Ρωσσικά assets. Η προειδοποίηση της Ένωσης Τραπεζών του Βελγίου, η αγωγή της Ρωσσικής Τράπεζας κατά της Euroclear και ο Πιερρακάκης-Ιφιγένεια πρόεδρος του Eurogroup

ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΥΡΩΠΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΣ ΠΛΟΥΤΟΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΧΡΗΜΑ

σ.σ. : Δεν υπάρχει στο παγκόσμιο χρηματοοικονομικό σύστημα που έχει συμφωνηθεί και με το οποίο λειτουργεί ο πλανήτης μετά το Bretton Woods, κάποιος σχετικός νομικός όρος που να επιτρέπει τέτοιου είδους ληστείες… ( Υ.Γ.) Και μόλις το επιβεβαίωσε και ο Πεσκόφ : “Οι ενέργειες της ΕΕ που αποσκοπούν στην κατάσχεση παγωμένων ρωσσικών περιουσιακών στοιχείων θα οδηγήσουν στην κατάρρευση του συστήματος Bretton Woods «και όλων των θεμελίων και αρχών του διεθνούς χρηματοπιστωτικού συστήματος».” !!

Οπότε άνθρακες ο θησαυρός για τους επίδοξους ληστές !! ➡ Το είπε και η Ιαπωνία : Δεν έχουμε νομική εξουσία να απαλλοτριώσουμε ρωσσικά assets !!

Η Ένωση Χρηματοπιστωτικών Ιδρυμάτων του Βελγίου (Febelfin) , σε ανακοίνωσή της, ανέφερε ότι η πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη χρήση αυτών των κεφαλαίων προκαλεί μεγάλη ανησυχία στον βελγικό χρηματοπιστωτικό τομέα.

Μια de facto κατάσχεση των περιουσιακών στοιχείων, τα οποία επί του παρόντος κατέχονται ως επί το πλείστον από τον πάροχο χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών Euroclear, θα ενείχε κινδύνους που είναι δύσκολο να υπολογιστούν – τόσο για τη σταθερότητα της χώρας όσο και για ολόκληρη την ΕΕ.

Οι διεθνείς επενδυτές, συμπεριλαμβανομένων των κρατικών επενδυτικών ταμείων και των κεντρικών τραπεζών, θα μπορούσαν να αποσύρουν τα χρήματά τους από την Ευρώπη εάν σχηματίσουν την εντύπωση ότι οι καταθέσεις τους σε ευρωπαϊκά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα δεν είναι πλέον ασφαλείς και θα μπορούσαν να κατασχεθούν. Αυτό, με τη σειρά του, θα μπορούσε να οδηγήσει σε μαζική εκροή κεφαλαίων( σ.σ. : Θα απολεσθεί η εμπιστοσύνη -τραπεζική πίστη- που διέπει το παγκόσμιο χρηματοοικονομικό καθεστώς … )

Το βράδυ της Παρασκευής, ο πρωθυπουργός Μπαρτ ντε Βέβερ θα συναντηθεί με την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και τον Γερμανό καγκελάριο Φρίντριχ Μερτς. Οι συνομιλίες θα επικεντρωθούν στην πιθανή χρήση παγωμένων ρωσσικών περιουσιακών στοιχείων. Η ΕΕ σκοπεύει να χρησιμοποιήσει τα κεφάλαια για να υποστηρίξει την Ουκρανία.

Ο Ντε Βέβερ, ωστόσο, εξέφρασε ανησυχίες. Φοβάται ότι η Ρωσσία θα μπορούσε να απαιτήσει την επιστροφή των χρημάτων και ότι το Βέλγιο θα μείνει μόνο του με αυτό το αίτημα από τις άλλες χώρες της ΕΕ. Ενόψει της συνάντησης, ο Ντε Βέβερ επανέλαβε ότι θα υποστηρίξει τη θέση του. Η ευθύνη του, είπε, βαρύνει τα συμφέροντα των Βέλγων φορολογουμένων.

