Συναγερμός στην Ευρώπη – Φοβούνται εισβολή τζιχαντιστών ως «πρόσφυγες»

Χωρίς κατηγορία
Την Παρασκευή φαίνεται ότι επιτέλους η Ευρωπαϊκή Ένωση σαν να… ξύπνησε ξαφνικά και να προσγειώθηκε στην πραγματικότητα: «Μετά την ενίσχυση της τρομοκρατικής απειλής, που κατέστη προφανής από τα δραματικά γεγονότα της Τετάρτης στην Τύνιδα, μια ενίσχυση των αεροπορικών και ναυτικών μας μέσων στην κεντρική Μεσόγειο κρίνεται απαραίτητη»

Την Παρασκευή φαίνεται ότι επιτέλους η Ευρωπαϊκή Ένωση σαν να… ξύπνησε ξαφνικά και να προσγειώθηκε στην πραγματικότητα.

Αρχικά εξέφρασε τις ανησυχίες της για τη τζιχαντιστική απειλή η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι, η οποία κατά τη σύνοδο των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων στις Βρυξέλλες δήλωσε:

«Πρέπει να ενωθούμε. Η αυξανόμενη απειλή που θέτει το Ισλαμικό Κράτος θα πρέπει να αποτελέσει ευκαιρία για όλα τα κόμματα στη Λιβύη να ενωθούν κατά της τρομοκρατίας ώστε να μην πολεμούν μεταξύ τους αλλά εναντίον μιας κοινής απειλής. Είναι μία από τις οξύτερες και πλέον δραματικές κρίσεις, ακριβώς στην άλλη πλευρά των συνόρων μας».

Οι ιταλικές ένοπλες δυνάμεις σε επιφυλακή

Είχε προηγηθεί, την Πέμπτη, η Ιταλίδα υπουργός Άμυνας, η οποία μιλώντας στους Ιταλούς βουλευτές είπε: «Μετά την ενίσχυση της τρομοκρατικής απειλής, που κατέστη προφανής από τα δραματικά γεγονότα της Τετάρτης στην Τύνιδα, μια ενίσχυση των αεροπορικών και ναυτικών μας μέσων στην κεντρική Μεσόγειο κρίνεται απαραίτητη».

«Η βόρεια Αφρική πρέπει να είναι η πρώτη μας ανησυχία», πρόσθεσε η υπουργός, επισημαίνοντας ότι είναι απαραίτητο «να προστατευθούν τα πολλά εθνικά συμφέροντα, τα οποία τώρα είναι εκτεθειμένα σε αυξανόμενους κινδύνους εξαιτίας της παρουσίας εξτρεμιστικών οντοτήτων».

Οι ένοπλες δυνάμεις της Ιταλίας «δρουν με μεγάλη προσοχή αναπτύσσοντας, εκτός των συνηθισμένων, επιπλέον ναυτικές μονάδες, ομάδες ναυτικής προστασίας, διάφορους τύπους αεροπλάνων και μη επανδρωμένων τηλεχειριζόμενων αεροσκαφών, ενώ δρουν για την προστασία των γραμμών επικοινωνίας, των εμπορικών πλοίων και των διεθνών υπεράκτιων πλατφόρμων, όπως και για την παρακολούθηση των τζιχαντιστών», υπογράμμισε η κ. Πινότι.
Σε συναγερμό και η Frontex

Μετά τις δύο Ιταλίδες πολιτικούς που ήχησαν συναγερμό, τη σκυτάλη πήρε ο συντονιστής της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας, Ζιλ ντε Κερσόβ, ο οποίος κάλεσε την Παρασκευή τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό για τη Διαχείριση της Επιχειρησιακής Συνεργασίας στα Εξωτερικά Σύνορα των Κρατών Μελών της ΕΕ (Frontex) να επαγρυπνεί, λόγω του κινδύνου διείσδυσης στην Ευρώπη τζιχαντιστών που παριστάνουν τους πρόσφυγες.

«Πρέπει να βρισκόμαστε σε επιφυλακή. Είναι σχετικά εύκολο να διεισδύσει (ένας τζιχαντιστής) στην Ευρωπαϊκή Ένωση όταν αναμιγνύεται με το πλήθος των προσφύγων που εισρέουν» στη Γηραιά Ήπειρο, δήλωσε στο περιθώριο μιας συνόδου σε επίπεδο υπουργών στη Βιέννη.

Πάνω από μισό εκατομμύριο άνθρωποι, εκ των οποίων το 20% Σύροι, ζήτησαν πολιτικό άσυλο σε χώρες μέλη της ΕΕ το 2014, ένας αριθμός αυξημένος κατά 44% σε σύγκριση με το 2013 και ταυτόχρονα ένα ιστορικό υψηλό, ανακοίνωσε την Παρασκευή η Eurostat, η υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που είναι αρμόδια για την παραγωγή των κοινοτικών στατιστικών στοιχείων.

