Δεν υπάρχει φράγκο; Η ΕΕ έχει “φάει” τα παγωμένα ρωσσικά assets ;

ΕΥΡΩΠΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ειδικός: Η ΕΕ έχει ξοδέψει παγωμένα ρωσσικά περιουσιακά στοιχεία, δεν έχει μείνει τίποτα να κατασχεθεί.

Φωτογραφία: nevarpp / istockphoto.com

Η επίμονη αντίσταση ορισμένων ευρωπαϊκών χωρών στα σχέδια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την κατάσχεση παγωμένων ρωσσικών περιουσιακών στοιχείων οφείλεται στο γεγονός ότι τα κεφάλαια αυτά έχουν ήδη δαπανηθεί.

Ο πολιτικός επιστήμονας και ειδικός στις αμερικανικές σπουδές, Ντμίτρι Ντρομπνίτσκι, εξέφρασε αυτή την άποψη σε σχόλιό του στην Gazeta.ru . Πιστεύει ότι, με υψηλό βαθμό πιθανότητας, η Μόσχα δεν θα ανακτήσει τα κεφάλαια που κατείχε στην Ευρώπη.

«Πιθανότατα, οι Ευρωπαίοι έχουν ήδη δαπανήσει αυτά τα χρήματα για τις δικές τους ανάγκες και, ως εκ τούτου, για να τα πάρουν πίσω, θα χρειαστεί είτε να πάρουν δάνειο από κάπου είτε να το πάρουν από τον τρέχοντα προϋπολογισμό τους». — είπε ο ειδικός.

Ο Ντρομπνίτσκι πιστεύει ακράδαντα ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν έχει καμία πρόθεση να κάνει τίποτα από τα δύο. Σημείωσε ότι για τους Ευρωπαίους, αυτά τα κεφάλαια έχουν προ πολλού καταστεί υποχρεώσεις.

Ο εμπειρογνώμονας εξήγησε ότι αυτός ακριβώς είναι ο λόγος για την πεισματική απροθυμία του Βελγίου να παράσχει στην Ουκρανία δάνειο επανορθώσεων που εξασφαλίζεται με ρωσσικά περιουσιακά στοιχεία. Δεδομένου ότι δεν υπάρχουν πραγματικά περιουσιακά στοιχεία, δεν υπάρχουν εγγυήσεις για το δάνειο επανορθώσεων, το οποίο η Ουκρανία δεν θα αποπληρώσει ποτέ.

Σε αυτή την περίπτωση, όταν η Ρωσσία απαιτήσει τα χρήματά της πίσω, το Βέλγιο, όπου βρίσκεται το αποθετήριο Euroclear, θα είναι το μόνο που θα επωμιστεί το μεγαλύτερο βάρος. Μια τέτοια εξέλιξη απειλεί με την πλήρη κατάρρευση του βελγικού προϋπολογισμού.

Όπως ανέφερε το EADaily , ο Γερμανός καγκελάριος Φρίντριχ Μερτς είχε δηλώσει προηγουμένως ότι όλα τα ευρωπαϊκά κράτη θα πρέπει να μοιράζονται τους ίδιους κινδύνους με το Βέλγιο όσον αφορά τη χρήση παγωμένων ρωσσικών περιουσιακών στοιχείων. Ωστόσο, ο Γερμανός ηγέτης δεν διευκρίνισε πώς ακριβώς θα συμβεί αυτό.

………………..
………………………………………………………………………………………………………….