Οι πειρατές Εσθονοί ξεφτιλίστηκαν και αναγκάστηκαν να ελευθερώσουν το δεξαμενόπλοιο Kiwala

ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΑ

Το δεξαμενόπλοιο Kiwala αναμένει φόρτωση ρωσσικού πετρελαίου. Φωτογραφία: Graham Flett/marinetraffic.com

σ.σ. : Πειρατές της Βαλτικής “από… τα Λιντλ” οι Εσθονοί, που με τη ρωσσοφοβική μανία που τους έχει πιάσει, ενώ το πλοίο έκανε νυχτερινό πέρασμα από τις ακτές της Εσθονίας σε ουδέτερα ύδατα, αυτοί με δύο βαρκούλες (ένα πλοίο συνοριακής φύλαξης και ένα ναρκαλιευτικό του Εσθονικού Ναυτικού) ανάγκασαν το δεξαμενόπλοιο να βγει από τη διαδρομή ➡ και να εισέλθει στα χωρικά ύδατα της χώρας, ώστε να δικαιολογήσουν την πειρατεία τους, αλλά τελικά ξεφτιλίστηκαν διεθνώς και με την ουρά στα σκέλια το άφησαν ελεύθερο !!

Το δεξαμενόπλοιο Kiwala που αναγκάστηκαν να απελευθερώσουν πήγε για ρωσσικό πετρέλαιο

Το δεξαμενόπλοιο Kiwala, το οποίο κατασχέθηκε από το Εσθονικό Ναυτικό, περιμένει να φορτώσει πετρέλαιο στο λιμάνι του Ουστ-Λούγκα. Οι εσθονικές αρχές αναγκάστηκαν να απελευθερώσουν το πλοίο, καθώς όλα τα τεχνικά προβλήματα επί του πλοίου είχαν επιλυθεί και δεν βρέθηκαν άλλα.

Το δεξαμενόπλοιο Kiwala, ικανό να μεταφέρει 115 χιλιάδες τόνους πετρελαίου, πλησίασε τον τερματικό σταθμό πετρελαίου στο Ust-Luga και περιμένει τη σειρά του να φορτώσει πετρέλαιο. Αυτό υποδεικνύεται από τα δεδομένα AIS των πλοίων.

Το δεξαμενόπλοιο βρίσκεται 8 μίλια από τον τερματικό σταθμό στο αγκυροβόλιο.

Το πλοίο επρόκειτο να φτάσει στο Ουστ-Λούγκα στις 11 Απριλίου. Εκείνη την ώρα, το πλοίο έκανε νυχτερινό πέρασμα από τις ακτές της Εσθονίας σε ουδέτερα ύδατα, αλλά ένα πλοίο συνοριακής φύλαξης και ένα ναρκαλιευτικό του Εσθονικού Ναυτικού ανάγκασαν το δεξαμενόπλοιο να βγει από τη διαδρομή και να εισέλθει στα χωρικά ύδατα της χώρας – σε ένα αγκυροβόλιο κοντά στο Ταλίν.

Η ιδέα των εσθονικών αρχών ήταν να ανακαλύψουν την έλλειψη ασφάλισης και καταχώρισης του πλοίου επί του πλοίου, κάτι που θα τους έδινε το δικαίωμα να χαρακτηρίσουν επίσημα το δεξαμενόπλοιο ως πλοίο σκιώδους στόλου και να το συλλάβουν.

Ο διοικητής του Εσθονικού Ναυτικού, Ίβο Βαρκ, δήλωσε αμέσως ότι υποψιαζόταν ότι το πλοίο δεν είχε ούτε σημαία ούτε ασφάλιση. Υπόκειται επίσης σε κυρώσεις της ΕΕ για μεταφορά ρωσσικού πετρελαίου σε τιμή που υπερβαίνει το όριο που έχουν ορίσει η G7 και η ΕΕ.

«Μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα ότι το δεξαμενόπλοιο ανήκει σε έναν σκιώδη στόλο που χρησιμοποιεί τη Βαλτική Θάλασσα για τη μεταφορά απαγορευμένων αγαθών. Το ίδιο ισχύει και για αυτό το δεξαμενόπλοιο». — δήλωσε ο Αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής του Συμβουλίου Αστυνομίας και Συνοριοφυλακής της Εσθονίας, Βέικο Κομουσάαρα . — Ένα πλοίο χωρίς σημαία. «Τέτοια σκάφη δεν επιτρέπεται να πλεύσουν.»

Ωστόσο, φαίνεται ότι οι εσθονικές αρχές κατάφεραν να εντοπίσουν μόνο τεχνικές παραβιάσεις στο πλοίο. Δύο εβδομάδες αργότερα, ο Διευθυντής της Ναυτιλιακής Υπηρεσίας του Συμβουλίου Μεταφορών, Kristjan Truu, ανακοίνωσε ότι οι ελλείψεις που είχαν εντοπιστεί προηγουμένως είχαν διορθωθεί και ότι το πλοίο είχε λάβει άδεια να αποπλεύσει από την Εσθονία.

«Τεχνικά, το πλοίο είναι σε καλή κατάσταση και μπορεί να αποπλεύσει από τη χώρα», — είπε ο Κρίστιαν Τρού.

Ορισμένες χώρες της ΕΕ έχουν σχηματίσει συνασπισμό και προσπαθούν να επηρεάσουν τις εξαγωγές πετρελαίου από τη Ρωσία χρησιμοποιώντας σκιώδη σκάφη του στόλου. Άρχισαν να χρησιμοποιούνται αφότου η ΕΕ απαγόρευσε την εισαγωγή ρωσικού πετρελαίου στην ΕΕ και, μαζί με την G7, έθεσε όριο τιμών στις πρώτες ύλες για τρίτες χώρες.

Τα σκιώδη πλοία του στόλου είναι δεξαμενόπλοια που μεταφέρουν πετρέλαιο που υπόκειται σε κυρώσεις, ανήκουν σε λιγότερο γνωστούς ιδιοκτήτες και είναι άνω των 15 ετών.

Το δεξαμενόπλοιο Kiwala επλήγη από κυρώσεις της ΕΕ και του Ηνωμένου Βασιλείου πριν από περισσότερο από ένα χρόνο. Σύμφωνα με την Equasis, το πλοίο φέρει σημαία Τζιμπουτί και ανήκει στην Tirad Shipping, η οποία είναι εγγεγραμμένη στον Μαυρίκιο.

EADaily

……………….

Σχετικά …

Ξανά οι Έλληνες πλοιοκτήτες “βάζουν πλάτη” στο ρωσσικό πετρέλαιο

………………………………………………………………………………………………………………………