Η Σύνοδος Κορυφής του 2024 πρόκειται να είναι από τις πιο σημαντικές εξελίξεις στην ιστορία της συλλογικότητας. Πέρυσι, είδε τον όμιλο να επεκτείνεται για πρώτη φορά από το 2001, καλωσορίζοντας τέσσερις νέες χώρες στις τάξεις του. Φέτος, η εκδήλωση θα πρέπει να δει μια ανακοίνωση ανάλογου μεγέθους.
Η Συμμαχία BRICS συζητά τη ζωτικότητα του νέου χρηματοπιστωτικού της συστήματος
Το μπλοκ των BRICS γνώρισε πρωτοφανή ανάπτυξη τα τελευταία δύο χρόνια. Επιδίωξε να αυξήσει την παρουσία της σε παγκόσμια κλίμακα και να διαταράξει αυτό που υπήρξε διεθνές status quo που αναμφίβολα ευνοεί τη Δύση. Κατά τη διάρκεια του περασμένου έτους, αύξησε τις προσπάθειές της για αποδολαριοποίηση για να μειώσει τη συνολική εξάρτηση από το δολάριο ΗΠΑ.
Αυτό πρόκειται να κάνει ένα μεγάλο βήμα προς τα εμπρός στη συνεχιζόμενη Σύνοδο Κορυφής BRICS το 2024, όπου ο Κινέζος Xi Jinping έκανε μια μάλλον ιστορική ανακοίνωση σχετικά με το νέο σύστημα πληρωμών του μπλοκ. Μιλώντας στους παρευρισκόμενους, ο πρόεδρος συζήτησε γιατί το σύστημα είναι τόσο σημαντικό για ομάδες που συνέχισαν να αναζητούν έναν πολυπολικό κόσμο.
«Υπάρχει επείγουσα ανάγκη μεταρρύθμισης της διεθνούς χρηματοοικονομικής αρχιτεκτονικής», είπε ο Jinping. «Οι BRICS πρέπει να διαδραματίσουν ηγετικό ρόλο στην προώθηση ενός νέου συστήματος που αντικατοπτρίζει καλύτερα τις βαθιές αλλαγές στη διεθνή οικονομική ισορροπία δυνάμεων», πρόσθεσε.
Το σύστημα πληρωμών BRICS που βασίζεται σε blockchain θεωρούνταν πάντα ως μια βασική εξέλιξη της αποδολαριοποίησης. Για το μπλοκ, παρουσιάζει μια ευκαιρία να παρακάμψει τη δυτική χρηματοοικονομική υποδομή, όπως η πλατφόρμα πληρωμών SWIFT. Ως εκ τούτου, αποτελεί μια βασική ευκαιρία για τα έθνη εντός της ομάδας να προωθήσουν τη χρήση των νομισμάτων τους για το εμπόριο.
Στο Επιχειρηματικό Φόρουμ BRICS στη Μόσχα ημέρες νωρίτερα, το μπλοκ παρείχε μια κλεφτή ματιά στην πλατφόρμα πληρωμών. Στους παρευρισκόμενους δόθηκε μια δοκιμαστική κάρτα BRICS Pay , με προφορτωμένα χρήματα. Αυτή ήταν η πρώτη εικόνα για το σύστημα πληρωμών και πώς θα λειτουργούσε σε όλη την οικονομική συμμαχία.
……………………………………………………………………………………………………………………..