ΒΡΕΘΗΚΑΝ ΠΑΝΕΜΟΡΦΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΨΗΦΙΔΩΤΑ ΣΤΗΝ ΟΛΒΑ ΠΟΥ ΙΔΡΥΣΕ Ο ΑΙΑΣ Ο ΤΕΛΑΜΩΝΙΟΣ !

ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΑΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ

Όλβα η πόλη που ίδρυσε ο Αίας Τελαμώνιος

Την Όλβα ίδρυσε ο Αίας ο Τελαμώνιος , αδελφός του Τεύκρου. Βρίσκεται στην Τραχεία της Κιλικίας . Μετά από χιλιάδες χρόνια , στη θέση της χτίστηκε η Διοκαισάρεια … Το 41 μ.Χ. παραχωρήθηκε στον Πολέμωνα Β΄ του Πόντου (δισέγγονο του Μιθριδάτη του Ευπάτωρα), και διοικούνταν με καθαρά ελληνικούς θεσμούς. Η πόλη ήταν αναπτυγμένη γύρω από το ναό του Ολβίου Διός και ο βασιλιάς ήταν ταυτόχρονα και ιερέας.

«Όλβιος όστις της Ιστορίης έσχε Μάθησιν» Ευριπίδης. 

Όλβιος = ευτυχής , πλούσιος . Και πράγματι αισθάνεται πλούσιος και ευτυχής όποιος μαθαίνει την Ιστορία !!! 

…………………………………………………

Ψηφιδωτό με ελληνικές μορφές βρέθηκε στην αρχαία Όλβα της Κιλικίας 

anaskafiolba_mosaic

Ήρθε στο φως κατά τη διάρκεια των ανασκαφών στην αρχαία Όλβα της Κιλικίας, στους πρόποδες του όρους Ταύρος, και θεωρείται απαράμιλλης ομορφιάς και τέχνης. Αποτελεί μέρος του μωσαϊκού δαπέδου των 35 τ.μ. που ανέσκαψε η ομάδα της καθηγήτριας Αϊσέ Εμέλ Ερτέν του Πανεπιστημίου Gazi.

Το ψηφιδωτό συμβολίζει τη ζωή και την πολυτέλεια, καθώς απεικονίζει τις αρχαιοελληνικές μορφές της Τρυφής και του Βίου. Δίπλα τους μια ακόμα μορφή συμπληρώνει την… τρόικα των προσώπων· «Πρωτολουσία» γράφει στα ελληνικά. Το υπόλοιπο δάπεδο είναι διακοσμημένο με μοτίβα, πορτρέτα ανδρών και γυναικών και φτερωτές μορφές.

Το μωσαϊκό αφότου καθαρίστηκε
Το μωσαϊκό αφότου καθαρίστηκε

Οι συντηρητές του νέου ευρήματος έχουν μπροστά τους μια πραγματική πρόκληση καθώς πρόκειται για ένα ντελικάτο έργο τέχνης για την κατασκευή του οποίου χρησιμοποιήθηκαν πολύχρωμες ψηφίδες μικρότερες του ενός εκατοστού.

Στο πάνω μέρος του δαπέδου διακρίνονται οι τρεις αρχαιοελληνικές μορφές
Στο πάνω μέρος του δαπέδου διακρίνονται οι τρεις αρχαιοελληνικές μορφές

 

 

Αφήστε μια απάντηση