ΒΙΚΥ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥΣ: ΠΟΙΝΙΚΟΣ ΚΩΔΙΚΑΣ – ΆΡΘΡΟ 385 , ΕΚΒΙΑΣΗ. Η ΕΚΒΙΑΣΗ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΕΡΓΑΣΙΩΝ, ΣΥΝΙΣΤΑΤΑΙ ΣΤΙΣ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΠΟΥ Η ΤΡΑΠΕΖΑ ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ ΟΙ ΕΙΣΠΡΑΚΤΙΚΕΣ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ (ΚΑΙ ΤΑ ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΑ ΓΡΑΦΕΙΑ), ΑΠΟ ΠΡΟΘΕΣΗ ΔΙΑ ΝΑ ΕΠΙΤΕΥΧΘΕΙ ΙΔΙΟ ΟΦΕΛΟΣ, ΕΚΒΙΑΖΟΥΝ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΗ ΠΡΟΣ ΕΙΠΡΑΞΗ ΠΑΡΑΝΟΜΩΝ ΟΦΕΙΛΩΝ.

ΒΙΚΥ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥΣ ΕΛΛΑΔΑ

δικαιόσυνη

Viky Charalambous

ΠΟΙΝΙΚΟΣ ΚΩΔΙΚΑΣ – ΆΡΘΡΟ 385
ΕΚΒΙΑΣΗ
____________________________________________________
1. ΌΠΟΙΟΣ, ΕΚΤΟΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ 380, ΜΕ ΣΚΟΠΟ ΝΑ ΑΠΟΚΟΜΙΣΕΙ Ο ΙΔΙΟΣ Η ΑΛΛΟΣ ΠΑΡΑΝΟΜΟ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΚΟ ΟΦΕΛΟΣ, ΕΞΑΝΑΓΚΑΖΕΙ ΚΑΠΟΙΟΝ ΜΕ ΒΙΑ Η ΜΕ ΑΠΕΙΛΗ ΣΕ ΠΡΑΞΗ, ΠΑΡΑΛΕΙΨΗ Η ΑΝΟΧΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΠΟΙΑ ΕΠΕΡΧΕΤΑΙ ΖΗΜΙΑ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑ ΤΟΥ ΕΞΑΝΑΓΚΑΖΟΜΕΝΟΥ Η ΑΛΛΟΥ ΤΙΜΩΡΕΙΤΑΙ:

Α) ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΟΣΑ ΟΡΙΖΟΝΤΑΙ ΣΤΟ ΑΡΘΡΟ 380, ΠΑΡΑΓΡ. 1 ΚΑΙ 2, ΑΝ Η ΠΡΑΞΗ ΤΕΛΕΣΤΗΚΕ ΜΕ ΣΩΜΑΤΙΚΗ ΒΙΑ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΠΡΟΣΩΠΟΥ Η ΜΕ ΑΠΕΙΛΕΣ ΕΝΩΜΕΝΕΣ ΜΕ ΕΠΙΚΕΙΜΕΝΟ ΚΙΝΔΥΝΟ ΣΩΜΑΤΟΣ Η ΖΩΗΣ

Β) ΑΝ Ο ΥΠΑΙΤΙΟΣ ΜΕΤΑΧΕΙΡΙΣΤΗΚΕ ΒΙΑ Η ΑΠΕΙΛΗ ΒΛΑΒΗΣ ΤΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ, ΤΟΥ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΟΣ, ΤΟΥ ΛΕΙΤΟΥΡΓΗΜΑΤΟΣ ΤΟΥ, Η ΑΛΛΗΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑΣ ΠΟΥ ΑΣΚΕΙ Ο ΕΞΑΝΑΓΚΑΖΟΜΕΝΟΣ Η ΑΛΛΟΣ Η ΠΡΟΣΦΕΡΘΗΚΕ ΝΑ ΠΑΡΕΧΕΙ Η ΠΑΡΕΧΕΙ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΤΡΟΠΗ ΠΡΟΚΛΗΣΗΣ ΤΕΤΟΙΑΣ ΒΛΑΒΗΣ ΑΠΟ ΤΡΙΤΟΝ ΤΙΜΩΡΕΙΤΑΙ ΜΕ ΦΥΛΑΚΙΣΗ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΔΥΟ ΕΤΩΝ ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ ΜΕΤΑΤΡΟΠΗ Η ΑΝΑΣΤΟΛΗ ΤΗΣ ΠΟΙΝΗΣ. ΑΝ ΤΙΣ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΠΡΑΞΕΙΣ ΤΕΛΕΣΕ ΠΡΟΣΩΠΟ ΠΟΥ ΔΙΑΠΡΑΤΤΕΙ ΤΕΤΟΙΕΣ ΠΡΑΞΕΙΣ ΚΑΤΑ ΣΥΝΗΘΕΙΑ Η ΚΑΤ` ΕΠΑΓΓΕΛΜΑ ( Η ΑΝ ΑΠΟ ΤΙΣ ΠΕΡΙΣΤΑΣΕΙΣ ΑΠΟΔΕΙΚΝΥΕΤΑΙ ΟΤΙ Ο ΥΠΑΙΤΙΟΣ ΕΙΝΑΙ ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟΣ ), ΤΙΜΩΡΕΙΤΑΙ ΜΕ ΚΑΘΕΙΡΞΗ ΜΕΧΡΙ ΔΕΚΑ ΕΤΩΝ

Γ) ΣΕ ΚΑΘΕ ΑΛΛΗ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΤΙΜΩΡΕΙΤΑΙ ΜΕ ΦΥΛΑΚΙΣΗ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΤΡΙΩΝ ΜΗΝΩΝ.

