
(Η Μόσχα έτοιμη να «δώσει το χέρι» στις πυρηνικές συνομιλίες ΗΠΑ-Ιράν.
Η Μόσχα υποστηρίζει πλήρως τις επικείμενες συνομιλίες μεταξύ Ουάσιγκτον και Τεχεράνης για την πυρηνική συμφωνία και είναι έτοιμη να κάνει ό,τι μπορεί για να βοηθήσει αυτή τη διαδικασία, δήλωσε ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών Αντρέι Ρουντένκο.
“Τουλάχιστον ο διάλογος συνεχίζεται. Ευχόμαστε ειλικρινά επιτυχία στους φίλους μας από το Ομάν στο διαμεσολαβητικό ρόλο τους. Είμαστε επίσης έτοιμοι να δώσουμε ένα χέρι – και μια καρδιά”, είπε στους δημοσιογράφους.
Ο εκπρόσωπος του Ρώσου Προέδρου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε νωρίτερα ότι η Ρωσία χαιρετίζει τον επερχόμενο διάλογο μεταξύ ΗΠΑ και Ιράν στο Ομάν με στόχο την αποκλιμάκωση της έντασης γύρω από τον ιρανικό πυρηνικό φάκελο.)
Οι Ηνωμένες Πολιτείες και το Ιράν θα πραγματοποιήσουν συνάντηση, όχι διαπραγματεύσεις, στο Ομάν στις 12 Απριλίου, δήλωσε η εκπρόσωπος Τύπου του Υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ Τάμι Μπρους σε μια ενημέρωση, αναφέρει το TASS.
“Αυτή είναι μια συνάντηση που γίνεται το Σάββατο. Υπάρχει μια συνάντηση, δεν υπάρχουν διαπραγματεύσεις”, είπε. «Και πάλι δεν είναι διαπραγμάτευση, είναι συνάντηση και αυτή είναι η δέσμευση».
Επιβεβαίωσε ότι ο ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ Στίβεν Γουίτκοφ θα ταξιδέψει στο Ομάν, αλλά αρνήθηκε να πει εάν θα συναντηθεί με την ιρανική αντιπροσωπεία. «Δεν μπορώ να μιλήσω για αυτό, αλλά θα είναι εκεί», είπε μόνο.
Υπενθύμισε ότι τόσο ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ όσο και ο υπουργός Εξωτερικών Μάρκο Ρούμπιο επιμένουν ότι το Ιράν δεν πρέπει να έχει πυρηνικά όπλα.
Στις 7 Μαρτίου 2025, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ είπε ότι είχε στείλει μήνυμα στον ανώτατο ηγέτη του Ιράν, Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, προτείνοντας συνομιλίες για το πυρηνικό πρόγραμμα. Στα τέλη Μαρτίου, ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Abbas Araghchi δήλωσε ότι η χώρα του χρησιμοποίησε τη μεσολάβηση του Ομάν για να στείλει απάντηση στην επιστολή του Τραμπ.
Ανακοινώθηκε τη Δευτέρα ότι οι πλευρές συμφώνησαν να διεξαχθεί ο πρώτος γύρος συνομιλιών στο Ομάν στις 12 Απριλίου και οι Araghchi και Witkoff θα ενεργήσουν ως κύριοι διαπραγματευτές.
………………………………………………………………………………………………………………………………………..