Οι ΗΠΑ απέτρεψαν ένα μεγάλο κινεζικό συμβόλαιο με το Κονγκό !!

ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Εικονογράφηση: eadaily.com / ru.freepik.com

Η επίσημη Ουάσιγκτον εμπόδισε τη σύναψη συμφωνίας μεταξύ της κινεζικής εταιρείας Norinco και των αρχών της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό (ΛΔΚ). Το έργο αφορούσε την κινεζική εξόρυξη χαλκού και κοβαλτίου στην αφρικανική χώρα. Οι λεπτομέρειες αναφέρουν οι Financial Times.

Έτσι, διευκρινίζει η πηγή, οι ΗΠΑ προσπάθησαν να παρέχουν στις συμμαχικές εταιρείες πρόσβαση σε στρατηγικά σημαντικά ορυκτά. Η Ουάσιγκτον δεν θέλει να δώσει τον έλεγχό τους στο Πεκίνο.

Η Norinco σχεδίαζε να αγοράσει τα κονγκολέζικα ορυχεία Mutoshi και Etoile από την ιδιωτική εταιρεία εξόρυξης Chemaf Resources. Αλλά οι Αμερικανοί φέρεται να άσκησαν πίεση στην εταιρεία Gecamines από τη ΛΔΚ, η οποία εκδίδει άδειες για τέτοιες δραστηριότητες.

Το αποτέλεσμα ήταν ένα βέτο που δόθηκε από τον Gecamines με μια περίεργη αιτιολόγηση – την έλλειψη έγκαιρης ενημέρωσης των μερών για μια τέτοια συναλλαγή, αν και η τελευταία βρισκόταν ήδη στο στάδιο της προετοιμασίας. Ταυτόχρονα, η συμφωνία είχε προηγουμένως εγκριθεί από τον Υπουργό Μεταλλείων της ΛΔΚ, Kizito Pacabomba .

EADaily

……………………………………………………………………………………………………………..