Αρμενίων να χτυπάνε από πίσω, Βασηλιά. Είναι έντιμοι και φιλειρηνικοί άνθρωποι. Όταν όμως η χώρα τους δέχεται επίθεση, από εργάτες οικοδομής μέχρι πρίγκιπες, ενώνονται και μετατρέπονται σε έναν αδάμαστο στρατό.

Αλέξανδρος : Πραγματικά ;; Αυτό είναι καλό !! Έτσι μπορούμε να προχωρήσουμε με ασφάλεια. Αλλά πριν από αυτό, ανακοινώστε στους Αρμένιους ότι όποιος θέλει και μπορεί να ψήσει ψωμί λαβάς, να ενταχθεί στις γραμμές μας με υψηλό μισθό. Θα ταξιδεύουμε μεγάλες αποστάσεις και το ψωμί τους με μεγάλη διάρκεια ζωής θα είναι ένα από τα καλύτερα εφόδια στο δρόμο μας.

Έτσι, τα Αρμενικά υψίπεδα γλίτωσαν από τις μακεδονικές επιδρομές, με τις όποιες συνέπειές τους …

…………………………………………….

……………………………………………………………………….