ΑΡΧΑΙΟΚΑΠΗΛΟΙ Ή ΒΑΝΔΑΛΟΙ ΠΡΟΚΑΛΕΣΑΝ ΖΗΜΙΕΣ ΣΕ ΑΡΧΑΙΟΥΣ ΚΙΟΝΕΣ ΣΕ ΜΟΝΗ ΤΗΣ ΗΛΕΙΑΣ. ΓΙΑ ΕΜΑΣ ΑΡΧΑΙΟΚΑΠΗΛΟΙ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΡΑΣΟΦΟΡΟΙ…

ΕΛΛΑΔΑ ΘΡΗΣΚΕΙΕΣ ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΑ

Πατρίδα μου… οι βάνδαλοι δεν είναι μόνο ξένοι… αλλοδαποί ανθέλληνες… Είναι και ντόπιοι… κάτοικοι αλλογενείς επήλυδες… που ήρθαν και σε ρήμαξαν… σου ξέσκισαν τα σπλάχνα… και τώρα…, τώρα και τα σπαράγματα, τα λίγα απομεινάρια… κι αυτά τα σπάνε τα σκορπούν, τα κάνουν χίλιες πέτρες… Το έγκλημα που άρχισαν από δεκαεφτά αιώνες… οι μαύροι γύπες, αυτοί οι οχτροί… το συνεχίζουν, το ευλογούν, καρφώνουν την καρδιά σου… Δεν άφησαν όρθιο τίποτα… κι έμπηξαν τον σταυρό τους… πάνω σε κάθε σου Ναό… σε κάθε Ιερό σου…, με μίσος, λύσσα κι άφρια… πικρό τους δηλητήριο της σάπιας της ψυχής τους…

……………………………

ΑΡΧΑΙΟΚΑΠΗΛΟΙ Ή ΒΑΝΔΑΛΟΙ ΠΡΟΚΑΛΕΣΑΝ ΖΗΜΙΕΣ ΣΕ ΑΡΧΑΙΟΥΣ ΚΙΟΝΕΣ ΣΕ ΜΟΝΗ ΤΗΣ ΗΛΕΙΑΣΚΙΟΝΕΣ ΦΩΤΟ 6-8-2005

_PAPANTONOPOULOSΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ                     17 Μαΐου -2015

ΚΑΙ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ              Αριθ.Πρωτ.:102

ΕΡΥΜΑΝΘΟΥ – ΦΟΛΟΗΣ  O «ΩΛΟΝΟΣ»

 

Θέμα: ΑΡΧΑΙΟΚΑΠΗΛΟΙ  Ή ΒΑΝΔΑΛΟΙ ΠΡΟΚΑΛΕΣΑΝ ΖΗΜΙΕΣ ΣΕ ΑΡΧΑΙΟΥΣ ΚΙΟΝΕΣ ΣΕ ΜΟΝΗ ΤΗΣ ΗΛΕΙΑΣ

 

Πριν δέκα περίπου χρόνια και συγκεκριμένα στις 6 Αυγούστου 2005, επισκεφθήκαμε το «Μετόχιον Μεταμορφώσεως  του Σωτήρος»  (Σωτηρούλας ή Επαναχωρίτισσας) στον Άγιο Ηλία Πηνείας του Νομού Ηλείας όπου φωτογραφήσαμε τις κτιριακές εγκαταστάσεις της μονής.

