Νοέ 102015
 

CACHE_620X620_1_1180759

Artemis Sorras ΟΙ ΓΕΡΜΑΝΟΙ ΚΑΙ ΜΑΛΙΣΤΑ Η BAYER ΠΟΥ ΤΗΝ ΑΝΟΙΞΕ Ο ΜΠΑΓΙΕΡ ΠΟΥ ΗΤΑΝ ΣΥΝΕΤΑΙΡΟΣ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΑ ΒΙΟΜΗΧΑΝΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΔΗ ΚΑΙ ΠΟΥ Ο ΕΛΛΗΝΑΣ ΕΔΩΣΕ ΤΗΝAlgon_1953_Hellads_p061 ΦΟΡΜΟΥΛΑ ΤΗΣ ΑΣΠΙΡΙΝΗΣ 50 % ΣΥΝΕΤΑΙΡΟΙ ΟΙ ΔΥΟ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΝΑ ΛΕΓΕΤΑΙ ΑΣΠΙΡΙΝΗ ΜΟΝΟ ΣΤΗΝ ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΑΛΛΟΥ ΤΟ ΙΔΙΟ ΦΑΡΜΑΚΟ ΛΕΓΟΤΑΝ ΑΛΓΚΟΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΒΑΛΚΑΝΙΑ ΑΙΓΥΠΤΟ ΚΑΙ ΟΠΟΥ ΑΛΛΟΥ ΟΣΟΙ ΤΟ ΘΥΜΟΥΝΤΑΙ

ΚΑΛΑ ΘΑ ΚΑΝΟΥΝ ΝΑ ΒΓΑΛΟΥΝ ΤΟΝ ΣΚΑΣΜΟ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΑΠΟΚΑΛΥΨΩ ΟΛΑ ΤΑ ΚΕΡΑΤΑ ΤΩΝ ΧΑΖΑΡΟΜΟΓΓΟΛΩΝ ΑΝΘΕΛΛΗΝΩΝ ΔΟΛΟΦΟΝΩΝ ΚΛΕΦΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΑΛΛΩΝ

ΔΥΝΑΜΗ ΦΩΣ

………………………

Η BAYER θίχτηκε από την… κρητική ασπιρίνη
08/11/2015, 11:51 http://www.neakriti.gr/?page=newsdetail&DocID=1279390
Ο γερμανικός φαρμακευτικός κολοσσόας BAYER, η εταιρεία που είναι παγκοσμίως γνωστή κυρίως για την Ασπιρίνη, θεωρεί ότι τα συμφέροντα της… θίγονται από τη συνεχή αναφορά του ονόματος “κρητική ασπιρίνη” στα μέσα ενημέρωσης!

Σύμφωνα με δημοσίευμα του “Αγώνα της Κρήτης”, στην εφημερίδα έφθασε έγγραφο από τον πληρεξούσιο δικηγόρο της φαρμακοβιομηχανίας BAYER, με το οποίο διατυπώνονται απειλές για μηνύσεις και γίνεται αναφορά στην “παραπλανητική προώθηση” με εκφράσεις όπως “κρητική ασπιρίνη” του σκευάσματος Cretan IAMA.

Αναλυτικά, το δημοσίευμα του Αγώνα της Κρήτης:

Με αφορμή δημοσίευμα του “Αγώνα της Κρήτης” σχετικά με την κυκλοφορία του διατροφικού σκευάσματος από μείγμα κρητικών βοτάνων της εταιρείας Gallenica με την επωνυμία “Cretan IAMA” η εταιρεία Bayer μέσω του πληρεξούσιου δικηγόρου της μας έστειλε κείμενο στο οποίο μας ζητείται, υπό την απειλή μηνύσεων:

α) Να αναγνωρίσουμε τα δικαιώματα βιομηχανικής ιδιοκτησίας της BAYER ΑG επί των σημάτων “ASPIRIN”/ “ΑΣΠΙΡΙΝΗ”

