Όραμα ~ Αποστολή ~ Αγώνας

ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ Χωρίς κατηγορία

AΠΟΣΠΑΣΜΑ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗΣ
ΤΟΥ Dr. Ε. ΛΑΜΠΡΑΚΗ, ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΕΙ E.N.D,
ΣΤΟΝ Ν.ΑΜΑΡΑΝΤΟ ART FM RADIO ΚΥΠΡΟΥ 06/09/2013

“Σήμερα πρέπει να μιλήσουμε για Όραμα, Αποστολή και Αγώνα.

Το Όραμα είναι κατι που πρέπει να είναι ένα συνολικό, ένα κοινωνικό Όραμα.

Δεν πρέπει ο καθένας από εμάς, να πέφτει στην παγίδα των ατομικών δικαιωμάτων και του ατομικού οράματος. Δεν είναι δυνατόν το ατομικό όραμα του καθενός να υπερκερά το όραμα του έθνους, το όραμα της κοινωνίας.

Σαν Ελληνισμός λοιπόν και σαν έθνος, υποχρέωση σήμερα έχουμε, να βάλουμε ένα όραμα και ο καθένας από εμάς στην Αποστόλη μπορεί να είναι άτομο. Στο όραμα όμως πρέπει να είναι έθνος και κοινωνικό σύνολο.

Η Αποστολή του καθενός πρέπει να είναι συντονισμένη για την επίτευξη του οράματος.

Ο Αγώνας ο οποίος γίνεται, για τον συντονισμό του οράματος και για την επίτευξη του οράματος πρέπει να είναι πάντα με ηθικούς κανόνες. Με την Αρετήν. Εδώ λοιπόν υπεισέρχεται η Ελληνική φιλοσοφία.

Το όραμα πρέπει να είναι κοινωνικό και εθνικό. Η Αποστολή μπορεί να είναι ατομική αλλά να είναι ένα τμήμα που κατευθύνεται προς το Όραμα. Ο Αγώνας και οι κανόνες με τους οποίους διεξάγεται η αποστολή, πρέπει να έχει αρετή και ηθική.

Αυτό λοιπόν το τρίπτυχο το σημερινό είναι Όραμα-Αποστολή-Αγώνας. Αυτό πρέπει να ενστερνιστούν άπαντες οι Έλληνες. Αυτό πρέπει να είναι από σήμερα και πέρα, αυτό πρέπει να είναι το σύνθημά μας.

Όραμα-Αποστολή-Αγώνας

Και όταν λέμε Όραμα, εγώ, ο Γιάννης, ο Μιχάλης, ο Αντώνης, ο Νίκος η Μαρία η Αρετή, ξέρουμε όλοι ότι το Όραμα είναι κοινό…. Είναι δικό μας το Όραμα, είναι Ελληνικό το Όραμα, είναι ανθρώπινο το Όραμα.

Όταν λέμε Αποστολή, τότε μιλάμε για τον εαυτό μας, ο καθένας μας έχει μια Αποστολή Προσωπική η οποία είναι ένα μικρο λιθαράκι στο μεγάλο μωσαϊκό του οράματος. Δεν μπορεί όμως αυτή η Αποστολή, να είναι χωρίς κανόνες και όρους. Ο Αγώνας, τον οποίο ο καθένας από εμάς αναλαμβάνει, πρέπει να διέπεται από Ηθική, Αρετή και Δικαιοσύνη.
Μόνον έτσι θα επιπλεύσει ο Ελληνισμός, εάν το Όραμα υπηρετείται από αποστολές, οι οποίες αποστολές έχουν σαν κίνητρο, σαν γενεσιουργό, αλλά και κινητήριος δύναμή την ηθική τάξη, την Αρετή και την Δικαιοσύνη.

Αυτός είναι ο καθορισμός του αγώνα μας σήμερα…”

Απομαγνητοφώνηση…Α. Ι.

πηγή

***

Επικίνδυνος για την κοινωνία είναι αυτός που έχει όραμα…
του Ν. Λυγερού

Όταν δεν δίνουμε αξία σε αυτό που κάνουμε, είναι δύσκολο να έχει ουσία η ζωή μας. Επειδή δεν έχει ουσία η ζωή μας, ξαφνικά λέμε θα μπορούσαμε να αλλάξουμε ζωή. Αρχίζουμε λοιπόν τα όνειρα.
Τα όνειρα είναι οι πρώτες ουσίες που παρέχει η κοινωνία. Τα όνειρα έχουν ένα πράγμα που είναι πολύ καλό: όσο πιο πολύ έχετε όνειρα, τόσο λιγότερο ξυπνάτε – εφόσον κοιμάστε, για να έχετε όνειρα – και τελικά αντέχετε την ζωή σας, η οποία μπορεί και να είναι απαράδεκτη.
Η ιδέα είναι ότι κάποιος που ονειρεύεται, δεν είναι ποτέ επικίνδυνος για την κοινωνία, είναι απλώς ονειροπόλος.
Αυτός που είναι επικίνδυνος για την κοινωνία, είναι αυτός που έχει όραμα. Γιατί, για να το υλοποιήσει χρειάζεται νοημοσύνη.
Αν έχει νοημοσύνη, θα αντισταθεί στη βλακεία, μετά θα αμφισβητήσει την ιεραρχία και θα υλοποιήσει κάτι το οποίο είναι αδιανόητο για την κοινωνία, ενώ θα είναι φυσιολογικό για την επόμενη…η συνέχεια εδώ…

πηγή

Διαβάστε επίσης: υπαρ…Ομηρική λέξη σημαίνει όραμα

 

 Woman's eye

Αφήστε μια απάντηση