2. ΟΙ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ 72 ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΕΦΑΡΜΟΖΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΕΔΩ.
_______________________________________________

ΜΕ ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ, Ο ΠΙΟ ΠΑΝΩ ΝΟΜΟΣ, ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΕΙ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ, ΑΠΟ ΝΕΟΥΣ ΚΑΙ ΑΠΕΙΛΗΤΙΚΟΥΣ ΤΥΠΟΥΣ ΠΡΟΣΒΟΛΩΝ.

ΕΓΚΛΗΜΑΤΟΛΟΓΙΚΑ, ΤΟ ΕΓΚΛΗΜΑ ΑΥΤΟ ΠΡΟΣΕΓΓΙΖΕΤΑΙ ΣΕ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΟ ΟΡΓΑΝΩΜΕΝΟ ΕΓΚΛΗΜΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΣΠΕΙΡΕΣ ΤΩΝ ΕΚΒΙΑΣΤΩΝ ΝΥΧΤΕΡΙΝΩΝ ΚΕΝΤΡΩΝ, ΗΤΟΙ ΤΩΝ «ΝΟΝΩΝ ΤΗΣ ΝΥΧΤΑΣ»- ΤΑ «ΛΕΥΚΑ ΚΟΛΑΡΑ».

ΝΟΝΟΙ, ΤΗΣ “ΗΜΕΡΑΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΗΣ ΝΥΚΤΑΣ”, ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΘΕΩΡΗΘΟΥΝ ΟΠΟΙΟΙΔΗΠΟΤΕ ΑΠΟ ΠΡΟΘΕΣΗ ΠΡΟΚΑΛΟΥΝ ΖΗΜΙΑ ΣΕ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑ ΤΡΙΤΟΥ, ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ ΠΡΟΚΑΛΟΥΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΣΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ (Α. ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ, Β. ΤΟ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑ, Γ. ΤΟ ΛΕΙΤΟΥΡΓΗΜΑ ΚΑΙ Δ. ΑΛΛΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ ΠΟΥ ΑΣΚΕΙ Ο ΕΞΑΝΑΓΚΑΖΟΜΕΝΟΣ)

Η ΕΚΒΙΑΣΗ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΕΡΓΑΣΙΩΝ, ΣΥΝΙΣΤΑΤΑΙ ΣΤΙΣ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΠΟΥ Η ΤΡΑΠΕΖΑ ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ ΟΙ ΕΙΣΠΡΑΚΤΙΚΕΣ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ (ΚΑΙ ΤΑ ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΑ ΓΡΑΦΕΙΑ), ΑΠΟ ΠΡΟΘΕΣΗ ΔΙΑ ΝΑ ΕΠΙΤΕΥΧΘΕΙ ΙΔΙΟ ΟΦΕΛΟΣ, ΕΚΒΙΑΖΟΥΝ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΗ ΠΡΟΣ ΕΙΠΡΑΞΗ ΠΑΡΑΝΟΜΩΝ ΟΦΕΙΛΩΝ.

ΑΥΤΟ, ΠΕΡΑΝ ΤΗΣ ΥΠΟΚΕΙΜΕΝΙΚΗΣ ΥΠΟΣΤΑΣΕΩΣ, ΕΧΕΙ ΚΑΙ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΗ ΒΑΣΗ ΣΤΟ ΕΓΚΛΗΜΑ ΟΤΑΝ Ο ΠΟΛΙΤΗΣ, ΕΧΕΙ ΗΔΗ ΚΑΤΑΘΕΣΕΙ ΑΠΟΠΛΗΡΩΜΗ ΚΑΙ Η ΤΡΑΠΕΖΑ ΑΡΝΕΙΤΑΙ ΝΑ ΑΠΟΣΒΕΣΕΙ ΤΗΝ ΟΦΕΙΛΗ.

ΠΑΡΑΛΛΗΛΑ ΔΕ, ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΣ ΕΞΕΤΑΣΗ, ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΕΚΒΙΑΣΗΣ, ΟΤΑΝ ΔΙΑ ΤΗΝ ΕΙΣΠΡΑΞΗ ΟΠΟΙΟΥΔΗΠΟΤΕ ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΕΡΓΑΛΕΙΟΥ, ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΩΣ Η ΣΥΝΔΡΟΜΗ ΤΗΣ ΤΡΑΠΕΖΗΣ.

ΕΑΝ Η ΤΡΑΠΕΖΑ ΔΕΝ ΣΥΝΕΡΓΑΖΕΤΑΙ, ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΣΤΙΓΜΗ ΔΕΝ ΑΠΟΡΡΙΠΤΕΙ ΑΙΤΙΟΛΟΓΗΜΕΝΑ ΤΗΝ ΕΙΣΠΡΑΞΗ, ΜΕ ΑΔΙΑΦΙΛΟΝΙΚΗΤΑ ΤΕΚΜΗΡΙΑ ΠΕΡΙ ΤΗΣ ΕΓΚΥΡΟΤΗΤΑΣ, ΓΝΗΣΙΟΤΗΤΑΣ, ΙΣΧΥΣ ΚΑΙ ΑΞΙΑΣ ΑΥΤΩΝ, ΤΟΤΕ ΑΜΑΧΗΤΩΣ ΑΠΟΔΕΙΚΝΥΕΤΑΙ Η ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΗ ΕΚΒΙΑΣΗ ΤΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΠΟΥ ΕΚΤΕΛΕΙ.

…………………………..

Αφήστε μια απάντηση