Αγορά ενέργειας: Η Ρωσσία θα επιβραδύνει τις εξαγωγές εν μέσω εξάντλησης των αμερικανικών αποθεμάτων

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Εικονογράφηση: jpgazeta.ru

Το πετρέλαιο γίνεται πιο ακριβό. Τα αποθέματα πρώτων υλών στις Ηνωμένες Πολιτείες μειώθηκαν απροσδόκητα περισσότερο από το αναμενόμενο, ενώ οι μεγάλες ρωσσικές εταιρείες πετρελαίου Rosneft και Lukoil πρόκειται να μειώσουν απότομα τις αποστολές πετρελαίου μέσω του Novorossiysk. Συν τη γεωπολιτική αναταραχή. Όλα αυτά οδήγησαν και πάλι τις τιμές του πετρελαίου στα 90 δολάρια το βαρέλι.

Λάδι

Μέσα σε μια εβδομάδα, η παγκόσμια τιμή του πετρελαίου επέστρεψε στα επίπεδα του Απριλίου. Οι τιμές του δείκτη αναφοράς Brent Βόρειας Θάλασσας αυξήθηκαν από 84,9 δολάρια σε 87,6.

Η άνοδος της τιμής σημειώθηκε αφού η μείωση των αποθεμάτων πετρελαίου των ΗΠΑ αποδείχθηκε σημαντικά υψηλότερη από την αναμενόμενη. Η αμερικανική Υπηρεσία Ενεργειακών Πληροφοριών (EIA) ανέφερε μείωση κατά 12,2 εκατ. βαρέλια, ενώ οι αναλυτές ανέμεναν μείωση μόνο κατά 680 χιλιάδες βαρέλια.

Οι έμποροι παρακολουθούσαν επίσης τον πόλεμο στη Λωρίδα της Γάζας και τις εκλογές στη Γαλλία και τη Βρετανία, ανέφερε το Reuters.

«Το εμπόριο είναι ήρεμο και οι άνθρωποι παρακολουθούν τη φυσική αγορά και τη γεωπολιτική κατάσταση». είπε ο αναλυτής της RBN Energy Martin King .

Οι ειδικοί πιστεύουν ότι τα ασθενέστερα οικονομικά στοιχεία των ΗΠΑ θα μπορούσαν να επιταχύνουν τις μειώσεις των επιτοκίων από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ, η οποία θα στηρίξει τις αγορές πετρελαίου.

Επιπλέον, πηγές του πρακτορείου ανέφεραν ότι τον Ιούλιο, η Rosneft και η Lukoil θα μειώσουν απότομα τις εξαγωγές πετρελαίου μέσω του Novorossiysk. Ίσως αυτό να οφείλεται στην ανακοίνωση του ρωσσικού υπουργείου Ενέργειας ότι δύο διυλιστήρια θα τεθούν εκτός επισκευής, στα οποία θα σταλούν οι όγκοι του πετρελαίου.

Η ελβετική τράπεζα UBS προβλέπει ότι το Brent θα φτάσει τα 90 δολάρια το βαρέλι το τρίτο τρίμηνο.

Αέριο

Οι ευρωπαϊκές τιμές του φυσικού αερίου συνέχισαν να παραμένουν στα επίπεδα των τιμών Ιανουαρίου από τα τέλη Μαΐου. Κατά τη διάρκεια της εβδομάδας, οι προμήθειες φυσικού αερίου για ένα μήνα εκ των προτέρων από τον κόμβο TTF μειώθηκαν σε τιμή από 391 δολάρια σε 374 δολάρια ανά χίλια κυβικά μέτρα. Αυτό εξηγείται από τα υψηλά αποθέματα φυσικού αερίου στην αποθήκευση και την αυξημένη παραγωγή καυσίμου στις Ηνωμένες Πολιτείες, γι’ αυτό το αέριο γίνεται φθηνότερο εκεί και αυτό θα επηρεάσει το κόστος του LNG που παρέχεται στο πλαίσιο μακροπρόθεσμων συμβάσεων.

Ωστόσο, το Bloomberg σημειώνει ότι τα επενδυτικά κεφάλαια είναι τα πιο αισιόδοξα για τις τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη τα τελευταία δυόμισι χρόνια. Πιστεύουν ότι οι προμήθειες στην περιοχή θα μειωθούν. Ένας από τους λόγους είναι η αβεβαιότητα σχετικά με τη διέλευση του ρωσσικού φυσικού αερίου μέσω της Ουκρανίας. Το συμβόλαιο λήγει στο τέλος του έτους και λίγα είναι γνωστά για τις παρασκηνιακές διαπραγματεύσεις. Επιπλέον, εξετάζεται κάποιο είδος διαμετακόμισης φυσικού αερίου από το Αζερμπαϊτζάν, το οποίο δεν έχει δικούς του ελεύθερους όγκους και τη δυνατότητα κράτησης της μεταφοράς ρωσσικών καυσίμων μέσω Ουκρανίας από ευρωπαϊκή επιχείρηση.

Η καθαρή θετική θέση στα ολλανδικά συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης φυσικού αερίου αναφοράς που κατέχουν επενδυτικά κεφάλαια αυξήθηκε κατά 12%, σημειώνει το Bloomberg. Οι χειμερινές αποστολές πωλούνται για 450 $ στο TTF.

Και οι μελλοντικές τιμές το χειμώνα θα εξαρτηθούν επίσης σε μεγάλο βαθμό από τη ζήτηση για φυσικό αέριο στην Ασία, η οποία εξακολουθεί να παίρνει μικρές ποσότητες από την ΕΕ.

Μετά το φυσικό αέριο, ο άνθρακας, που τον ανταγωνίζεται στην αγορά παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, έχει επίσης κάπως πτώση στην τιμή του. Οι παραδόσεις από τον κόμβο Άμστερνταμ-Ρότερνταμ-Αμβέρσα (ARA) μειώθηκαν από 106,5 δολάρια σε 104 δολάρια ανά τόνο.

EADaily

…………………………………………………………………………………………………………..