Πότε Βούδας, πότε Απάμεια;

ΑΛΦΕΙΟΡΡΟΥΣ ΙΣΤΟΡΙΚΟΣ Η ΓΩΝΙΑ ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΣΑΜΙΟΥ

Όταν οι ταλιμπάν το 2001 κατέστρεψαν το άγαλμα του Βούδα, όλος ο κόσμος είχε ξεσηκωθεί. Τώρα, καταστρέφονται αρχαίες ελληνικές πόλεις. Ξεσηκωμός μηδέν. Τα ΜΜΕ και ο κόσμος δείνουν μεγάλο βάρος για την οικονομία, πολιτική, τα Windows 10, n i-Phones και Apps…

Περί τους 290 χώροι ή μνημεία πολιτιστικής κληρονομιάς στη Συρία έχουν καταστραφεί από τον συνεχιζόμενο εμφύλιο πόλεμο όπως προκύπτει από δορυφορικές φωτογραφίες, ανακοίνωσε σήμερα το Ινστιτούτο των Ηνωμένων Εθνών για την Εκπαίδευση και την Έρευνα (UNITAR).

Χρησιμοποιώντας εμπορικά διαθέσιμες δορυφορικές εικόνες, το UNITAR διαπίστωσε ότι 24 μνημεία ή πολιτιστικοί χώροι έχουν καταστραφεί πλήρως, 189 έχουν υποστεί πολύ μεγάλες ή αρκετά μεγάλες ζημιές και 77 έχουν πιθανόν υποστεί ζημιές.
Πρόκειται για “μία ανησυχητική απόδειξη των συνεχιζόμενων καταστροφών που συντελούνται στην τεράστια πολιτιστική κληρονομιά της Συρίας”, αναφέρει σε νέα του έκθεση το Ινστιτούτο.

ΔΕΙΤΕ ΤΙΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΣΤΟ ΕΛΛΗΝΟΦΩΝΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΕΔΩ

“Οι εθνικές και διεθνείς προσπάθειες για την προστασία αυτών των περιοχών πρέπει να ενισχυθούν προκειμένου να διασωθεί όσο περισσότερο γίνεται αυτή η σημαντική κληρονομιά για την ανθρωπότητα”, όπως αναφέρεται στην έκθεση.

Από τις συγκρούσεις ανάμεσα στις δυνάμεις του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ και στους αντικαθεστωτικούς έχουν προκληθεί σημαντικές καταστροφές σε ιστορικούς χώρους και κτίρια σε όλη τη Συρία.

Οι τάφοι στην πόλη Παλμύρα της ερήμου  απειλούνται με λεηλασίες, ενώ έχουν καταστραφεί ρωμαϊκοί ναοί.
Η έκθεση καταγράφει εκτεταμένες καταστροφές σε μνημεία πολιτιστικής κληρονομιάς, περιλαμβανομένων Μνημείων της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO, κυρίως στη βόρεια πόλη Χαλέπι, αλλά και στην Απάμεια.

Περισσότερα…

 

Αφήστε μια απάντηση