Ο Ντε Βεβέρ λαμβάνει επίσης υποστήριξη για τη θέση του από την Euroclear. Η Διευθύνουσα Σύμβουλος Βαλερί Ουρμπέν προειδοποιεί ρητά για τους κινδύνους σε μια συνέντευξη στο RTBF. Η Euroclear διατρέχει τον κίνδυνο αφερεγγυότητας και το Βέλγιο πρέπει να αναμένει αντίποινα από τη Ρωσσία σε περίπτωση που εφαρμοστούν τα σχέδια της ΕΕ για τη χρήση ρωσσικών κεφαλαίων.

 ➡ Εκτός από τις νομικές διαδικασίες στη Ρωσσία, ο Urbain θεωρεί επίσης ρεαλιστική πιθανότητα την κατάσχεση περιουσιακών στοιχείων που η Euroclear εξακολουθεί να κατέχει στη Ρωσσία. Πρόκειται για τίτλους αξίας περίπου 17 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Η Μόσχα θα χρεοκοπήσει το μεγαλύτερο αποθετήριο (Euroclear) της ΕΕ, εάν κατασχεθούν ρωσσικά περιουσιακά στοιχεία !!  ➡ Η Τράπεζα της Ρωσσίας κατέθεσε σήμερα αγωγή κατά του θεματοφύλακα της Euroclear στο Διαιτητικό Δικαστήριο της Μόσχας !!

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ: Τι είναι γνωστό για την αγωγή της Τράπεζας της Ρωσσίας κατά της Euroclear

Η διαδικασία εκτέλεσης της δικαστικής απόφασης με χρήση των περιουσιακών στοιχείων της Euroclear θα καθοριστεί μετά την έναρξη ισχύος της απόφασης του δικαστηρίου, ανέφερε η υπηρεσία Τύπου της ρυθμιστικής αρχής.

Η Τράπεζα της Ρωσσίας κατέθεσε σήμερα αγωγή κατά του θεματοφύλακα της Euroclear στο Διαιτητικό Δικαστήριο της Μόσχας, δήλωσε στο TASS η υπηρεσία Τύπου της ρυθμιστικής αρχής. Η αγωγή διεκδικεί αποζημίωση για ζημίες που προκλήθηκαν στην Κεντρική Τράπεζα από τις παράνομες ενέργειες της Euroclear.

Το TASS έχει συγκεντρώσει τις βασικές πληροφορίες για την κατάσταση.

Υποβολή αγωγής

– Η Τράπεζα της Ρωσσίας σκοπεύει να καταθέσει σήμερα αγωγή κατά της Euroclear στο Διαιτητικό Δικαστήριο της Μόσχας, ανέφερε η υπηρεσία Τύπου της ρυθμιστικής αρχής.

– Η αγωγή σχετίζεται με ζημίες που προκλήθηκαν στην Κεντρική Τράπεζα από παράνομες ενέργειες της Euroclear.

– Το ποσό της αποζημίωσης αποτελείται από τα δεσμευμένα κεφάλαια της ρυθμιστικής αρχής, την αξία των δεσμευμένων τίτλων και τα διαφυγόντα κέρδη, δήλωσε η υπηρεσία Τύπου της ρυθμιστικής αρχής στο TASS.

Σύμφωνα με την ρυθμιστική αρχή, η κατάθεση αποτελεί προληπτικό μέτρο κατά των επίσημα ανακοινωθέντων σχεδίων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για οριστικό πάγωμα των κεφαλαίων της Τράπεζας της Ρωσσίας, καθώς και κατά των σχεδίων χρήσης των περιουσιακών στοιχείων της ρυθμιστικής αρχής για μεταβίβαση σε τρίτους.

– Το ποσό της αξίωσης δεν προσδιορίζεται.

– Η Τράπεζα της Ρωσσίας θα αμφισβητήσει οποιαδήποτε μη εξουσιοδοτημένη χρήση περιουσιακών στοιχείων, σημείωσε η ρυθμιστική αρχή.

Διαδικασία για την εξασφάλιση αποζημίωσης

Η διαδικασία εκτέλεσης της δικαστικής απόφασης με χρήση των περιουσιακών στοιχείων της Euroclear θα καθοριστεί μετά την έναρξη ισχύος της απόφασης του δικαστηρίου, ανέφερε η υπηρεσία Τύπου της ρυθμιστικής αρχής.