Στον προαύλιο χώρο της μονής, υπήρχαν τότε δύο μαρμάρινοι κίονες. Μας προξένησε εντύπωση, πως αρχιτεκτονικά μέλη βρίσκονται εκτεθειμένα στην ύπαιθρο χωρίς καμία ασφάλεια, καθόσον το μοναστήρι εκείνη την περίοδο έδειχνε εικόνες πλήρους εγκατάλειψης. Οι δυο κίονες ήταν κτισμένοι ως ορθοστάτες, σε υπαίθριο προσκυνητάρι, απέναντι από την βορινή πύλη του ναού. Έδειχναν όμως λειψοί  διότι οι άκρες τους ήταν σπασμένες. Εκτιμούμε ότι  είχαν μεταφερθεί  στη μονή από τον πλησιέστερο αρχαιολογικό χώρο της Αρχαίας Ήλιδας.  Οι κίονες ήταν οκτάπλευροι (οκτάεδροι) μήκους 1,08 μ. και με πλάτος κάθε πλευράς 0,08 μ. Οι τρεις πλευρές τους είναι σκαλιστές με πλεξίδες μάκρους 0,84 μ. όπου στην επάνω άκρη τους (μετά την πλεξίδα) είναι επίσης σκαλισμένος ένας κλαδίσκος ύψους 0,24 μ. με τα φύλλα του σε σχήμα ψαροκόκαλου Οι οκτώ πλευρές των κιόνων ενώνονταν κάτω σε τέσσερις πλευρές, όπου και είχαν σκάλισμα κλαδιού ομοίου με της κορυφής. Στο πάνω σημείο κατέληγαν σε λαιμό, μόλις χαραγμένο που φαίνεται ως  να παρίσταναν ανθρώπινες κεφαλές.

Πρόσφατα, μέλη του συλλόγου μας, επισκέφθηκαν πάλι το μοναστήρι και διαπίστωσαν ότι οι δύο κίονες που είχαν τοποθετηθεί στο προσκυνητάρι, έχουν δεχθεί την ανελέητη και καταστροφική μανία ανθρώπων, όπου με οικοδομικό εργαλείο  (βαριοπούλα)  έχουν χτυπήσει τους δύο κίονες στην μέση με σκοπό να τους καταστρέψουν. Ο ένας εκ των δύο κιόνων άντεξε στα κτυπήματα ενώ ο δεύτερος έσπασε και έλλειπε το επάνω μέρος αυτού, χωρίς βέβαια να γνωρίζουμε την τύχη του.

Ο Σύλλογος Προστασίας της Φύσης και της Πολιτιστικής Κληρονομιάς Ερυμάνθου – Φολόης ο «Ωλονός», δια μέσου των μέσων ενημέρωσης εκφράζει τον αποτροπιασμό του για αυτό το πολιτιστικό έγκλημα που διαπράχθηκε στην εν λόγω μονή.

Επισυνάπτουμε φωτογραφίες  που αποτυπώνουν την πολιτιστική καταστροφή  που μας θυμίζει σκηνές από την δράση πρόσφατων φανατικών θρησκευτικών οργανώσεων.

Πρόεδρος                                        Γραμματέας

Παπαντωνόπουλος Κων/νος             Συλάιδου Νατάσα

olonos2010@gmail.com

6977223610

Τα μέλη :

Αντιπρόεδρος: Χρονόπουλος Ανδρέας        

Ταμίας: Δρακοπούλου Ευγενία            

Υπεύθυνος Τύπου και Προβολή:  Μαρκόπουλος Γεώργιος

Υπεύθυνος Δημοσίων Σχέσεων:  Τουτούνης Ηλίας

Μέλος: Αθανασόπουλος Ανδρέα

ΣΠΑΣΜΕΝΟΣ ΚΙΟΝΑΣ 2015

ΣΠΑΣΜΕΝΟΣ ΚΙΟΝΑΣ

ΚΑΤΟΙΚΟΙ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΗΛΙΑ  ΣΤΟΛΙΖΟΥΝ ΤΟΥΣ ΚΙΟΝΕΣ 6-8-2005

ΣΠΑΣΜΕΝΟΣ ΚΙΟΝΑΣ 1http://erymanthos.blogspot.gr/2015/05/blog-post_18.html

http://pirgiotis.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=30447:2015-05-20-13-16-58&catid=999:2014-06-01-21-23-28&Itemid=249

………………………………………………………..

Αφήστε μια απάντηση