Ο Όρμπαν και ο Σι Τζινπίνγκ συναντήθηκαν στο Πεκίνο

ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Xi Jinping, Viktor Orban. Φωτογραφία: Szilard Koszticsak / Reuters

Ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ συναντήθηκε με τον Ούγγρο πρωθυπουργό Βίκτορ Όρμπαν, ο οποίος έφτασε στο Πεκίνο στο πλαίσιο της ειρηνευτικής αποστολής του στην Ουκρανία, αναφέρει το Xinhua. Λεπτομέρειες για τη συνάντηση δεν παρέχονται.

Ο Όρμπαν ανακοίνωσε την άφιξή του στην Κίνα περίπου στις 2.00 ώρα Μόσχας. Ονόμασε τη χώρα ως τον τρίτο προορισμό της ειρηνευτικής του αποστολής μετά τη Ρωσία και την Ουκρανία, τις οποίες επισκέφθηκε στις 5 Ιουλίου και στις 2 Ιουλίου, αντίστοιχα.

Στο Κίεβο, ο Όρμπαν συναντήθηκε με τον Βλαντιμίρ Ζελένσκι . Πρότεινε να εξετάσει το ενδεχόμενο κατάπαυσης του πυρός πριν από τις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία, αλλά, όπως είπε ο Όρμπαν, η πρότασή του δεν άρεσε πολύ στον Ουκρανό ηγέτη, καθώς ο Ζελένσκι «είχε μια κακή εμπειρία στο παρελθόν με μια κατάπαυση του πυρός, η οποία γνώμη, δεν πήγε καλά στην Ουκρανία». Το γραφείο του Ουκρανού προέδρου σημείωσε ότι το Κίεβο θέλει ειρήνη και το εργαλείο για την επίτευξή της είναι οι σύνοδοι κορυφής της ειρήνης, ιδιαίτερα αυτή που πραγματοποιήθηκε στα μέσα Ιουνίου στην Ελβετία. Η Ρωσία δεν συμμετείχε σε αυτό.

Η Κίνα προσκλήθηκε στη διάσκεψη ειρήνης, αλλά δεν συμμετείχε σε αυτήν. Ο Σι Τζινπίνγκ σημείωσε ότι το Πεκίνο θα υποστηρίξει τη σύγκληση διεθνούς συνόδου κορυφής για την ειρηνική επίλυση της σύγκρουσης, η οποία θα αναγνωρίζεται τόσο από τη Μόσχα όσο και από το Κίεβο, όπου και οι δύο πλευρές θα εκπροσωπούνται εξίσου και όπου θα συζητούνται όλες οι επιλογές προκειμένου να επιτευχθεί ταχεία επίλυση της κατάστασης.

EADaily

…………………………………………………………………………………………………………….