Παράνομη η “σφραγίδα του Θεού” στην ΕΕ

Η ΓΩΝΙΑ ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΣΑΜΙΟΥ ΘΡΗΣΚΕΙΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Το θέμα της θρησκευτικής σφαγής αποτελεί αντικείμενο ιδιαίτερου ενδιαφέροντος ως προς τη
μεθοδολογία (όχι μόνο) της σφαγής και την παραγωγή και εμπορία των προϊόντων κρέατος. Τα μέλη της
εβραϊκής και της μουσουλμανικής κοινότητας, προβάλλουν το δικαίωμα για τη συνέχιση της
πρακτικής της θρησκευτικής σφαγής, όπως ακριβώς ορίζεται στα θρησκευτικά τους κείμενα και η
οποία δεν επιτρέπει την αναισθητοποίηση των ζώων πριν τη σφαγή. Αυτό είναι σε αντίθεση με τη
φιλοσοφία της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την προστασία των ζώων κατά τη θανάτωση και την
εφαρμογή της πριν τη σφαγή αναισθητοποίησης, όπως περιγράφεται στην Κοινοτική Νομοθεσία
(Κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 1099/2009).

Η νομοθεσία της ΕΕ απαιτεί την αναισθητοποίηση των ζώων πριν από την σφαγή
προκειμένου να καταστεί κατά το δυνατό λιγότερο επώδυνη η όλη διαδικασία. Η
απαίτηση αυτή δεν συνάδει πάντα με τη διαδικασία που ακολουθείται κατά τις
θρησκευτικές σφαγές, Shechita (Εβραϊκή μέθοδος σφαγής των ζώων για παραγωγή
κρέατος-Kosher) και Halal (Μουσουλμανική μέθοδος σφαγής των ζώων για
παραγωγή κρέατος- Halal).

Η πιστοποίηση Halal ισχύει επίσης για όλα τα καλλυντικά προϊόντα ➡  και τις κρέμες που εφαρμόζονται στο ανθρώπινο σώμα και μεταφέρονται στο σώμα.

Σύμφωνα με τις έρευνες, η χώρα μας είναι η δεύτερη μεγαλύτερη παγκόσμια αγορά από άποψη τροφής και τρόπου ζωής halal. Στο 2018, το μέγεθος αυτής της αγοράς στη χώρα μας ήταν στα 240 δισεκατομμύρια δολάρια. Η μεγαλύτερη αγορά στον τομέα αυτό είναι η Ινδονησία. Η Σαουδική Αραβία κατέχει την τρίτη θέση.

Λόγω των πεποιθήσεών τους, οι άνθρωποι που δεν θέλουν να ανησυχούν για τα τρόφιμα haram αναζητούν την έκφραση του halal certificate ή halal μαρτύριο σχετικά με τα προϊόντα. Το έγγραφο αυτό εκδίδεται μετά τις επιθεωρήσεις που διενεργήθηκαν λαμβάνοντας υπόψη τους κανόνες των διαφόρων ονομασιών στις παραγωγικές δραστηριότητες. Δείχνει ότι τα προϊόντα που φέρουν αυτή την ετικέτα δεν απαγορεύονται σύμφωνα με τις ισλαμικές θρησκευτικές αρχές και είναι διεθνώς έγκυρα.

Η ύπαρξη αυτού του εγγράφου δημιουργεί πρωτίστως εμπιστοσύνη στους καταναλωτές. Με αυτόν τον τρόπο, οι καταναλωτές κάνουν συνειδητές επιλογές. Οι καταναλωτές καταναλώνουν τα προϊόντα αυτά με ασφάλεια, επειδή οι εταιρείες παραγωγής βρίσκονται υπό συνεχή επίβλεψη εντός της περιόδου ισχύος του πιστοποιητικού.

Οι δραστηριότητες ελέγχου και πιστοποίησης διεξάγονται από ανεξάρτητους και αμερόληπτους οργανισμούς πιστοποίησης. Κατά τις επιθεωρήσεις εξετάζονται λεπτομερώς οι μέθοδοι παρασκευής και επεξεργασίας των προϊόντων, τα πρόσθετα που χρησιμοποιούνται στην παραγωγή και οι συνθήκες καθαρισμού και υγιεινής των επιχειρήσεων. Οι έλεγχοι διενεργούνται όχι μόνο ως προς τη συμμόρφωση των προϊόντων με τις θρησκευτικές απαιτήσεις αλλά και ως προς τη συμμόρφωσή τους με τις συνθήκες καθαρισμού και υγιεινής των επιχειρήσεων.

Εκτός από αυτό, οι επιχειρήσεις κερδίζουν εμπιστοσύνη στις εγχώριες και ξένες αγορές, έχοντας αυτό το πιστοποιητικό. Αποκτά πλεονέκτημα στον αγώνα κατά των ανταγωνιστών της. Δεδομένου ότι παρέχονται και άλλα πρότυπα ποιότητας, μειώνονται οι λειτουργικοί κίνδυνοι και μειώνονται τα σφάλματα παραγωγής. Αυτή η κατάσταση δημιουργεί μείωση του κόστους και αύξηση της παραγωγικότητας για την επιχείρηση.

