Παντελής Βαλασόπουλος, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και Γιάνης Βαρουφάκης

Χωρίς κατηγορία

Συντάκτης: efsyn.gr Η διαφωνία μεταξύ Γερμανίας και Ελλάδας στον τρόπο αντιμετώπισης της ελληνικής οικονομικής κρίσης ήταν το αποτέλεσμα της συνάντησης των υπουργών Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και Γιάνη Βαρουφάκη, που συναντήθηκαν στη Γερμανία. «Συζητήσαμε διεξοδικά και για αρκετή ώρα -όχι πάντα με συμφωνία- αλλά στο επίπεδο της παραδοσιακής φιλίας των δύο χωρών» ανέφερε αρχικά ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και συμπλήρωσε πως οι δύο πλευρές συμφώνησαν ότι θα παραμείνουν δεσμευμένοι για μια ενωμένη Ευρώπη. «Η Ελλάδα είχε τον πιο δύσκολο δρόμο, σημείωσε σημαντική πρόοδο το τελευταίο διάστημα. Όμως προέχει η τήρηση των ανειλημμένων δεσμεύσεων» είπε ο κ. Σόιμπλε και σημείωσε πως η Ελλάδα πρέπει να ενισχύσει την ανταγωνιστικότητα και να προχωρήσει τις μεταρρυθμίσεις, ενώ αναφερόμενος στις εξαγγελίες της κυβέρνησης στο ότι οι πλούσιοι πρέπει να συμμετέχουν στην αντιμετώπιση της κρίσης, πρότεινε να υπάρξει γερμανική βοήθεια με εμπειρογνώμονες, ώστε να φτιαχτεί αποτελεσματικός φοροεισπρακτικός μηχανισμός, πρόταση που, όπως είπε, απορρίφθηκε στο παρελθόν. Ο Γερμανός υπουργός υπογράμμισε ότι περίπτωση κουρέματος ή απομείωσης του χρέους δεν υπάρχει στην ατζέντα και πρόσθεσε ότι το θέμα είναι να εξασφαλιστεί η πρόσβαση της Ελλάδας στις αγορές.

Αναφορικά με φόβους που εκφράζονται σε ευρωπαϊκό επίπεδο ανέφερε πως δεν υπάρχει θέμα δημιουργίας μιας «γερμανικής Ευρώπης». https://www.youtube.com/watch?v=fB3PW5O2TeM Απο 52.10/54.36 στο βίντεο Ερωτηθείς από τον ανταποκριτή της «Εφημερίδας των Συντακτών» στη Γερμανία, Παντελή Βαλασόπουλο, σχετικά με τις υποθέσεις διαφθοράς όπως αυτή της Siemens, ο κ. Σόιμπλε απάντησε με ένα γερμανικό ρητό: «Ο καθένας να κοιτάξει την πόρτα του».

Μετά το 52.00 του βίντεο

[ Ολόκληρη η μετάφραση της απάντησης του Σόιμπλε:

Κανονικά δεν μιλάω πολύ περί διαφθοράς διότι δεν μιλάω ευχαρίστως άσχημα για άλλα κράτη, αλλά καθώς ο Έλληνας συνάδελφος στην συνομιλία μας μίλησε αρκετά γι’ αυτό, το ανάφερα στην επισκόπηση μου… βρέμη(;) (μασάει τα λόγια του)… σας παρακαλώ να το καταλάβετε σωστά, δεν είμαι εγώ αυτός ο οποίος, είμαι γερμανός υπουργός οικονομικών, γνωρίζω τελείως συμπτωματικά ότι δίωξη φοροδιαφυγής υπάρχει και στην Γερμανία και καταπολεμάμε και εμείς την διαφθορά στην Γερμανία με δυναμικότητα. Δεν είμαι εγώ κάποιος που πιστεύει ότι οι άνθρωποι έχουν διαφορετικές τάσεις και κάτι τέτοια πράγματα, έχω μια απλή αρχή την οποία έχω ανακοινώσει σε συτόν τον χώρο μπροστά σε δημοσιογράφους, όχι τόσους πολλούς όπως σήμερα, η υπηρεσία αποκομιδής οικιακών απορριμμάτωνwolfgang-schaeuble