Εάν η αξίωση κατά της Euroclear γίνει δεκτή, η Τράπεζα της Ρωσσίας θα είναι σε θέση να ανακτήσει χρέη από το θεματοφύλακα χρησιμοποιώντας τα κεφάλαιά της που τηρούνται υπό ρωσσική δικαιοδοσία, σύμφωνα με τον Ντμίτρι Γρηγοριάντι, δικηγόρο και εμπειρογνώμονα στο Ινστιτούτο PA Stolypin για την Οικονομική Ανάπτυξη.

Κατάσταση περιουσιακών στοιχείων

Νωρίτερα, ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ζαν-Νοέλ Μπαρό ανακοίνωσε ότι οι χώρες της ΕΕ ετοιμάζονται να συζητήσουν την παράταση του παγώματος των ρωσσικών περιουσιακών στοιχείων για τουλάχιστον δύο ακόμη χρόνια. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ελπίζει να εξασφαλίσει μια απόφαση στη σύνοδο κορυφής στις 18-19 Δεκεμβρίου για την απαλλοτρίωση 210 δισεκατομμυρίων ευρώ σε ρωσσικά περιουσιακά στοιχεία, εκ των οποίων τα 185 δισεκατομμύρια ευρώ είναι δεσμευμένα στην πλατφόρμα Euroclear στο Βέλγιο.

( σ.σ. : Εδώ προσθέτουμε την είδηση που ανακοινώθηκε πανηγυρικά, ειδικά από τις ορντινάτσες των Αθηνών !! “In stunning reversal for Europe, Greek finance minister elected as Eurogroup president” , Σε μια εκπληκτική ανατροπή για την Ευρώπη, ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών εξελέγη πρόεδρος του Eurogroup. !!

  Και προσθέτουμε το σχόλιο, που τα λέει όλα, από εδώ Ο Πιερρακάκης φυτεύτηκε ως Ιφιγένεια γιατί δεν ήθελε κανείς να αναλάβει το καταστροφικό πρόβλημα των παγωμένων Ρωσσικών κεφαλαίων… Κανείς άλλος δεν δεχόταν.
Η Ε.Ε τον επέλεξε ως εύχρηστο εξιλαστήριο θύμα. Η απόσυρση του Βέλγου υποψηφίου λόγω της διαφωνίας του για δέσμευση ρωσσικών κεφαλαίων το αποδεικνύει. Η Ελλάδα περιήλθε σε μη αναστρέψιμο κίνδυνο. Αυτά για όσους νομίζουν ότι ξαφνικά μας αγάπησαν και πανηγυρίζουν… ]

– Το Βέλγιο αντιτίθεται σε αυτήν την απόφαση, απαιτώντας νομικά δεσμευτικές εγγυήσεις από όλες τις χώρες της ΕΕ ότι θα αποζημιώσουν το Βασίλειο για τις οικονομικές απώλειες που θα προκληθούν από πιθανά ρωσσικά αντίποινα.

– Ο Ρώσσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν σημείωσε ότι η κατάσχεση ρωσσικών περιουσιακών στοιχείων που συζητείται στην Ευρώπη θα αποτελούσε πράξη κλοπής.

– Ο Ρώσσος υπουργός Δικαιοσύνης Κονσταντίν Τσουϊτσένκο δήλωσε στο TASS ότι στην βελγική ηγεσία έχουν ήδη παρουσιαστεί επιλογές για την αντιμετώπιση της πιθανής κατάσχεσης ρωσσικών περιουσιακών στοιχείων από δυτικές χώρες.

– Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, τόνισε ότι η Μόσχα δεν θα αφήσει τέτοιες ενέργειες αναπάντητες.

– Οι μηχανισμοί που προβλέπει η ΕΚ για την άμεση ή έμμεση χρήση των περιουσιακών στοιχείων της ρυθμιστικής αρχής είναι παράνομοι και αντίθετοι με το διεθνές δίκαιο, παραβιάζοντας τις αρχές της κυριαρχικής ασυλίας των περιουσιακών στοιχείων, τόνισε η Τράπεζα της Ρωσσίας.

…………………………………………………………………………………………………………………………………