
Φωτογραφία: Μπροστά στον αρχαιολογικό χώρο της Αμφίπολης.
…………………………………………………………………………………..


……………………………………………………………………………
Ο Τύμβος Καστά γνωστός ως ο τάφος της Αμφίπολης λένε ότι θα είναι λειτουργικά επισκέψιμος το 2027!
Ο Τύμβος Καστά είναι λόφος, αρχαιολογικό μν
ημείο στην ευρύτερη περιοχή της αρχαίας Αμφίπολης στην Μακεδονία, δημοφιλές λόγω της ανακάλυψης Μακεδονικού ταφικού μνημείου σε αυτό που αναφέρεται ως τάφος της Αμφίπολης. Βρίσκεται σε απόσταση περίπου 900 μέτρων νοτιοανατολικά από το χωριό Μεσολακκιά Σερρών.
Ο Λέων της Αμφίπολης είναι έργο επιτάφιας πλαστικής του 4ου αιώνα π.χ.χ., μνημείο πολεμικής δόξας και πράξης. Σύμφωνα με τον καθηγητή Δημήτρη Λαζαρίδη, στήθηκε προς τιμή του Λαομέδοντα από τη Λέσβο, ενός από τους πιο αξιόλογους τριηράρχους του Μεγάλου Αλεξάνδρου που εγκαταστάθηκαν στην Αμφίπολη, ενώ σύμφωνα με μια εκδοχή βρισκόταν στην κορυφή του Τύμβου Καστά, άποψη που αμφισβητήθηκε. Στις πρόσφατες ανασκαφές που έγιναν εκεί, βρέθηκαν τμήματα της ράχης του γλυπτού καθώς και τα θεμέλια του πρώτου βάθρου, στην κορυφή του λόφου.
Ο Λέων της Αμφίπολης ανεγέρθηκε ως συμβολικό μνημείο, που εξέφραζε την μεγάλη δύναμη της πόλης, όπως συνέβη και με τους Λέοντες της Δήλου ή τον λέοντα της Χαιρωνείας Επιπροσθέτως η λαϊκή παράδοση (πολύ πριν απο το διαδίκτυο) λέει ότι ο γλύπτης του, αγνώστου ταυτότητας, αφού τελείωσε το δημιούργημα του, το οποίο αποτελούσε και την αποκορύφωση της καριέρας του και έπρεπε να είναι σύμβολο δύναμης αφού ήταν αφιερωμένο σε κάποιο σημαντικό πρόσωπο βρέθηκε μπροστά σε μια δυσάρεστη έκπληξη. Το λιοντάρι δεν είχε την γλώσσα του. Απελπισμένος λοιπόν το πέταξε στον ποταμό Στρυμόνα προκειμένου να μην το δει κανείς και ντροπιαστεί. Αυτό λέει η λαική παράδοση.
Ο Λέων της Αμφίπολης, αν και καθισμένος, είναι μεγαλύτερος από τον λέοντα της Χαιρωνείας· έχει ύψος περισσότερο από τέσσερα μέτρα και μαζί με τα βάθρα υπερβαίνει τα οκτώ μέτρα. Μόνο η κεφαλή του έχει μήκος δύο μέτρα.
Περί βασιλικών τάφων, ακούστε στο βίντεο από κάτοικο της Άμφίπολης.