Μάχη δίνει ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε υπέρ του Βαρουφάκη!

ΕΛΛΑΔΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΧΡΗΜΑ

H γερμανική βουλή αποφασίζει για το ελληνικό πρόγραμμα

Ξεκιίνησε στις 10 ώρα Ελλάδος η ψηφοφορία στο γερμανικό κοινοβούλιο για την παράταση του ελληνικού προγράμματος στήριξης. Συντριπτική αναμένεται η πλειοψηφία των βουλευτών που θα ταχθεί υπέρ.
Συντριπτική προδιαγράφεται η πλειοψηφία στη γερμανική βουλή, που ψηφίζει σήμερα υπέρ της παράτασης του ελληνικού προγράμματος. Στο μεταξύ, χθες, στο πλαίσιο της ειδικής συνεδρίασης της Κ.Ο. της Άγκελα Μέρκελ αναμενόταν αρχικά έως και 60 «όχι» από βουλευτές, όμως τελικά μόλις 22 τάχθηκαν κατά. Οι δε συγκυβερνώντες Σοσιαλδημοκράτες ψήφισαν ομόφωνα υπέρ, ενώ ακόμη και στο κόμμα της Αριστεράς, που παραδοσιακά ψηφίζει κατά των πακέτων βοήθειας προς την Ελλάδα, θα υπερισχύσει αυτή τη φορά το «ναι». Χάρη μάλιστα στη στροφή της Αριστεράς, αναμένεται σήμερα να δουμε τον μεγαλύτερο αριθμό θετικών ψήφων που είχαμε ποτέ στη γερμανική βουλή για την Ελλάδα.

Εντούτοις αυτό δεν αντικατοπτρίζει απόλυτα το κλίμα στις τάξεις των βουλευτών. Τις τελευταίες μέρες εκφράστηκαν πολλές ενστάσεις και επιφυλάξεις, κυρίως όσον αφορά την πραγματική βούληση της νέας ελληνικής κυβέρνησης να υλοποιήσει τα συμφωνηθέντα αλλά και το γεγονός ότι η λίστα των μεταρρυθμίσεων θεωρείται αρκετά αόριστη, καθώς δεν περιλαμβάνει συγκεκριμένους αριθμούς.

Τις τελευταίες μέρες εκφράστηκαν πολλές ενστάσεις και επιφυλάξεις, κυρίως όσον αφορά την πραγματική βούληση της νέας ελληνικής κυβέρνησης να υλοποιήσει τα συμφωνηθέντα αλλά και το γεγονός ότι η λίστα των μεταρρυθμίσεων θεωρείται αρκετά αόριστη, καθώς δεν περιλαμβάνει συγκεκριμένους αριθμούς.

Αυτό ακριβώς το κλίμα κλήθηκε να κατευνάσει χθες ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε μέσα από τον μαραθώνιο επαφών

Αυτό ακριβώς το κλίμα κλήθηκε να κατευνάσει χθες ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε μέσα από τον μαραθώνιο επαφών που είχε τις τελευταίες μέρες με τους βουλευτές αλλά και τις δοκιμαστικές ψηφοφορίες σε επίπεδο Κ.Ο. Ας σημειωθεί ότι οι ψηφοφορίες αυτές συνηθίζονται στην κοινοβουλευτική πρακτική της Γερμανίας, καθώς με τον τρόπο αυτό δίνεται στους βουλευτές η δυνατότητα να τοποθετηθούν στο προοίμιο σημαντικών αποφάσεων, να εκφράσουν τις αντιρρήσεις τους και να στείλουν τα μηνύματά τους, ώστε με τον τρόπο αυτό να εκτονωθεί εν τέλει το κλίμα.

Σουλτς: «Οι παλινωδίες της ελληνικής κυβέρνησης δεν βοηθούν»
Το περιοδικό Spiegel σε σημερινό σχόλιό του επισημαίνει ότι η παράταση του προγράμματος και ένα ενδεχόμενο τρίτο πακέτο στήριξης το καλοκαίρι, συνιστούν ουσιαστικά διαιώνιση του ελληνικού προβλήματος. Ως εκ τούτου σημειώνει ότι η μόνη ειλικρινής λύση είναι το κούρεμα του ελληνικού χρέους. «Δανείζουμε χρήματα στην Ελλάδα για να μας επιστρέψει αυτά που τις δανείσαμε νωρίτερα. Αυτό δεν έχει νόημα», σχολιάζει το Spiegel και επισημαίνει ότι «μπορεί να είναι λάθος ο τρόπος που το εκφράζουν οι Έλληνες, αλλά στον πυρήνα του προβλήματος έχουν δίκιο, η Ελλάδα χρειάζεται κούρεμα του χρέους για να σταθεί η χώρα και πάλι στα πόδια της».

Κριτική στις πρόσφατες δηλώσεις Βαρουφάκη για το κούρεμα ασκεί πάντως ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς. Σε συνέντευξή του προς τη Reinische Post λέει ότι «ένας υπoυργός Οικονομικών που μόλις πριν από λίγες μέρες συμφώνησε με τους 18 ευρωπαίους συναδέλφους του και ο οποίος θέτει και πάλι εν αμφιβόλω τη συμφωνία αυτή ή εγείρει νέες αξιώσεις, δεν δημιουργεί κλίμα εμπιστοσύνης. Αντίθετα τη διακυβεύει. Οι παλινωδίες της ελληνικής κυβέρνησης δεν βοηθούν», όπως τονίζει.

Κώστας Συμεωνίδης (dpa, Spiegel, Reinische Post)
Πηγή…

Αφήστε μια απάντηση