
«Το Ισραήλ απορρίπτει κατηγορηματικά την απόφαση που ελήφθη απόψε (12 Σεπτεμβρίου) στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ. Για άλλη μια φορά αποδείχθηκε πόσο η Γενική Συνέλευση είναι ένα πολιτικό τσίρκο, αποκομμένο από την πραγματικότητα». — αναφέρει το μήνυμα.
Η υπηρεσία Τύπου σημείωσε ότι σε δεκάδες σημεία της διακήρυξης που εγκρίθηκε με το ψήφισμα, δεν υπάρχει ούτε μία αναφορά στο ότι η Χαμάς είναι τρομοκρατική οργάνωση.
Επίσης, τονίζει το ισραηλινό Υπουργείο Εξωτερικών, το έγγραφο δεν περιέχει πληροφορίες σχετικά με την αποκλειστική ευθύνη της Χαμάς για τη συνέχιση του πολέμου λόγω της άρνησής της να επιστρέψει τους ομήρους και να αφοπλιστεί.
«Το ψήφισμα δεν συμβάλλει σε μια ειρηνική λύση – αντίθετα, ενθαρρύνει τη Χαμάς να συνεχίσει τον πόλεμο». — πρόσθεσε το τμήμα.
Η «Διακήρυξη της Νέας Υόρκης» για μια λύση δύο κρατών ήταν το αποτέλεσμα διεθνούς διάσκεψης που πραγματοποιήθηκε τον Ιούλιο στην έδρα του ΟΗΕ με πρωτοβουλία της Γαλλίας και της Σαουδικής Αραβίας.
Στη Γενική Συνέλευση, η οποία περιλαμβάνει και τα 193 κράτη μέλη του ΟΗΕ, 142 χώρες ψήφισαν υπέρ ενός ψηφίσματος που υποστήριζε το έγγραφο.
Το Ισραήλ και εννέα άλλες χώρες ψήφισαν κατά: Αργεντινή, Ουγγαρία, Μικρονησία, Ναούρου, Παλάου, Παπούα Νέα Γουινέα, Παραγουάη, Τόνγκα και Ηνωμένες Πολιτείες. Δώδεκα κράτη απείχαν.
Η διακήρυξη ζητά άμεση κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, την απελευθέρωση όλων των ομήρων που κρατούνται εκεί και την εγκαθίδρυση ενός βιώσιμου και κυρίαρχου παλαιστινιακού κράτους.
Ο οδικός χάρτης προβλέπει επίσης τον αφοπλισμό της Χαμάς και την απομάκρυνση του κινήματος από την διακυβέρνηση στη Γάζα, την ομαλοποίηση των σχέσεων μεταξύ Ισραήλ και αραβικών χωρών, καθώς και εγγυήσεις συλλογικής ασφάλειας, υπενθυμίζει η RBK.
……………………………………………………………………………………………………………………………..