Γροιλανδία. Το κόμμα Demokraatit τριπλασίασε τα ποσοστά του και βγήκε πρώτο !! Από 9,1% στο 29,9% !!

ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Έκπληξη, ( κεντροδεξιούς τους ανεβάζουν… κεντροδεξιούς τους κατεβάζουν τα γνωστά ΜΜΕ ) στη Γροιλανδία, καθώς οι πολίτες ανέδειξαν νικητή το κόμμα της “κεντροδεξιάς” αντιπολίτευσης Demokraatit

Το αυτοαποκαλούμενο «σοσιαλφιλελεύθερο» κόμμα του Γενς-Φρέντρικ Νίλσεν, κόμμα Demokraatit, που υιοθετεί μία πιο αργή προσέγγιση όσον αφορά στο θέμα της ανεξαρτητοποίησης από τη Δανία εξασφάλισε ένα ποσοστό 29,9%, με καταμετρημένο το σύνολο των ψήφων, σημαντικά υψηλότερα από το 9,1% που είχε σημειώσει το 2021 και βρέθηκε μπροστά από το αντίπαλό του κόμμα Naleraq, το οποίο κατέκτησε ένα 24,5%

«Θα μιλήσουμε με όλα τα κόμματα. Δεν ξέρουμε με ποιό θα συνεργαστούμε, αλλά είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε την πολιτική που θα ακολουθήσουμε», είπε η Άννα Βανγκενχάιμ, η «υπ’ αριθμόν 2» του κόμματος Demokraatit.

“Σεβόμαστε το αποτέλεσμα των εκλογών” ανέφερε ο πρωθυπουργός Mute Egede, προσθέτοντας ότι θα ακούσει οποιαδήποτε πρόταση στο πλαίσιο των επικείμενων συνομιλιών για σχηματισμό κυβερνητικού συνασπισμού.

Τα έξι μεγάλα κόμματα της Γροιλανδίας τάσσονται υπέρ της ανεξαρτησίας του νησιού, αλλά διαφωνούν για τον τρόπο με τον οποίο θα επιτευχθεί αυτή.

Η Γροιλανδία είναι πρώην αποικία της Δανίας στην οποία “ανήκει” από το 1953. Το 1979 η Γροιλανδία κέρδισε μερική αυτονομία και τότε έγιναν οι πρώτες βουλευτικές εκλογές στο νησί, με τη Δανία να εξακολουθεί να ορίζει την εξωτερική πολιτική, την άμυνα και τη νομισματική πολιτική της Γροιλανδίας, την οποία ενισχύει με περίπου ένα δισεκ. δολάρια ετησίως.

Το 2009 η Γροιλανδία κέρδισε το δικαίωμα να κηρύξει πλήρη ανεξαρτησία έπειτα από δημοψήφισμα, όμως δεν το έχει πράξει καθώς ανησυχεί ότι το βιοτικό επίπεδο των κατοίκων της θα υποχωρήσει χωρίς τη στήριξη της Δανίας.

 ➡ Η συμμετοχή στις εκλογές διαμορφώθηκε στο 70,9%, έναντι 65,9% στις προηγούμενες εκλογές. 

………………………………………………………………………………………………………………………