Για τους τουρκόφιλους Νεοέλληνες: Αυτοί είναι ΣΗΜΕΡΑ οι Τούρκοι

ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΑ

Την αντίδραση της Τουρκίας προκάλεσε η αναφορά του Πάπα Φραγκίσκου στη Γενοκτονία των Αρμενίων.

Ο Ποντίφικας είπε πως η σφαγή των Αρμενίων στην Οθωμανική Αυτοκρατορία κατά τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο «ευρέως θεωρείται ως η πρώτη γενοκτονία του 20ου αιώνα».

Το τουρκικό υπουργείο εξωτερικών κάλεσε τον πρεσβευτή του Βατικανού στην Άγκυρα και του εξέφρασε «βαθιά θλίψη και απογοήτευση» καθώς θεωρεί ότι δημιουργείται «πρόβλημα εμπιστοσύνης».

Πολίτες στην Κωνσταντινούπολη σχολίασαν την αναφορά του Πάπα.

«Στην Τουρκία η γενοκτονία είναι μια πληγή. Όποτε αναφέρεται, κάτι κακό συμβαίνει. Ο κόσμος διστάζει να το συζητά. Δεν μπορείς να πεις ότι έγινε γενοκτονία, δεν μπορείς να πεις ότι δεν έγινε. Η προσωπική μου άποψη είναι ότι έγινε. Στην ιστορία υπάρχουν πολλές αποδείξεις για αυτό. Ναι, έγινε σφαγή και από τις δύο πλευρές. Υπάρχουν πολλές πηγές από την εποχή του Ατατούρκ», δηλώνει μια κάτοικος της Κωνσταντινούπολης.

«Για να είμαι ειλικρινής δεν στηρίζω τη χρήση του όρου γενοκτονία α
πό μια σημαντική θρησκευτική προσωπικότητα που τον ακολουθούν τόσοι πολλοί πιστοί. Διότι ο όρος γενοκτονία είναι ένας σοβαρός ισχυρισμός. Η Τουρκία απορρίπτει τον όρο γενοκτονία, αυτό είναι γεγονός. Τον απορρίπτω κι εγώ. Νομίζω ότι το σχόλιο του Πάπα είναι λανθασμένο», λέει ένας νεαρός.

Σε ανάρτησή του στο twitter ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών, Τσαβούσογλου, χαρακτήρισε αβάσιμη τη χρήση του όρου Γενοκτονία των Αρμενίων και σημείωσε πως η δήλωση του Πάπα Φραγκίσκου βρίσκεται μακριά από την ιστορική πραγματικότητα.
euronews

Αφήστε μια απάντηση