ΣΜΥΡΝΗ 1922… ΜΑΚΕΛΕΙΟ… ΜΕΡΙΚΕΣ ΑΛΗΘΕΙΕΣ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ !

ΑΡΘΡΑ ΕΛΛΑΔΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΑ

Ευστρατια Σουραβλα

ΜΑΚΕΛΕΙΟ 1922 :ΜΕΡΙΚΕΣ ΑΛΗΘΕΙΕΣ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ !

Η γιαγιά μου έμενε σε μια συνοικία έξω από την Σμύρνη .
Το σπίτι τους , μια διώροφη μονοκατοικία με πολυελαίους τους το επέταξαν οι Αγγλοι .Ηταν η περιοχή που βρίσκονταν τα περισσότερα προξενεία και γι αυτό τον λόγο δεν χτυπήθηκε από τις πρώτες γειτονιές από τα θεριά τα ανήμερα .
Για να γλιτώσουν ,την πασάλειψαν με κάρβουνο ,της φόρεσαν μαντήλα και γεροντίστικα ρούχα για να φαίνεται γριά ,ενώ ήταν τότε 18 χρονών . Η μητέρα της είχε πεθάνει έξι μήνες πριν.

Στο λιμάνι γινόταν ο κακός χαμός .Συνέλαβαν όλους τους άνδρες .Αρπαξαν τον αδερφό της τον Ευθύμη που ήταν καστανόξανθος και γαλανομάτης γιατί τον πέρασαν για Αρμένη και τον έστειλαν στα ΑΜΕΛΕ ΤΑΜΠΟΥΡΟΥ ή αλλιώς πορείες θανάτου …Το παλληκάρι όμως ήταν πολύ δυνατό και κατάφερε κάποια στιγμή να δραπετεύσει και να φύγει κολυμπώντας .Βρεθήκανε αργότερα στην πατρίδα ,στην Μεγάλη Πατρίδα ,την Ελλάδα με δάκρυα στα μάτια .

Τους έλεγχαν αν είχαν δαχτυλίδια και τα έπαιρναν μαζί με το δάχτυλο δεν έμπαιναν στον κόπο να τους τα βγάλουν ούτε να περιμένουν να τα βγάλουν .Το ίδιο και με τα σκουλαρίκια .Ευτυχώς η γιαγιά μου τα είχε βγάλει από πριν .
Από πίσω φωτιά και από μπρος θάλασσα με με πτώματα να επιπλέουν όπως και με νεκρά μωρά , με τους Τσέτες να επελαύνουν ,να αρπάζουν κοπέλες ,να βιάζουν επί τόπου , άλλοι να λιποθυμάνε , να πατάνε επάνω σε πεσμένους και να τσαλαπατιώνται για να γλιτώσουν και “συνωστισμός” όπως λέει η γνωστή μουλάρα μαζί με κάποια αριστερά αποβράσματα . Ετσι και έπεφτες ,ήταν πολύ δύσκολο να σηκωθείς πια ….

Επίσης να παίζουν επιδεικτικά στα χέρια τους κομπολόγια με ρόγες από το στήθος γυναικών αυτά ΤΑ ΚΑΛΑ ΠΑΙΔΙΑ !
Και στο καράβι πολλοί να σκαρφαλώνουν και οι καλοί μας και γνωστοί “σύμμαχοι ” να τους κόβουν τα χέρια με μπαλτάδες ,ή να τους πετάνε βραστό νερό ,ο κόσμος από ΄το καράβι να τα βλέπουν και να τσιρίζουν ,παδιά να κλαίνε , και παιδιά να ψάχνουν τις μανάδες τους ,χαμένα και έρημα στον χαλασμό ….

ΑΥΤΑ ΜΟΥ ΤΑ ΕΧΕΙ ΔΙΗΓΗΘΕΙ Η ΓΙΑΓΙΑ ΜΟΥ όπως και πολλά άλλα ….
Και επειδή για όλα τους έχω ικανούς …..
Αν το ευηπόληπτο φβ θελήσει να με φιμώσει και να μου κατεβάσει την ανάρτηση με οποιαδήποτε πρόφαση και να με μπλοκάρει ΕΠΕΙΔΗ ΜΕΤΑΦΕΡΩ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΜΟΥ ΕΧΕΙ ΔΙΗΓΗΘΕΙ ΚΑΙ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΑ ΑΝΘΡΩΠΟΥ ΠΟΥ ΤΑ ΕΖΗΣΕ ΚΑΙ ΓΛΙΤΩΣΕ ΑΠΟ ΤΟΝ ΧΑΛΑΣΜΟ , και που στην ΜΝΗΜΗ ΤΗΣ γιατί την αγαπούσα πάρα πολύ ,δεν θα έλεγα ποτέ κάτι που δεν θα μου το είχε διηγηθεί αυτή ,θα με βρείτε στο άλλο προφίλ με το όνομα Ευστρατία και τα αρχικά και το οποίο έχω πολλούς μήνες να χρησιμοποιήσω.
Θέλω να τα γνωρίζετε ,γιατί οι νέες γενιές δεν έχουν ιδέα και έχουν και μια εντελώς διαστρεβλωμένη και αυτοκτονική για την σημερινή τους επιβίωση εικόνα των πραγμάτων .
Καλή Δύναμη σε ό,τι και να έρθει ,θα το αντιμετωπίσουμε .
Η ψυχή του Ελληνα δεν μετριέται γιατί φτάνει ως τ’αστέρια .
Ευστρατία Σουραβλά

…………………………………………………………………………

…………………………………………………………………………………..