ΡΕ ΠΟΙΟΣ ΤΟΥΣ ΚΑΛΕΣΕ ΣΤΗΝ ΜΟΣΧΑ; ΕΙΧΑΝ ΡΑΝΤΕΒΟΥ;

ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Μέρκελ και Ολάντ σε ειδική αποστολή στη Μόσχα....τι τρέχει;
Μέρκελ και Ολάντ σε ειδική αποστολή στη Μόσχα….τι τρέχει;

Μέρκελ και Ολάντ σε ειδική αποστολή στη Μόσχα

Του Γιώργου Παυλόπουλου Την τακτική του «μαστίγιο και καρότο» επιχειρεί να εφαρμόσει για μια ακόμη φορά η Δύση απέναντι στη Ρωσία, καθώς οι συγκρούσεις στην Ουκρανία κλιμακώνονται επικίνδυνα και είναι ορατή πλέον η απειλή ενός γενικευμένου πολέμου. Έτσι, από τη μία, το ΝΑΤΟ προχωρεί στην ενίσχυση της παρουσίας του στην ανατολική Ευρώπη και τη Βαλτική με μια αναδιάταξη δυνάμεων που θυμίζει περισσότερο Ψυχρό Πόλεμο, ενώ από την άλλη Αγκελα Μέρκελ και Φρανσουά Ολάντ σπεύδουν σήμερα στη Μόσχα για να παρουσιάσουν ένα νέο ειρηνευτικό σχέδιο στον Βλαντιμίρ Πούτιν -ενώ χθες βρέθηκαν στο Κίεβο, ταυτόχρονα μάλιστα με τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Τζον Κέρι. Ωστόσο, είναι γεγονός ότι η Μόσχα -και, κατά συνέπεια, οι αυτονομιστές της ανατολικής Ουκρανίας, που προελαύνουν τις τελευταίες μέρες- εξακολουθεί να βρίσκεται σε θέση ισχύος, παρά τα πλήγματα που έχει δεχθεί η οικονομία της από τις κυρώσεις ΗΠΑ και Ευρωπαϊκή Ενωση και το ενδεχόμενο να της επιβληθούν και νέες. Κι αυτό διότι, για την ώρα, είναι η μόνη που παίζει στα σοβαρά το χαρτί της στρατιωτικής εμπλοκής (είτε έμμεσα είτε άμεσα), ενώ Αμερικανοί και Ευρωπαίοι όχι απλώς έχουν αποκλείσει ως καθαρή τρέλα τα σενάρια πολεμικής αντιπαράθεσης με τη Ρωσία, αλλά, επιπλέον, παραμένουν αρνητικοί απέναντι στα δραματικά αιτήματα που υποβάλει το Κίεβο για να το προμηθεύσουν με σύγχρονα «αμυντικά» όπλα. Βρυξέλλες Είναι χαρακτηριστικό ότι χθες, στη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, η πλειοψηφία των χωρών-μελών (συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας, της Ιταλίας και της Ολλανδίας) απέρριψε τις σχετικές προτάσεις, καθώς γνωρίζει τους κινδύνους που συνεπάγεται ο εξοπλισμός του Κιέβου. Οι ΗΠΑ, από την πλευρά τους, απέφυγαν να επιμείνουν, καθώς κατανοούν ότι οι συνθήκες δεν είναι ακόμη ώριμες για κάτι τέτοιο -αν και δεν είναι δύσκολο να… ωριμάσουν, ειδικά εάν υπάρξει κάποιο «επεισόδιο» που θα συνιστά μαζικό έγκλημα πολέμου, όπως συνέβη με την κατάρριψη του μαλαισιανού Boeing, πέρυσι το καλοκαίρι.

Είπαν…

Φρανσουά Ολάντ:

“Βρισκόμαστε σε ένα πόλεμο, ο οποίος θα μπορούσε να γίνει ολοκληρωτικός (…) Επί αρκετές μέρες, η Αγκελα Μέρκελ και εγώ εργαστήκαμε πάνω σε ένα κείμενο που μπορεί να γίνει αποδεκτό από όλους (…) Όμως, η επιλογή της διπλωματίας δεν μπορεί να παραταθεί επ’ αόριστον.”

Τζον Κέρι:

“Δεν επιδιώκουμε αντιπαράθεση με τη Ρωσία. Κανείς δεν την επιδιώκει -ούτε ο Ποροσένκο, ούτε οι ΗΠΑ, ούτε η Ε.Ε. (…) Ελπίζουμε ότι η Ρωσία θα εκμεταλλευτεί την ευρεία, καθολική αποδοχή από την πλευρά μας του γεγονότος ότι υπάρχει μπροστά στα μάτια μας μια διπλωματική λύση.”

Βλαντιμίρ Πούτιν (μέσω εκπροσώπου):

“Είμαστε έτοιμοι να συνομιλήσουμε εποικοδομητικά και ευελπιστούμε να επιτύχουμε ορισμένες συμφωνίες που θα μπορούσαν να συμβάλουν στην ευρύτερη σταθεροποίηση της κατάστασης, καθώς και την έναρξη απευθείας επαφών ανάμεσα σε αξιωματούχους του Κιέβου και του Ντονμπάς.”    Πηγή…

rtr4ojjb.si

Putin, Hollande, Merkel talks on Ukraine ‘constructive’, possible document in progress – Kremlin

Αφήστε μια απάντηση