β) Να αποσύρουμε κάθε λεκτική ένδειξη, άλλη αναφορά και οιαδήποτε απεικόνιση ΑΣΠΙΡΙΝΗΣ/ASPIRIN με ή χωρίς το περίγραμμα της νήσου Κρήτης

γ) Να αναρτήσουμε ΔΙΟΡΘΩΤΙΚΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ στη ιστοσελίδα μας με αναφορά στο προσβλητικό δημοσίευμα, διευκρινίζοντας ότι οι ενδείξεις “ASPIRIN”/ “ΑΣΠΙΡΙΝΗ” αποτελούν καταχωρημένο σήμα της BAYER AG και ότι εκ παραδρομής έγινε η χρήση της ένδειξης αυτής στο δημοσίευμα.

Όπως αναφέρει σε κείμενο προς τον “Aτ.Κ.” δικηγόρος της φαρμακοβιομηχανίας Bayer  ο όρος “κρητική ασπιρίνη” ο οποίος χρησιμοποιήθηκε κατά κόρον από τα μέσα ενημέρωσης της Ελλάδας και στο συγκεκριμένο δημοσίευμα, σχετικά με το σκεύασμα της εταιρείας Gallenica με την επωνυμία “Cretan IAMA” είναι παραπλανητικός αφού η ασπιρίνη είναι φαρμακευτικό  προϊόν της Βayer με δραστική ουσία το ακετυλοσαλικυλικό οξύ, ενώ η φερόμενη ως “κρητική ασπιρίνη” είναι διατροφικό συμπλήρωμα που αποτελείται από ελαιόλαδο και αρωματικά φυτά της Κρήτης. Όπως τονίζει ο δικηγόρος της εταιρείας προς τον “Αγώνα της Κρήτης”, η Bayer είναι νόμιμος δικαιούχος των φημισμένων σημάτων  “ASPIRIN”/ “ΑΣΠΙΡΙΝΗ” τα οποία προστατεύονται πλέον της 100ετίας για να διακρίνουν ένα παγκοσμίου φήμης και αναγνωρισιμότητας αναλγητικό, αντιπυρετικό και αντιφλεγμονώδες σκεύασμα, που περιέχει ως δραστική ουσία το ακετυλοσαλικυλικό οξύ.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της εταιρείας, η αναφορά της ένδειξης “ASPIRIN”/ “ΑΣΠΙΡΙΝΗ”, είτε μόνη της, είτε σε συνδυασμό με δεύτερη ή και περισσότερες λέξεις /απεικονίσεις, είτε ως τίτλος, είτε στο περιεχόμενο του δημοσιεύματος, προσβάλλει τα δικαιώματα βιομηχανικής ιδιοκτησίας της εταιρείας επί του διεθνώς φημισμένου σήματός της “ASPIRIN”/ “ΑΣΠΙΡΙΝΗ”.

Από την πλευρά μας αυτό που έχουμε να πούμε είναι ότι αυτή αποτελεί τη μοναδική φορά στην ιστορία της εφημερίδας που αντιμετωπίζουμε τέτοιο θέμα με εταιρεία. Είμαστε πραγματικά έκπληκτοι. Και μάλιστα για ένα θέμα το οποίο με μια απλή αναζήτηση στο google θα βρεθούν χιλιάδες αναφορές σε σχετικά θέματα με μέρος του τίτλου όπου το σκεύασμα αναφέρεται ως κρητική ασπιρίνη, με ή χωρίς εισαγωγικά («»).

