Πολλά “ελβετικού τύπου” δημοψηφίσματα

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΕΥΡΩΠΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΝΑΙΤΖΕΛ-ΦΑΡΑΤΖ

ΝΑΙΤΖΕΛ ΦΑΡΑΤΖ

Ο ηγέτης του βρετανικού κόμματος UKIP, Νάιτζελ Φάρατζ, δήλωσε ότι επιθυμεί να προωθήσει την άμεση δημοκρατία για όλα τα σημαντικά ζητήματα στη χώρα – από τη στέγαση και το περιβάλλον μέχρις τις μεταφορές και την εξωτερική πολιτική. Όπως είπε σε ομιλία του στη βρετανική δεξαμενή σκέψης Ινστιτούτο για την Κυβέρνηση, επιθυμεί μία πιο άμεσου τύπου δημοκρατία για τη χώρα, με πολλά ελβετικού στιλ δημοψηφίσματα. Υποστήριξε επίσης την άμεση ανάκληση της βουλευτικής εντολής, εφόσον κάποιος βουλευτής βρεθεί ένοχος για κακοδιοίκηση.

Ο Ν.Φάρατζ άσκησε κριτική στο γεγονός ότι τα μεγάλα δημοψηφίσματα στη Βρετανία περιορίζονται σε συνταγματικά ζητήματα, όπως το μέλλον του εκλογικού συστήματος ή η σχέση της χώρας με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Δημοψήφισμα επίσης μπορεί να διενεργηθεί αν μία δημοτική αρχή προτείνει αύξηση στον δημοτικό φόρο άνω του 3%. Όταν ρωτήθηκε υπό ποίες προϋποθέσεις πρέπει να διενεργούνται δημοψηφίσματα, ο Φάρατζ είπε ότι ο λαός πρέπει να έχει τη δυνατότητα να ψηφίζει προκειμένου να μπλοκάρει αποφάσεις στις οποίες αντιτίθεται.

Πρότεινε αυτό να συμβαίνει αν το 5% του εκλογικού σώματος – περίπου 2,3 εκ. ψηφοφόροι – μαζέψει υπογραφές σε συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, μεταξύ τεσσάρων και έξι μηνών.

«Βλέπω την άμεση δημοκρατία ως ένα πολύτιμο δίχτυ ασφαλείας, όταν η πολιτική τάξη είναι εντελώς εκτός πραγματικότητας με τις πολιτικές απόψεις. Δίνοντας στον λαό την ευκαιρία να ζητάει εθνικά δημοψηφίσματα ή να απολύει έναν διεφθαρμένο βουλευτή, μπορεί να αισθανθεί ότι έχει μεγαλύτερη δύναμη και να είναι περισσότερο φιλικά προσκείμενος προς την κυβέρνηση και ό,τι κάνει» είπε ο Φάρατζ.

Παραδέχθηκε ότι η άμεση δημοκρατία μπορεί να οδηγήσει σε πολιτικούς κινδύνους, ειδικά στο ζήτημα της πυρηνικής ενέργειας, αλλά προσέθεσε, ότι «είναι ένα ρίσκο που αξίζει να πάρουμε».

πηγή

Επίθεση Farage σε Σαμαρά

Η Συνέντευξη του ευρωβουλευτή Νigel Farage στο ΣΚΑΙ 16-1-2014

Farange-Baroso — Η απάτη τής κλιματικής αλλάγής

ΤΟΥΣ ΑΛΛΑΞΕ ΤΑ ΦΩΤΑ Ο ΝΑΙΤΖΕΛ ΦΑΡΑΤΖ

 

Αφήστε μια απάντηση