Μας έκανε την πάπια ο Ντίσνεϊ….

Η ΓΩΝΙΑ ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΣΑΜΙΟΥ

Ήταν ο Ντίσνεϊ αντισημίτης και θαυμαστής του ναζισμού;…

Ο Αρτ Μπάμπιτ, δημιουργός του Γκούφι και στενός συνεργάτης του Ντίσνεϊ, ήταν Εβραίος και είχε κατηγορήσει δημοσίως το αφεντικό του για τη φιλοναζιστική του στάση. Είχε δει τον Ντίσνεϊ να πηγαίνει σε συναντήσεις της οργάνωσης «Γερμανο-Αμερικάνικη Ζώνη», η οποία είχε πολύ θετική στάση υπέρ του ναζιστικού κινήματος. Ιδρυτής της οργάνωσης ήταν ο Γερμανός Φριτζ Κουν, ο οποίος ήταν γνωστός θαυμαστής του Χίτλερ. Λέγεται ότι ο Ντίσνεϊ είχε αρκετά στενές επαφές μαζί του. Βέβαια, ο Μπάμπιτ είχε κι άλλους λόγους να ταχθεί εναντίον του αφεντικού του. Το 1941, ο Μπάμπιτ είχε ηγηθεί της απεργίας των εργαζομένων της Ντίσνεϊ. Ο Ντίσνεϊ μπορεί να μην ήταν αντισημίτης, αλλά ήταν σίγουρα αντικομμουνιστής. Ήταν μέλος της οργάνωσης «Συμμαχία του Κινηματογράφου για τη Διατήρηση του Αμερικανικού Ιδεώδες»,

που είχε σαφή αντικομμουνιστική δράση. Ο Ντίσνεϊ ένιωσε ότι ο Μπάμπιτ τον είχε προδώσει, όταν ξεκίνησε την απεργία και του έδωσε τον χειρότερο χαρακτηρισμό που μπορούσε να σκεφτεί, δηλαδή ότι ήταν κομμουνιστής. Μετά το τέλος της απεργίας, ο Ντίσνεϊ αναγκάστηκε να επαναπροσλάβει τον Μπάμπιτ, αλλά το έκανε με βαριά καρδιά. Ο Ντίσνεϊ θαυμαστής του ναζιστικού προπαγανδισμού Το 1938, ο Ντίσνεϊ είχε συναντήσει τη Λένι Ρίφενσταλ. Η Ρίφενσταλ ήταν Γερμανίδα σκηνοθέτης, της οποίας τα ντοκιμαντέρ εξυμνούσαν το ναζιστικό κίνημα. Έψαχνε δουλειά στο Χόλιγουντ εκείνη την εποχή, αλλά κανείς δεν τη δεχόταν, επειδή έφερνε μαζί της το στίγμα του ναζισμού. Ο Ντίσνεϊ, όχι μόνο δέχτηκε να τη συναντήσει, αλλά της ομολόγησε ότι θαύμαζε πολύ τη δουλειά της. Της είχε πει, μάλιστα, ότι θα τη προσλάμβανε σίγουρα, αν δεν φοβόταν ότι η πρόσληψή της θα προκαλούσε το μένος πολλών συνεργατών του….

Ο Κακός Λύκος ντυμένος με εβραϊκή περιβολή.Όταν κυκλοφόρησε η ταινία, προκάλεσε αντιδράσεις κι ο Ντίσνεϊ αναγκάστηκε να αλλάξει την εμφάνιση του λύκου, ο οποίος έγινε ένας απλός πλασιέ….


…..Ο «εβραίος» Κακός Λύκος

Υπήρχε μια τάση της Ντίσνεϊ να κοροϊδεύει τα εβραϊκά στερεότυπα σε ταινίες της. Πιο χαρακτηριστική περίπτωση είναι αυτή στην ταινία «Τα Τρία Γουρουνάκια», όπου ο κακός λύκος είναι ντυμένος με εβραϊκή περιβολή. Όταν κυκλοφόρησε η ταινία, προκάλεσε αντιδράσεις κι ο Ντίσνεϊ αναγκάστηκε να αλλάξει την εμφάνιση του λύκου, ο οποίος έγινε ένας απλός πλασιέ..
Πηγή…

Αφήστε μια απάντηση