Ιούν 142014
 

papakonstantinouΤου Παναγιώτη Στάθη

Ελεύθερος με εγγύηση 30.000 ευρώ και με τον περιοριστικό όρο να εμφανίζεται στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής του μία φορά το μήνα, αφέθηκε μετά την απολογία του στον ειδικό αρεοπαγίτη ανακριτή Ι. Τσαλαγανίδη, ο πρωην “τσάρος” της οικονομίας Γ. Παπακωνσταντίνου που ειχε κληθεί να δωσει εξηγήσεις για το σκάνδαλο της λίστας Λαγκάρντ. 

Ο πρωην υπουργός, ο πρώτος στον οποίο εφαρμόζεται τα τελευταία 20 χρόνια ο νόμος περι ευθύνης υπουργών, απολογήθηκε εν κρυπτώ καθώς η ημερομηνία και η ώρα (αργά το μεσημέρι) που προσήλθε στον ανακριτή κρατήθηκαν ως επτασφράγιστο μυστικό. 

Οι περιοριστικοί όροι επιβλήθηκαν καθώς με βάση τις διατάξεις του νόμου περι ευθύνης υπουργών, δεν χωρεί προφυλάκιση σε περίπτωση που διωχθεί μέλος της κυβέρνησης για πεπραγμένα κατα της διάρκεια της θητείας του.
 
Κακουργήματα για την απαλοιφή

Ο πρώην υπουργός Οικονομικών αντιμετωπίζει δύο αδικήματα σε βαθμό κακουργήματος (απιστία στην υπηρεσία και νόθευση εγγράφου) και ένα σε βαθμό πλημμελήματος (παράβαση καθήκοντος) για τους χειρισμούς του στην υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ. Ο κ. Παπακωνσταντίνου φέρεται ότι έσβησε τα ονόματα των συγγενικών του προσώπων από τη λίστα Lagarde. Τα τρία αυτά συγγενικά πρόσωπα θα «ακολουθήσουν» (αν αποφασιστεί η παραπομπή τους) τον πρώην υπουργό Οικονομικών στο Υπουργοδικείο, προκειμένου να δικαστούν ως συμμέτοχοι -μη πολιτικά πρόσωπα. Θα είναι δε η πρώτη φορά που θα στηθεί Ειδικό Δικαστήριο (υπουργοδικείο) μετά το 1991 και τη δίκη του Ανδρέα Παπανδρέου. 

Ο κ. Παπακωνσταντίνου έχει δικαίωμα να μην εμφανιστεί στο Υπουργοδικείο και να δικαστεί σαν να είναι παρών. Φυσικά, μπορεί να εκπροσωπηθεί με δικηγόρους, οι οποίοι όμως δεν μπορούν να ξεπερνούν τους τρεις. 

Συγγενείς

Πέρα απ΄ όλα αυτά, ο ειδικός ανακριτής ενέταξε στη δικογραφία του πρώην υπουργού Οικονομικών τη συναφή δικογραφία των μη πολιτικών προσώπων (συμμέτοχων), που ήταν εκκρεμείς στους οικονομικούς εισαγγελείς και αφορά συγγενικά πρόσωπα του κ. Παπακωνσταντίνου. 

Ο κ. Τσαλαγανίδης ενέταξε στη δικογραφία του κ. Παπακωνσταντίνου, ως συμμετόχους, τα ξαδέλφια του, Ελένη Παπακωνσταντίνου, το σύζυγό της, Συμεών Σικιαρίδη που, από την αρχική λίστα Lagarde «χάθηκαν» περιέργως 1,222 εκατ. δολάρια και τον Ανδρέα Ρωσσώνη. 

Τα συγγενικά πρόσωπα του τέως “τσάρου” της οικονομίας αντιμετωπίζουν την κατηγορία της ηθικής αυτουργίας στις πράξεις που αποδίδονται στον κ. Παπακωνσταντίνου. 

Αντίθετα, την πόρτα του Ειδικού Δικαστηρίου δεν θα περάσουν ο πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ Ιωάννης Διώτης, ο οποίος έχει εμπλακεί στην υπόθεση λόγω των αναπαραγωγών usb που έκανε με τα ονόματα και τα άλλα οικονομικά στοιχεία της λίστας Λ και ο επίσης επικεφαλής του ΣΔΟΕ, Γιάννης Καπελέρης. 

Οι δικογραφίες για τα δύο αυτά πρώην στελέχη του ΣΔΟΕ παρέμειναν στην τακτική Δικαιοσύνη και την έρευνα θα συνεχίζει ο ανακριτής υποθέσεων διαφθοράς, πρόεδρος Πρωτοδικών Χρήστος Παπακώστας. Σε βάρος του κ. Διώτη έχει ασκηθεί ποινική δίωξη για απιστία στην υπηρεσία και υπεξαγωγή εγγράφου, ενώ σε βάρος του κ. Καπελέρη έχει ασκηθεί ποινική δίωξη για απιστία.

  2 Σχόλια to “Ελεύθερος με εγγύηση €30.000 για λίστα Lagarde ο Παπακωνσταντίνου!”

  1. ωραία ελεύθερος και Παπακωνσταντινου…. ρε σαλια ΤΣΙΠΡΑ και εσύ βρε κουνημένε των ΑΝΕΛΛ ούτε γραμμάριο ντροπής ???? Αα ναι ΟΚ…ετσι αποφάσισε η ελευθερη δικαιοσύνη… θα του εκλαναν τα Α@ρχιδια,το έλεγα στον φίλο μου τον ΣΥΡΙΖΑΙΟ ρε ζωντόβολο, μην περιμένεις τιποτα …ολοι ειναι μια οικογενεια…ακόμη εσυ παραμυθιαζεσε ??? δεν είδες μόλις ο ΛΑΙΚΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟς ΕΛΛΗΝΩΝ ΕΘΝΙΚΙΣΤΩΝ τρυπωσε ανάμεσα τους και τους εβγαλε τις κουκουλες και μάσκες τρελάθηκαν…τους βούτηξαν .. τι και αν ειναι βουλευτες κλπ… και δια συνοπτικών διαδικασιών στην φυλακή… πολιτικοί κρατούμενοι κοντα στα 2 χρονια και με όλα όσα εχουν ακουστεί… περι παράγκας του Μπαμπη και τηλεφωνικών παρεμβάσεων ..δεν τρεχει τιποτα…. οι του Μπαμπη … όλα ειναι θεμα τηλεφωνου και ισορροπιων …100 τόσους εχει εκεί μέσα ο ΣΥΡΙΖΑ…για βάλε…. μονο αν ηταν χρυσή αυγή …θα ειχε προβλημα… όλα τα βληματα ειναι ενωμένα …δεν ειπαμε το ΤΌΞΟ των ηλιθιων εναντιον χρυσής αυγής .. χαιρετίσματα στους ταλαίπωρους που περίμεναν απο το συνονθύλευμα ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛΛ …έστω υποτυπώδη δικαιωση…. και του χρόνου ζόμπι…. — και στον Μιχαλολιακο τον ΑΡΧΗΓΟ του Λαικου Συνδέσμου Ελληνων Εθνικιστων τα νούμερα ζητουν πανω απο 100.000ε εγγυσησ…

...