Μυστηριώδεις θάνατοι Ρώσων ολιγαρχών το 2022

Politics Η ΓΩΝΙΑ ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΣΑΜΙΟΥ

Ρώσοι ολιγάρχες, αρκετοί εκτων οποίων δραστηριοποιούνταν στους τομείς του πετρελαίου και του φυσικού αερίου, πέθαναν πρόσφατα υπό μυστηριώδεις συνθήκες:

Τον Απρίλιο στο Λορέτ ντε Μαρ της Καταλονίας η ισπανική αστυνομία έλαβε μια τηλεφωνική κλήση από τον Φεντόρ Προτοσένια, γιου ενός Ρώσου ολιγάρχη, η οικογένεια του οποίου έχει βίλα στην περιοχή. Όπως είπε, προσπαθούσε επί ώρες να καλέσει τη μητέρα του από τη Γαλλία, μα κανείς δεν απαντούσε. Όταν έφτασε η αστυνομία στον χώρο, βρήκαν τα πτώματα των γονιών και της αδελφής του Προτοσένια: Η αστυνομία αρχικά θεώρησε πως ο πατέρας του, ο εκατομμυριούχος Σεργκέι Προτοσένια, Σεργκέι Προτοσένια πρώην διευθύνων σύμβουλος της ρωσικής εταιρείας φυσικού αερίου Novatecνείχε μαχαιρώσει τις γυναίκες και μετά κρεμάστηκε στον κήπο της βίλας, ωστόσο σύντομα άρχισαν να προκύπτουν αμφιβολίες, καθώς η αστυνομία δεν βρήκε καθόλου αίματα στα χέρια του Προτοσένια ούτε γάντια. Προσπαθούν να πείσουν την κοινή γνώμη ότι φόρεσε στα χέρια του κάλτσες. Ποιός αυτοκτονεί και βάζει ..κάλτσες στα χέρια του;

Μία ημέρα νωρίτερα η αστυνομία στη Μόσχα είχε ανακαλύψει το πτώμα του Βλαντισλάβ Αβάγεφ, πρώην αντιπρόεδρου της Gazprombank, άλλου ενός εκατομμυριούχου, καθώς και τα πτώματα της συζύγου και της 13χρονης κόρης τους στο πολυτελές τους διαμέρισμα. Το ρωσικό πρακτορείο Tass μετέδωσε πως ο Αβάγεφ είχε πιστόλι στο χέρι. Θεωρείται ότι πυροβόλησε γυναίκα και κόρη πριν αυτοκτονήσει.

Τα περιστατικά έλαβαν χώρα με διαφορά 24 ωρών, και οι συνθήκες ήταν παρόμοιες. Επίσης ο Προτοσένια και ο Αβάγεφ ήταν και οι δύο πολυεκατομμυριούχοι της ρωσικής βιομηχανίας πετρελαίου και αερίου- ο Προτοσένια σε κάποια φάση ήταν αναπληρωτής πρόεδρος της εταιρείας φυσικού αερίου Novatek ενώ ο Αβάγεφ ήταν αντιπρόεδρος της Gazprombank.

Στα τέλη του Ιανουαρίου, έναν μήνα πριν την εισβολή στην Ουκρανία, ο Λεονίν Σούλμααβαθμος μάνατζερ στη Gazprom φέρεται να αυτοκτόνησε. Επίσης στις 25 Φεβρουαρίου ο Αλεξάντερ Τιουλιάκοφ, άλλος πρώην μάνατζερ στον ενεργειακό κολοσσό, βρέθηκε κρεμασμένος στο σπίτι του στην Αγία Πετρούπολη. Τρεις ημέρες αργότερα ο γεννηθείς στην Ουκρανία Μιχαήλ Γουότφορντ, μεγιστάνας του χώρου του αερίου, βρέθηκε επίσης κρεμασμένος σε γκαράζ ακινήτου του στο Σάρεϊ, στη νότια Αγγλία.

Στις 24 Μαρτίου ο δισεκατομμυριούχος Bασίλι Μελνίκοφ, επικεφαλής της MedStom, βρέθηκε νεκρός πλάι στη σύζυγό του Γκαλίνα και τους δύο μικρούς γιους τους στο πανάκριβο διαμέρισμά τους στο Νίζνι Νόβγκοροντ.

Η ρωσική αστυνομία όσο και οι υπηρεσίες ασφαλείας της Gazprom άρχισαν έρευνες πάνω στους θανάτους που έλαβαν χώρα στη Ρωσία.

Επεξεργασία κειμένου απο:

https://www.dw.com/de/mysteri%C3%B6se-todesserie-unter-russischen-oligarchen/a-61712777 και

Θρίλερ στην Ισπανία: Νεκροί ο πρώην CEO της ρωσικής εταιρείας αερίου Novatek και η οικογένειά του