“ΒΟΜΒΑ” από γερμανούς! Η Ελλάδα έχει το δικαίωμα να απαιτήσει 5 δισ. ευρώ!

ΕΛΛΑΔΑ ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΧΡΗΜΑ

Οντως τρέμουν στο Βερολίνο*

Η Eλλάδα έχει δικαίωμα να απαιτήσει δισ. για το κατοχικό δάνειο, σύμφωνα με Γερμανό ιστορικό. Υπέρ της άποψης ότι η Ελλάδα έχει το δικαίωμα να απαιτήσει την επιστροφή του κατοχικού δανείου από τη Γερμανία, τάσσεται ο εξειδικευμένος σε θέματα αποζημιώσεων ιστορικός Χανς Γκιούντερ Χόκερτς.

O εξειδικευμένος σε θέματα πολεμικών αποζημιώσεων ιστορικός Χανς Γκιούντερ Χόκερτς.

Μιλώντας στο γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων (DPA), ο ιστορικός αναφέρει ότι

το γερμανικό Ράιχ όφειλε στο τέλος του πολέμου ένα “κατοχικό δάνειο” ύψους 476 εκατομμυρίων μάρκων της εποχής εκείνης. Η σημερινή του αξία θα μπορούσε να ανέρχεται σε 5 δισ. ευρώ. “Επειδή τα δάνεια πρέπει να επιστρέφονται και η συνθήκη του Λονδίνου του 1953 δεν περιόρισε αυτή την κατηγορία των δικαιωμάτων, μπορεί καταρχήν να εγερθεί απαίτηση επιστροφής του”.

 

Για να επιλυθεί το θέμα, προτείνει ένα γερμανο-ελληνικό ταμείο, το οποίο να ενισχύει συγκεκριμένα projects, τα οποία να φέρουν κοντά τους ανθρώπους. “Με αυτόν τον τρόπο θα μπορούσε να χαλαρώσει η τρομερά τεταμένη σχέση, στην οποία γίνεται λόγος μόνο για παροχή και αντιπαροχή “, λέει ο Χόκερτς , ο οποίος είναι μέλος της επιτροπής ιστορικών για την έρευνα της ιστορίας του υπουργείου οικονομικών του τρίτου Ράιχ κατά την περίοδο του εθνικοσοσιαλισμού. Διαφορετικά, πάντως, αξιολογεί ο ιστορικός το θέμα των πολεμικών αποζημιώσεων, το οποίο η Αθήνα θεωρεί ότι επίσης εκκρεμεί. “Αν αναγνωρίσει κανείς μια σχετική απαίτηση θα δημιουργηθεί μια αλυσιδωτή αντίδραση απαιτήσεων” τόνισε, έχοντας κατά νου τη γερμανική κυβέρνηση.

Υποστηρίζει δε πως στη διαμάχη των αποζημιώσεων, η ελληνική κυβέρνηση δεν μπορεί να διεκδικήσει με δικαστική απόφαση γερμανική περιουσία για να ικανοποιηθούν ανοιχτά κατά την άποψή της θέματα από τον εποχή του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. “Το έχει απαγορεύσει το διεθνές δικαστήριο”, ανέφερε.

O έγκριτος καθηγητής διεθνούς δικαίου του Πανεπιστημίου της Βρέμης κ. Andreas Fischer-Lescano απoκαλεί επαίσχυντη την πολιτική της γερμανικής Κυβέρνησης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο έγκριτος καθηγητής διεθνούς δικαίου του Πανεπιστημίου της Βρέμης κ. Andreas Fischer-Lescano έχει την ίδια γνώμη και ταυτοχρόνως απoκαλεί επαίσχυντη την πολιτική της γερμανικής Κυβέρνησης έναντι της Ελλάδος στο θέμα του κατοχικού δανείου.**

Βλ. επίσης:

*Berlin hat Angst vor einem Praezedenzfall«

Streit um Reparationen: Die Geschichte koennte Merkel einholen

 

Kriegskosten-Streit mit Athen: Historiker fuer Fonds-Loesung

 

**Voelkerrechtler wirft Bundesregierung “beschaemende” Haltung vor

Τρέμουν τα αρχεία της Βέρμαχτ για την Ελλάδα τα γερμανικά ΜΜΕ

 

Πηγή…

Αφήστε μια απάντηση