Ο αρχικός τίτλος εξ’ άλλου δε δόθηκε από εμάς. Αντιθέτως, εμείς από την πρώτη στιγμή που ήρθε στη δημοσιότητα το θέμα με την παρασκευή κρητικού σκευάσματος από βότανα, δώσαμε ιδιαίτερη προσοχή στο να ενημερώσουμε με ακρίβεια και μεγάλη προσοχή στις διατυπώσεις το αναγνωστικό μας κοινό, προσπαθώντας να δώσουμε όλα τα διαθέσιμα στοιχεία. Για αυτό το λόγο πήραμε εκτεταμένη συνέντευξη από τον καθηγητή κ.Χρήστο Λιονή όπου σε πολλά σημεία αναφέρεται ότι το συγκεκριμένο σκεύασμα είναι διατροφικό συμπλήρωμα και όχι φάρμακο. Ως εκ τούτου σε κανένα σημείο δεν αμφισβητήσαμε τα δικαιώματα βιομηχανικής ιδιοκτησίας της BAYER ΑG επί των σημάτων “ASPIRIN”/ “ΑΣΠΙΡΙΝΗ”.

Το σκεύασμα Cretan Iama, αυτό που ονομάστηκε από τους δημοσιογράφους “κρητική ασπιρίνη” όπως άλλωστε δηλώνουμε στην πλειοψηφία των αναφορών μας, δεν είναι φάρμακο αλλά διατροφικό συμπλήρωμα.

Σε όλα μας τα δημοσιεύματα ήμασταν ιδιαίτερα προσεκτικοί ώστε να αναφέρουμε το σκεύασμα ως επονομαζόμενη (από τα μέσα ενημέρωσης) “κρητική ασπιρίνη” (πάντα σε εισαγωγικά) ενώ και στο δημοσίευμα που κάνει αναφορά η εταιρεία υπάρχει σχετικό επεξηγηματικό κείμενο σχετικά με τον χαρακτήρα του σκευάσματος ως “διατροφικό συμπλήρωμα” με σχετικές μάλιστα παραπομπές σε παλαιότερα κείμενά μας. Και στο συγκεκριμένο δημοσίευμα οι λέξεις κρητική ασπιρίνη βρίσκονται μέσα σε εισαγωγικά. Στον γραπτό λόγο της ελληνικής γλώσσας η χρήση εισαγωγικών («») υποδηλώνει ακριβώς ότι η  φράση ή το νόημα που περικλείνεται εντός τους, ενώ παρίσταται ως τέτοιο ΔΕΝ είναι στην πραγματικότητα εκείνο που δηλώνεται.

Ένα τέτοιο παράδειγμα είναι και ο δημοσιογραφικός χαρακτηρισμός κάποιου νεαρού ταλαντούχου ποδοσφαιριστή ως “Έλληνα Μέσι”. Δε σημαίνει ότι ο ποδοσφαιριστής είναι ο Μέσι, ούτε ότι είναι από την Αργεντινή ή παίζει στην Μπαρτσελόνα.

Η εν πολλοίς τυποποιημένη όσο και εξαιρετικά επιθετική επιστολή  συνεπώς δεν μπορεί να αφορά το δημοσίευμά μας.”

  One Response to “ΑΡΤΕΜΗΣ ΣΩΡΡΑΣ: ΤΗΝ ΦΟΡΜΟΥΛΑ ΤΗΣ ΑΣΠΙΡΙΝΗΣ ΤΗΝ ΕΔΩΣΕ Ο ΕΛΛΗΝΑΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΔΗΣ ΣΤΟΝ BAYER”

 1. Ρε παιδιά, τι σας φαίνεται περίεργο??

  αν δηλαδή φτιάξετε κόκα κόλα και την ονομάσετε coca-cola cretan τι νομίζετε ότι θα γίνει?

  φυσικά και θα σας στείλει πληρεξούσιο η εταιρεία που κατέχει το όνομα! αυτό σημαίνει πνευματικά δικαιώματα.

  Ως προς το ατυχές παράδειγμα με το Μέσι, νομίζω δεν χρειάζεται κάποιο σχόλιο…

  Αν βγει ένα δημοσιογράφος και πει “ελληνική ασπιρίνη” όπως “έλληνας μέσι”, δεν θα έχει κανείς πρόβλημα.

  Αν όμως εμπορεύεσαι επίσημα φίρμα που ανήκει σε κάποιον, ε φυσικά και έχει πρόβλημα…

...