Εγινε το “έλα να δείς” με το νέο πρόγραμμα της ΕΚΤ!

ΕΥΡΩΠΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΧΡΗΜΑ

Screenshot1Ανάμικτες αντιδράσεις για το πρόγραμμα της ΕΚΤ

Ενώ η Γερμανία είχε εκφράσει ανοιχτά τις διαφωνίες της στο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της ΕΚΤ, Γαλλία και Ιταλία το υποδέχονται ασμένως. Επιφυλάξεις διατυπώνονται από όλες τις ΚΟ της Ευρωβουλής.

Το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων που ανακοίνωσε χθες η ΕΚΤ έγινε δεκτό με ανάμικτες αντιδράσεις τόσο από τις Βρυξέλλες όσο και από τους ηγέτες των χωρών-μελών της ευρωζώνης. Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ απέφυγε να σχολιάσει την παρέμβαση του επικεφαλής της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι, που στοχεύει με διάθεση ενός και πλέον τρισεκατομμυρίου ευρώ να καταπολεμήσει τον διαφαινόμενο αποπληθωρισμό και να τονώσει την οικονομική ανάπτυξη στην ευρωζώνη. Ενώ η Γερμανία είχε εκφράσει ανοιχτά τη διαφωνία της στο εν λόγω πρόγραμμα, τόσο η Γαλλία όσο και η Ιταλία είχαν χαιρετίσει εκ προοιμίου την εφαρμογή των μέτρων νομισματικής χαλάρωσης (quantitative easing).

Όπως δήλωσε στην DW o ευρωβουλευτής των γερμανών χριστιανοκοινωνιστών (CSU) Μάρκους Φέρμπερ, «η αγορά κρατικών ομολόγων βρίσκεται εκτός των ορίων εντολής της ΕΚΤ. Θα έφερνε βραχυπρόθεσμα αποτελέσματα. Μακροπρόθεσμα θα είχε αρνητικές συνέπειες στην ευρωζώνη. Η ΕΚΤ καταπολεμά κάτι που δεν υπάρχει. Αν δεν συνυπολογιστούν οι τιμές του πετρελαίου και του φυσικού αερίου, τότε δεν υπάρχει αποπληθωρισμός στην ευρωζώνη. Ως εκ τούτου, η ΕΚΤ χρησιμοποιεί τα τελευταία πυρομαχικά που διαθέτει, οδηγούμενη έτσι σε αδυναμία να αναλάβει δράση».

Αντικίνητρο για τις μεταρρυθμίσεις;
Tο πρόγραμμα Ντράγκι αντιμετωπίστηκε με επιφυλάξεις και από την κοινοβουλευτική ομάδα της ευρωπαϊκής Αριστεράς

Αξιοσημείωτο είναι πάντως ότι το πρόγραμμα Ντράγκι αντιμετωπίστηκε με επιφυλάξεις και από την κοινοβουλευτική ομάδα της ευρωπαϊκής Αριστεράς, που καταγγέλλει ότι η ΕΚΤ προβαίνει σε ένεση ρευστότητας στο χρηματοπιστωτικό σύστημα αντί να ενισχύσει την πραγματική οικονομία. Το γερμανικό κόμμα της Αριστεράς (Die Linke) σχολίασε ότι τα πρόσθετα κριτήρια που θα ισχύσουν για τη συμμετοχή της Ελλάδας στο πρόγραμμα συνιστούν «αυθαίρετο εκβιασμό μίας κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ στην Αθήνα».

Ο Φόλκερ Τράιερ, αναπληρωτής διευθυντής της Γερμανικής Ένωσης Βιομηχανικών και Εμπορικών Επιμελητηρίων αντιλαμβάνεται τους χειρισμούς του Μάριο Ντράγκι. Όπως διευκρίνισε στην DW, «είναι προφανές ότι ο ρυθμός αύξησης των τιμών είναι εξαιρετικά χαμηλός. Ο κίνδυνος αποπληθωρισμού είναι ορατός τουλάχιστον από τις αγορές. Ως εκ τούτου, είναι κατανοητό ότι ο κ. Ντράγκι κάνει σχετικές σκέψεις».

Ο Φόλκερ Τράιερ θεωρεί ότι στις Βρυξέλλες υπερισχύουν ενστάσεις πολιτικής και νομικής φύσεως απέναντι στο «τύπωμα χρήματος». Όπως επισήμανε, «είναι κάθε άλλο παρά ένα δοκιμασμένο μέσο ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας στην ευρωζώνη. (…) Είναι ένα κακό μήνυμα εφόσον κάποιες χώρες προβούν στο συμπέρασμα ότι η χρηματοδότηση του προϋπολογισμού τους θα εξασφαλιστεί έτσι κι αλλιώς -σε αυτήν την περίπτωση μέσω των κεντρικών τραπεζών».

Bernd Riegert / Άρης Καλτιριμτζής
Πηγή: Deutsche Welle (DW)
Δείτε το ΒΙΝΤΕΟ  (στα γερμανικά) με συμμετοχή των:

– Prof. Marcel Fratzscher (Präsident Deutsches Institut für Wirtschaftsforschung/DIW Berlin),

– Georgios Pappas (Berlin-Korrespondent Ta Nea)

– Birgit Marschall (Rheinische Post)

– Ralph Sina (WDR)

Σχετικό θέμα: Ετσι ξαφνικά βρέθηκαν 1.140.000.000.000 ευρώ!

Αφήστε μια απάντηση