Φωτογραφία από την  υπηρεσία αποκομιδής οικιακών απορριμμάτων στην πόλη Φράιμπουργκ
Φωτογραφία από την υπηρεσία αποκομιδής οικιακών απορριμμάτων στην πόλη Φράιμπουργκ

στην πατρική μου πόλη Φράιμπουργκ, είχε παλαιότερα ένα ρητό του Γκαίτε: “Ο καθένας να σκουπίζει μπροστά από την πόρτα του και καθαρό είναι το τμήμα της πόλης”… αυτή είναι η αρχή μου. Προτιμώ να ασχολούμαι με τα προβλήματα που εμείς έχουμε να λύσουμε αντί των προβλημάτων που πρέπει να λύσουν οι άλλοι. Αλλά πρέπει να προσέχω λίγο να τηρηθούν οι συμφωνίες μας διότι αλλιώς δεν θα μπορούσα να επικαλεσθώ την εμπιστοσύνη με πειστικότητα.

Μετάφραση: Νίκος Σάμιος ]

«Υπήρξε σημαντική πρόοδος στην υλοποίηση του προγράμματος στην Ελλάδα, αλλά, όπως σημείωσε, υπάρχουν πολλά πράγματα που πρέπει ακόμα να γίνουν» υπογράμμισε ο κ. Σόιμπλε και συμπλήρωσε πως «η Ελλάδα ανήκει στο ευρώ. Πρέπει να διαπραγματευτεί με τους τρεις θεσμούς που στηρίζουν το πρόγραμμα διάσωσης». Από την πλευρά του ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης σημείωσε οι δύο πλευρές δεν κατέληξαν σε συμφωνία, αλλά έθεσαν το πλαίσιο για τις διαβουλεύσεις και πως η ελληνική κυβέρνηση θέλει λίγο χρόνο για να παρουσιάσει τις θέσεις της.

Ο κ. Βαρουφάκης είπε: «Δεν συζητήσαμε ούτε το χρέος, ούτε το πρόγραμμα αποπληρωμής αλλά μόνο το πλαίσιο για τις διαβουλεύσεις. Το μήνυμά μας είναι ότι με τη δική μας κυβέρνηση υπάρχει ένας δυνητικός εταίρος για τα ευρωπαϊκά προβλήματα». «Η Γερμανία να περιμένει ότι δεν θα προάγουμε μόνο τα συμφέροντα των Ελλήνων, αλλά και των Ευρωπαίων. Είναι σθεναρή μας δέσμευση να λέμε τα πράγματα όπως είναι και έχουμε τη βούληση να κάνουμε μακροοικονομικές μεταρρυθμίσεις που δουλεύουν» συμπλήρωσε ο Έλληνας υπουργός και πρόσθεσε πως η ελληνική πλευρά θα παρουσιάσει ένα πρόγραμμα γέφυρα μέχρι το τέλος Μαΐου. «Ζητάμε χρόνο, λίγο χρόνο, ώστε η κυβέρνηση να παρουσιάσει στους εταίρους της συνεκτικές προτάσεις» υποστήριξε. «Το μήνυμά μου προς τον κ. Σόιμπλε είναι ότι στην κυβέρνηση αυτή έχει εταίρο στην αναζήτηση λύσεων σε προβλήματα της Ένωσης» υπογράμμισε ο κ. Βαρουφάκης και συμπλήρωσε πως «ο ελληνικός λαός θέλει να τελειώσει αυτή η ταπείνωση».

Τέλος, ο κ. Βαρουφάκης έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο θέμα της Χρυσής Αυγής λέγοντας ότι «πρέπει να σεβαστούμε τις υπάρχουσες συνθήκες και συμφωνίες, χωρίς να συνθλίψουμε με ένα σφυρί τη Δημοκρατία» και πρόσθεσε πως η Γερμανία είναι ένα έθνος που μπορεί να καταλάβει την Ελλάδα πολύ καλύτερα από κάθε άλλο, πώς δηλαδή μια οικονομία σε ύφεση μπορεί να επωάσει το «αυγό του φιδιού». Πηγή

Αφήστε μια απάντηση