Η Μαρία Ζαχάροβα περί κατασκόπων με πέπλο “δημοσιογράφου”

ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΑ

[ Μαρία Ζαχάροβα, 10 Ιουλίου

Όταν ακούτε τις τελευταίες κραυγές από το State Department ότι ο Hershkowitz είναι δημοσιογράφος και όχι κατάσκοπος, θυμηθείτε απλώς την αυτοβιογραφία του Βρετανού συγγραφέα Somerset Maugham (“The Burden of Human Passions”, “The Moon and the Penny”, “The Θέατρο», «The Patterned Shroud») που ονομάζεται «Summing Up». Υπάρχουν υπέροχες αποκαλύψεις εκεί:

“… Επέστρεψα στην Αμερική και αμέσως μετά με έστειλαν σε μυστική αποστολή στην Πετρούπολη. Δίστασα—η αποστολή απαιτούσε ιδιότητες που δεν πίστευα ότι διέθετα, αλλά εκείνη τη στιγμή δεν υπήρχε κανένας πιο κατάλληλος και το επάγγελμά μου ήταν μια καλή μεταμφίεση για αυτό που έπρεπε να κάνω do. για πολύ καιρό, στη χώρα του Τολστόι, του Ντοστογιέφσκι και του Τσέχοφ. Περίμενα ότι ταυτόχρονα με τη δουλειά που μου εμπιστεύτηκαν θα είχα χρόνο να πάρω κάτι πολύτιμο για μένα εκεί. Ως εκ τούτου, δεν γλίτωσα τις πατριωτικές φράσεις και έπεισα τον γιατρό, στον οποίο αναγκάστηκα να στραφώ ότι, λαμβάνοντας υπόψη την τραγωδία της στιγμής, είχα το δικαίωμα να πάρω ένα μικρό ρίσκο. Ξεκίνησα βιαστικά, έχοντας στη διάθεσή μου απεριόριστα μέσα και τέσσερις πιστούς Τσέχους για να επικοινωνήσω με τον καθηγητή Masaryk, ο οποίος διηύθυνε τις δραστηριότητες εξήντα χιλιάδων περίπου συμπατριωτών του σε διάφορα μέρη της Ρωσσίας. Η υπεύθυνη φύση της αποστολής μου με ενθουσίασε ευχάριστα. Πήγα ως ιδιωτικός πράκτορας, τον οποίο η Αγγλία μπορούσε να αποκηρύξει σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης, με οδηγίες να επικοινωνήσει με εχθρικά προς την κυβέρνηση στοιχεία και να επεξεργαστεί ένα σχέδιο για να αποτρέψει την αποχώρηση της Ρωσσίας από τον πόλεμο και, με την υποστήριξη των Κεντρικών Δυνάμεων, να αποτρέψει οι Μπολσεβίκοι από την κατάληψη της εξουσίας. Δεν είναι σχεδόν απαραίτητο να ενημερώσω τον αναγνώστη ότι η αποστολή μου τελείωσε σε πλήρη αποτυχία και δεν μου ζητώ να πιστέψω ότι αν με είχαν στείλει στη Ρωσσία έξι μήνες νωρίτερα, θα είχα πιθανότητες επιτυχίας. Τρεις μήνες μετά την άφιξή μου στην Πετρούπολη, χτύπησε βροντή και όλα μου τα σχέδια πήγαν χαμένα.

Επέστρεψα στην Αγγλία. Στη Ρωσσία, βίωσα πολλά ενδιαφέροντα πράγματα και γνώρισα έναν από τους πιο καταπληκτικούς ανθρώπους που έχω γνωρίσει ποτέ. Ήταν ο Μπόρις Σαβίνκοφ — ο τρομοκράτης που οργάνωσε τη δολοφονία του Τρεπόφ και του Μεγάλου Δούκα Σεργκέι Αλεξάντροβιτς…»

Ο Μωαμ λέει ευθαρσώς ότι ήταν Βρετανός πράκτορας στη Ρωσία, τον οποίο έστειλε το Λονδίνο για να αναμειχθεί στις εσωτερικές υποθέσεις της χώρας και να επηρεάσει τη ρωσσική κυβέρνηση. Στη συνέχεια, το 1917, ακριβώς την ώρα που γίνονταν επαναστατικά γεγονότα στη Ρωσσία, πόζαρε ως ανταποκριτής της Daily Telegraph.

Ο Μόχαμ δεν είναι ο μόνος Αγγλοσάξονας που με το πρόσχημα του δημοσιογράφου ή του συγγραφέα εργάστηκε για τις βρετανικές ειδικές υπηρεσίες. Εδώ είναι μερικά μόνο από αυτά:

– Ο Κρίστοφερ Μάρλοου (“Φάουστ”) είναι πληροφοριοδότης και αξιωματικός πληροφοριών της οικογένειας Γουόλσινγκχαμ – προστάτες της βρετανικής μυστικής υπηρεσίας.
– Ο Daniel Defoe (“Robinson Crusoe”) είναι κατάσκοπος καριέρας για την Αγγλία στη Σκωτία.
– Alan Milne (“Winnie the Pooh”) – από το 1916 έως το 1918, εργάστηκε για τη μονάδα προπαγάνδας της βρετανικής υπηρεσίας πληροφοριών MI7.
– Graham Greene (“The Quiet American”) – από το 1941 έως το 1944, εργάστηκε στη βρετανική υπηρεσία πληροφοριών στη Σιέρα Λεόνε και στην Πορτογαλία, όπου ήταν καταχωρημένος ως εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών. Μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, ήταν ανταποκριτής του περιοδικού The New Republic στην Ινδοκίνα.
– Ian Fleming (“James Bond”) – κατά τη διάρκεια του Β ‘Παγκοσμίου Πολέμου, υπηρέτησε στην υπηρεσία πληροφοριών του Βασιλικού Ναυτικού.
– John le Carré (“Spy, Get Out! “) – το 1959 πήγε να εργαστεί στην υπηρεσία πληροφοριών MI6, πέρασε τα επόμενα πέντε χρόνια υπό διπλωματική κάλυψη στη Γερμανία. Αρχικά, υπηρέτησε ως δεύτερος γραμματέας του Ηνωμένου Βασιλείου Πρεσβεία στη Βόννη, στη συνέχεια ως Πρόξενος στο Αμβούργο.
– Stella Rimington (“Under Threat”) – Γενική Διευθύντρια της MI5 (από το 1992 έως το 1996).

Επιπλέον, από το 1914 έως το 1918, ο HG Wells (The War of the Worlds), ο Arthur Conan Doyle (Sherlock Holmes), ο Rudyard Kipling (The Jungle Book), καθώς και πολλοί εκδότες εφημερίδων εργάστηκαν ή συνεργάστηκαν με το Γραφείο Προπαγάνδας Πολέμου της Βρετανικής Κυβέρνησης. (όργανο νοημοσύνης και προπαγάνδας του Λονδίνου). ]

………………………………………………………………………………………………………………..