Ο Κερσόβ, τις δηλώσεις του οποίου μετέδωσε το αυστριακό πρακτορείο ειδήσεων APA, υπογράμμισε ότι μέχρι στιγμής είχε αποφύγει να θέσει επί τάπητος τον κίνδυνο της παρείσφρησης εξτρεμιστών διαμέσου των ανθρωπιστικών διαύλων, «καθώς δεν πρέπει να τα μπερδεύουμε όλα».

«Σήμερα το λέω: πρέπει να βρισκόμαστε σε επιφυλακή» τόνισε ο ίδιος απευθύνοντας έκκληση οι δυνάμεις της Frontex να τεθούν σε κατάσταση αυξημένης επαγρύπνησης, ιδίως μπροστά στα πλήθη των προσφύγων που προέρχονται από την Συρία και το Ιράκ, καθώς επίσης και από τη Λιβύη.

Ο Βέλγος συντονιστής εξέφρασε επιπλέον την εκτίμηση ότι αν και έως σήμερα η Ευρώπη έχει έρθει αντιμέτωπη με επιθέσεις περιορισμένης κλίμακας που διέπραξαν πρόσωπα τα οποία δήλωναν πίστη στο Ισλαμικό Κράτος, η Γηραιά Ήπειρος δεν είναι προφυλαγμένη από μία επίθεση ευρείας κλίμακας που θα μπορούσε να διαπράξει η Αλ Κάιντα «προκειμένου να δείξει ότι βρίσκεται πάντα εδώ».

Ο Κερσόβ ήταν προσκεκλημένος σε μια σύνοδο των υπουργών των Βαλκανίων, της Αυστρίας και της Ιταλίας με στόχο τη βελτίωση της διεθνούς συνεργασίας στη μάχη για την αντιμετώπιση των τζιχαντιστών που προέρχονται από τα Βαλκάνια ή μετακινούνται μέσω αυτής της περιοχής.

Ολόκληρο το άρθρο: http://www.tribune.gr/world/news/article/123672/sinagermos-stin-evropi-fovounte-isvoli-tzichantiston-os-prosfiges.html

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Εφ.Συν.», στη διάθεση της οποίας βρίσκεται το εμπιστευτικό έγγραφο, οι ιταλικές προτάσεις συζητήθηκαν  σε ανεπίσημη συνάντηση των υπουργών της Ιταλίας, της Γαλλίας, της Ισπανίας και της Γερμανίας, στην οποία μάλιστα παραβρέθηκε ο αρμόδιος επίτροπος Δημήτρης Αβραμόπουλος. Μάλιστα, το ίδιο έγγραφο συζητήθηκε και την Τρίτη, 17 Μαρτίου, σε συνάντηση των πρεσβευτών αυτών των χωρών που έγινε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Σύμφωνα με τις προτάσεις του εγγράφου, η ΕΕ καλείται να συνάψει συμφωνίες με την Αίγυπτο και την Τυνησία, ώστε να χρηματοδοτήσει και να εκπαιδεύσει αυτές τις  χώρες προκειμένου να διεξάγουν επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης προσφύγων και μεταναστών που φεύγουν από τη Λιβύη με προορισμό την Ιταλία. «Στη συνέχεια, θα μπορούσαν να τους οδηγούν στα δικά τους λιμάνια, σε συμφωνία με την αρχή του «χώρου ασφάλειας»

Όλα αυτά γίνονται υποτίθεται για να μην τίθενται σε κίνδυνο οι ζωές των προσφύγων και μεταναστών, ωστόσο ο πραγματικός σκοπός των προτάσεων φαίνεται στην τελευταία παράγραφο του non paper:  «Κατά τη γνώμη μας, αυτός ο νέος τρόπος πιθανής αντιμετώπισης των τεράστιων δυσκολιών που θέτουν οι αυξανόμενες μεταναστευτικές πιέσεις στην περιοχή της Μεσογείου θα δημιουργήσει ένα πραγματικό εμπόδιο, έτσι ώστε όλο και λιγότεροι μετανάστες να είναι σε θέση να βάλουν τη ζωή τους σε κίνδυνο για να φτάσουν στις ευρωπαϊκές ακτές. Αυτό θα επιφέρει τη μείωση του φαινομένου μεσομακροπρόθεσμα», καταλήγει το εμπιστευτικό έγγραφο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Kαταιγίδα, που έρχεται> Ζητούμε άμεσα την ένοπλη προστασία της Ιστορίας μας!

Αφήστε μια απάντηση