Ποίοι μετρούν στην ψηφοφορία του καθεστώτος Επικρατείας;

ΕΛΛΑΔΑ
Ποίοι μετρούν στην ψηφοφορία του καθεστώτος Επικρατείας;
Η εξαγωγή του γενικού για όλη τη Χώρα αποτελέσματος της ψηφοφορίας γίνεται από την Ανώτατη Εφορευτική Επιτροπή που εδρεύει στο Υπουργείο Εσωτερικών, με βάση τους πίνακες των αποτελεσμάτων ψηφοφορίας κατά εκλογική περιφέρεια, που αποστέλλονται από τα αρμόδια Πρωτοδικεία στο Υπουργείο Εσωτερικών. Η Ανώτατη αυτή Εφορευτική Επιτροπή, καταρτίζει το γενικό οριστικό πίνακα των αποτελεσμάτων της ψηφοφορίας για όλη την Επικράτεια ΚΑΙ προβαίνει στη συνέχεια στην κατανομή των εδρών των μελών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο μεταξύ όλων των συνδυασμών κομμάτων ή συνασπισμών συνεργαζομένων κομμάτων που μετείχαν στην εκλογή, κατ’ αναλογία της εκλογικής τους δύναμης σ’ ολόκληρη την Επικράτεια.
 

Υπουργείο Εσωτερικών

 
Εκλογικό σύστημα – Κατανομή εδρών
Το σύστημα εκλογής των μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου είναι αμιγές αναλογικό. Οι έδρες των μελών κατανέμονται μεταξύ όλων των συνδυασμών κομμάτων ή συνασπισμών συνεργαζομένων κομμάτων που μετέχουν στην εκλογή ανάλογα με το συνολικό αριθμό έγκυρων ψηφοδελτίων που θα λάβουν σ’ ολόκληρη την Επικράτεια. Επισημαίνεται ότι κόμμα ή συνασπισμός συνεργαζομένων κομμάτων, που δεν συγκέντρωσε ποσοστό εγκύρων ψηφοδελτίων τουλάχιστον ίσο με το τρία τοις εκατό (3%) του συνόλου των εγκύρων ψηφοδελτίων, που έλαβαν σε ολόκληρη την επικράτεια τα κόμματα και οι συνασπισμοί συνεργαζομένων κομμάτων δεν δικαιούται έδρα μέλους στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Η εξαγωγή του γενικού για όλη τη Χώρα αποτελέσματος της ψηφοφορίας γίνεται από την Ανώτατη Εφορευτική Επιτροπή που εδρεύει στο Υπουργείο Εσωτερικών, με βάση τους πίνακες των αποτελεσμάτων ψηφοφορίας κατά εκλογική περιφέρεια, που αποστέλλονται από τα αρμόδια Πρωτοδικεία στο Υπουργείο Εσωτερικών. Η Ανώτατη αυτή Εφορευτική Επιτροπή, καταρτίζει το γενικό οριστικό πίνακα των αποτελεσμάτων της ψηφοφορίας για όλη την Επικράτεια και προβαίνει στη συνέχεια στην κατανομή των εδρών των μελών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο μεταξύ όλων των συνδυασμών κομμάτων ή συνασπισμών συνεργαζομένων κομμάτων που μετείχαν στην εκλογή, κατ’ αναλογία της εκλογικής τους δύναμης σ’ ολόκληρη την Επικράτεια.

Σχετικά με τα παραπάνω δεν παραλείπουμε να σημειώσουμε ότι για την κατανομή στους συνδυασμούς των εδρών των μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, υπολογίζονται και τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας των Ελλήνων εκλογέων που διαμένουν στα λοιπά κράτη – μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. 

http://www.ypes.gr/el/Elections/ElectionsEuropeanParliament/ElectionsforEuropeanParliament/InterestCombinations/

 

Αφήστε μια απάντηση