Μία φρυκτωρία για τους Πέρσες: Ευτυχισμένο το νέο έτος 3753!

ΑΛΦΕΙΟΡΡΟΥΣ ΙΣΤΟΡΙΚΟΣ Η ΓΩΝΙΑ ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΣΑΜΙΟΥ ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΑ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

flamme_anim

Από την εποχή των Αχαιμενιδών το νέο έτος έχει ξεκινήσει με την Νορούζ, όταν ο Ήλιος αφήνει το ζώδιο των Ιχθύων και μπαίνει στο ζώδιο του Κριού, που σηματοδοτεί την Εαρινή Ισημερία.

H Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών το 2010 αναγνώρισε τη Διεθνή Ημέρα της Νορούζ, περιγράφοντας το φεστιβάλ άνοιξης ως καταγωγής Περσικής οποία είχε γιορταστεί για περισσότερα από 3.000 χρόνια. Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της Διακυβερνητικής Επιτροπής για την Προστασία της άϋλης κληρονομιάς των Ηνωμένων Εθνών, που πραγματοποιήθηκε μεταξύ 28 Σεπ.-2 Οκτ. 2009 στο Αμπού Ντάμπι, η γιορτή Νορούζ καταχωρήθηκε επίσημα στον κατάλογο της UNESCO της άϋλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ανθρωπότητας. (1)

Η εορτή του περσικού νέου έτους καθιερώθηκε από τον Αχαιμένη * ο οποίος λόγω της καταγωγής του είχε ξεκάθαρη εικόνα για την εορτή της εαρινής ισημερίας και την αφιέρωσε στον μυθικό βασιλιά των Περσών Τζαμσίντ ** ο οποίος βασίλευσε κατά την λεγόμενη χρυσή εποχή την οποία οι Πέρσες την χρονολογούν 3753 χρόνια.

*Δείτε ΕΔΩ και ΕΔΩ

(1) Βλ. www.24grammata.com : 24γράμματα    Αν και η εκδοχή ότι “…η εβραϊκή γιορτή του Πουρίμ, ίσως, έχει τις ρίζες της στο Περσικό Νέο Έτος…” είναι τελείως ηλίθια:

Βίβλος, Εσθήρ, κεφάλαιο 9.
16 Οι δε άλλοι Ιουδαίοι, οι εν ταις επαρχίαις του βασιλέως (της Περσίας), συνήχθησαν και εστάθησαν υπέρ της ζωής αυτών, και έλαβον ανάπαυσιν από των εχθρών αυτών και εφόνευσαν εκ των μισούντων αυτούς εβδομήκοντα πέντε χιλιάδας·(Πέρσες).
, την απαίσια παιδοκτονία των υιών του ΑμάΝ:
10 τους δέκα υιούς του Αμάν υιού του Αμμεδαθά, του εχθρού των Ιουδαίων, εφόνευσαν·
και επειδή δεν τους έφτανε αυτό κρέμασαν τα πτώματα τους…:
12 Και είπεν ο βασιλεύς προς Εσθήρ την βασίλισσαν, Εν Σούσοις τη βασιλευούση εφόνευσαν οι Ιουδαίοι και απώλεσαν πεντακοσίους άνδρας και τους δέκα υιούς του Αμάν· εν ταις λοιπαίς επαρχίαις του βασιλέως τι έκαμον; τώρα τι το ζήτημά σου; και θέλει δοθή εις σέ· και τις έτι η αίτησίς σου; και θέλει γείνει.
13 Και είπεν η Εσθήρ, Εάν ήναι αρεστόν εις τον βασιλέα, ας δοθή εις τους Ιουδαίους τους εν Σούσοις, να κάμωσι και αύριον κατά την διαταγήν της ημέρας ταύτης· και τους δέκα υιούς του Αμάν να κρεμάσωσιν επί ξύλων.
14 ….· και εκρέμασαν τους δέκα υιούς του Αμάν.
…και τελικά:
«ο μήνας που μετατράπηκε σε αυτούς (τους Εβραίους) από λύπη σε χαρά, και από πένθος σε ευτυχία (Εσθήρ 9,22).
32 Και διά διαταγής της Εσθήρ εκυρώθη η υπόθεσις αύτη των Φουρείμ, και εγράφη εν βιβλίω.

 

Τώρα, γιατί το γιορτάζουν το Πουρίμ; Πότε θα σταματήσουν να γράφουν ηλιθιότητες; 

Λειτουργεί ασταμάτητα ο ναός της Εστίας. Στο Ιράν!

………………………………………….

** Υ.Γ. Αλφειού:ΕΣΚΕΝΤΑΡ 1 ΝΑΜΕ 3

Ο Μέγας Αλέξανδρος στην Περσική Επική Ποίηση – το Σαχ Ναμέ του Φερντουσί και το Εσκαντάρ Ναμέ του Νιζαμί

Δείτε εδώ αποσπάσματα της ακαδημαϊκής μελέτης της Μαριάννας Ιατροπούλου – Θεοχαρίδου, Δρ Φιλολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, τ. Εμπειρογνώμονος Πρέσβειρας του ΥΠ.ΕΞ.ΕΣΚΕΝΤΑΡ ΝΑΜΕ

ΕΣΚΕΝΤΑΡ ΝΑΜΕ 1

ΕΣΚΕΝΤΑΡ ΝΑΜΕ 2

ΕΣΚΕΝΤΑΡ ΝΑΜΕ 3

 

……………………………………………

Θριαμβευτικός επίλογος:

Πλάτων Πισατίδης: Μήπως κι εμείς να καθιερώσουμε επιτέλους την επαναφορά της Πάτριας χρονολόγησης, από Ανανέωσης των Ιερών Ολυμπικών Αγώνων ( απάντηση του Μαντείου των Δελφών, στο ερώτημα του βασιλιά της Ίλιδας, Ίφιτου, για το πως θα συνενωθούν οι Έλληνες: ΤΟΥΣ ΟΛΥΜΠΙΚΟΥΣ ΑΓΩΝΑΣ ΑΝΑΝΕΩΣΑΣΘΕ… ΤΟΥΣ ΟΛΥΜΠΙΚΟΥΣ ΑΓΩΝΑΣ ΑΝΑΝΕΩΣΑΣΘΕ… ΤΟΥΣ ΟΛΥΜΠΙΚΟΥΣ ΑΓΩΝΑΣ ΑΝΑΝΕΩΣΑΣΘΕ ) Κι έχουν περάσει από τότε… 2899 χρόνια… http://alfeiospotamos.gr/?p=11569
………………
Ευτυχισμένο λοιπόν το νέο έτος 3753 για τους Πέρσες, απόγονους του Αχαιμένη, γιού του Πέρση, εγγονού του Περσέα, που ήταν γιος του ΔΙΑ και της ΔΑΝΑΗΣ, πατέρας της οποίας ήταν ο Ακρίσιος ο βασιλιάς του Άργους… 

………………………………………….

Αφήστε μια απάντηση