HALAL Μελέτες Ισλαμικού Πιστοποιητικού Συμμόρφωσης

Το Διεθνές Φόρουμ Διαπίστευσης Halal πραγματοποιήθηκε στο 2013 στην Κωνσταντινούπολη προκειμένου να τεθεί η πιστοποίηση Halal σε ένα σύστημα και να εξαλειφθούν οι διαφορές απόψεων μεταξύ των φορέων πιστοποίησης, των θρησκευτικών αρχών και των χωρών. Το φόρουμ αυτό, υπό την ηγεσία της Τουρκικής Υπηρεσίας Διαπίστευσης TÜRKAK, είναι η μεγαλύτερη μελέτη στον κόσμο στον τομέα της πιστοποίησης halal, του καθορισμού προτύπων και της διαπίστευσης.

Halal μελέτες πιστοποίησης σε όλο τον κόσμο έχουν ξεκινήσει με τις απαιτήσεις των μουσουλμάνων σε ξένες χώρες όπου οι μουσουλμάνοι ζουν στη μειονότητα. Ωστόσο, καθώς διάφορες διαφορετικές απόψεις και πρακτικές εμφανίστηκαν με την πάροδο του χρόνου, οργανώσεις όπως η Διεθνής Συμμαχία Συμμαχιών Χαλάλ, το Παγκόσμιο Συμβούλιο Halal, το Ινστιτούτο Τυποποίησης και Μετρολογίας Ισλαμικών Χωρών (SMIIC) έχουν ξεκινήσει να εργάζονται για να δημιουργήσουν ένα κοινό έδαφος σε όλο τον κόσμο. Όλα αποσκοπούν στην εναρμόνιση των προτύπων πιστοποίησης halal, εξαλείφοντας τις διαφορές στην εφαρμογή μεταξύ των χωρών και δημιουργώντας ένα σύστημα διαπίστευσης που είναι αποδεκτό σε όλο τον κόσμο.

Μεταξύ αυτών των οργανισμών ιδρύθηκε στο 2010 το Ινστιτούτο Τυποποίησης και Μετρολογίας Ισλαμικών Χωρών. Στη χώρα μας, το Τουρκικό Ινστιτούτο Τυποποίησης διεξάγει μελέτες πιστοποίησης τροφίμων halal από το 2011 και βασίζεται στον γενικό οδηγό SMIIC 1 Halal Food που εκπόνησε ο οργανισμός αυτός.

Ιδρύθηκε στο 2002, το World Halal Council εδρεύει στην Τζακάρτα και γύρω από το 60 η χώρα είναι μέλος του συμβουλίου. Γύρω οι χώρες του 60 είναι μέλη αυτού του συμβουλίου. Τα πρότυπα Halal που εκπονήθηκαν από το World Halal Council με έδρα την Ινδονησία υιοθετήθηκαν από όλα τα κράτη μέλη. Ωστόσο, τα κράτη μέλη έχουν επίσης πρότυπα που αναπτύσσονται από μόνα τους.

Το Παγκόσμιο Φόρουμ Halal, που εδρεύει επίσης στη Μαλαισία, είναι ένας οργανισμός κατασκευής στέγης και έχει προδιαγραφές halal σχεδιασμένες από αυτούς. Έχει ένα πολύ ευρύ δίκτυο εργασίας…Περισσότερα

Η θυσία των ζώων, συμπεριλαμβανομένων των προβάτων, κατσικιών, και αγελάδων, κατα τη γιορτή του Ειντ αλ Αντχα τιμά μια ιστορία που αναφέρεται στο Κοράνι, κατά την οποία ο Προφήτης Αβρααμ έλαβε εντολή απο το Θεό να θυσιάσει το γιο του Ισμαήλ.

Για τους Μουσουλμάνους, η εντολή ήταν μια απόλυτη δοκιμασία πίσης και υπακοής στο Θεό, η οποία έληξε με τον αρχάγγελο Γαβριήλ να αντικαθιστά τον Ισμαήλ με ένα κριάρι την τελευταία στιγμή.

Η ιστορία τιμάται απο τους Μουσουλμάνους στην μορφή του Κουρμπανι, το οποίο είναι υποχρεωτικό για κάθε Μουσουλμάνο που έχει την οικονομική δυνατότητα να το κάνει.

Οι Μουσουλμάνοι πιστεύουν πως είναι μια «Σουννα» πρατική, που σημαίνει πως ξεκίνησε για πρώτη φορά απο τον ίδιο τον Προφήτη Μουχάμμαντ.

Στο ➡ Ισλάμ, υπάρχουν συγκεκριμένες οδηγίες σχετικά με την πρακτική της θυσίας των ζώων,διασφαλίζοντας ότι γίνονται με έναν ηθικό και ελεγχόμενο τρόπο.

Οι κανόνες καλύπτουν τα είδη των ζώων, την ποιότητα της ζωής του, και τον τρόπο θανάτωσής του, διασφαλίζοντας πως δεν υποφέρει για μεγάλο χρονικό διάστημα (Σ.Σ.ΥΠΟΦΈΡΕΙ ΌΜΩς  ΑΡΚΕΤΑ) και πως γίνεται σύμφωνα με τους επιτρεπτούς (χαλάλ) κανονισμούς.