
Είναι φυσικό, μια και είσαι απαίδευτος, Χάροντα, και καθόλου ποιητικός. Ο λεβέντης όμως ο Όμηρος μέσα σε δύο στίχους μας άνοιξε αμέσως δρόμο για τον ουρανό, τοποθετώντας τόσο εύκολα τα βουνά το ένα πάνω στο άλλο. Και απορώ που αυτά σου φαίνονται τερατώδη, ενώ ασφαλώς γνωρίζεις τον Άτλαντα, ο οποίος ολομόναχος σηκώνει ολόκληρη την ουράνια σφαίρα, κουβαλώντας όλους εμάς. Ίσως μάλιστα να έχεις ακουστά και για τον αδελφό μου τον Ηρακλή, ότι κάποτε ο ίδιος αντικατέστησε εκείνον τον Άτλαντα και τον ξεκούρασε λιγάκι από το βάρος, βάζοντας τον εαυτό του κάτω από το φορτίο. ΛΟΥΚΙΑΝΟΣ – Χάρων ἢ Ἐπισκοποῦντες.
Το Σπήλαιο του Ηρακλή ( Αραβικά) Μαγάρα Χέρκλ-Τα Σπήλαια του Ηρακλή ( DMG Magārat Harqul , γαλλικά Grottes d’Hercule ) είναι ένα από τα πιο διάσημα αξιοθέατα στην περιοχή της Ταγγέρης . Σύμφωνα με ιστορικές πηγές, ο Ανταίος , γιος του Ποσειδώνα και της Γαίας, ίδρυσε την πόλη. Ο Ηρακλής χώρισε τη γη σε αυτό το σημείο, δημιουργώντας το Στενό του Γιβραλτάρ , όπου η Μεσόγειος Θάλασσα και ο Ατλαντικός Ωκεανός αναμειγνύονται.

Το Σπήλαιο του Ηρακλή βρίσκεται περίπου 14 χλμ. δυτικά της Ταγγέρης, κοντά στο Ακρωτήριο Σπαρτέλ .
Πριν από τον ενδέκατο άθλο του, λέγεται ότι ο Ηρακλής έμεινε και κοιμήθηκε στη σπηλιά. Έπρεπε να μαζέψει τα χρυσά μήλα στον Κήπο των Εσπερίδων, ο οποίος, σύμφωνα με τους αρχαίους Έλληνες συγγραφείς, βρισκόταν κοντά στον Λύξο . Ακόμα και στην αρχαιότητα, ο Λύξος ταυτιζόταν με το μέρος όπου ο Ηρακλής έκλεψε τα χρυσά μήλα από τον Κήπο των Εσπερίδων .
Σύμφωνα με ορισμένες ιστορικές πηγές, ο Ηρακλής έπρεπε να διασχίσει το όρος Άτλας στο δρόμο του προς τον Κήπο των Εσπερίδων. Αλλά αντί να τον ανέβει, λέγεται ότι χρησιμοποίησε την υπεράνθρωπη δύναμή του για να περπατήσει μέσα από αυτόν. Έτσι σχηματίστηκε το Στενό του Γιβραλτάρ, το οποίο συνδέει τη Μεσόγειο Θάλασσα με τον Ατλαντικό Ωκεανό . Το ένα μέρος του χωρισμένου βουνού είναι το Γιβραλτάρ, το άλλο είναι είτε η Ἀβυλη- το όνομα Άβυλα λέγεται ότι ήταν ένα Καρχηδονιακό όνομα («Υψηλό Βουνό» ή «Βουνό του Θεού »)- είτε το Όρος Μούσα . Στην αρχαιότητα, ο ορεινός όγκος Τζμπελ Μούσα ονομαζόταν Septem Fratres («Επτά Αδελφοί»).