Η απάντηση της Κίνας στην αγωγή του Μιζούρι

ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΥΓΕΙΑ

Η Κίνα κατήγγειλε την αγωγή που ασκήθηκε εναντίον της από την πολιτεία του Μιζούρι, κάνοντας λόγο για «πολύ παράλογη» ενέργεια.

Το Μιζούρι έγινε η πρώτη Πολιτεία των ΗΠΑ που άσκησε μήνυση κατά της κινεζικής κυβέρνησης για τον χειρισμό του νέου κορονοϊού, καταγγέλλοντας ότι η αντιμετώπιση από το Πεκίνο στο ξέσπασμα της πανδημίας που προήλθε από τη Γουχάν οδήγησε σε καταστροφικές οικονομικές απώλειες στην αμερικανική Πολιτεία.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Κίνας, Γκενγκ Σούανγκ, δήλωσε σήμερα πως η νομική ενέργεια δεν έχει καμιά βάση και υπερασπίστηκε για άλλη μια φορά τον τρόπο με τον οποίο η Κίνα απάντησε στην κρίση, μόλις εντόπισε τον ιό.

Τόσο το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών όσο και άλλες κυβερνητικές υπηρεσίες έχουν σθεναρά αρνηθεί τις κατηγορίες περί καθυστέρησης, που προέρχονται κυρίως από την κυβέρνηση του Τραμπ.

Η αγωγή

Η αστική αγωγή, που υποβλήθηκε σε ομοσπονδιακό δικαστήριο από τον Γενικό Εισαγγελέα του Μιζούρι, Έρικ Σμιτ, περιλαμβάνει κατηγορίες για αμέλεια, μεταξύ άλλων. Στην μηνυτήρια αναφορά υπογραμμίζεται ότι το Μιζούρι και οι κάτοικοι της Πολιτείας υπέστησαν οικονομικές ζημιές αξίας πιθανόν δεκάδων δισεκατομμυρίων δολαρίων και επιδιώκουν να λάβουν χρηματικές αποζημιώσεις.

«Η κινεζική κυβέρνηση είπε ψέματα στον κόσμο σχετικά με τον κίνδυνο και τη μεταδοτική φύση της COVID-19, κατέπνιξε καταγγελίες και έκανε λίγα για να σταματήσει την εξάπλωση της νόσου», υπογράμμισε σε ανακοίνωσή του ο Ρεπουμπλικάνος Σμιτ. «Πρέπει να καταστούν υπόλογοι για τις πράξεις τους».

Η Πολιτεία κατηγορεί επίσης την κινεζική κυβέρνηση ότι επιδεινώνει την πανδημία «συσσωρεύοντας» μάσκες και άλλο εξοπλισμό ατομικής προστασίας.

Η αγωγή αυτή πιθανότατα θα καταλήξει να είναι σε μεγάλο βαθμό συμβολική, δεδομένου ότι οι αγωγές εναντίον άλλων χωρών συνήθως δεν πηγαίνουν πουθενά επειδή οι νόμοι των ΗΠΑ τις απαγορεύουν γενικά.

Ειδικοί του διεθνούς δικαίου δήλωσαν στο Reuters ότι οι προσπάθειες να καταλογιστεί ευθύνη στην Κίνα για τον νέο κορονοϊό σε αμερικανικά δικαστήρια πιθανότατα θα αποτύχουν.

ΠΗΓΗ

………………………………………

ΔΕΙΤΕ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΣΤΙΣ ΗΠΑ…