Στη Σόφια ζητούν δημοψήφισμα για την έξοδο της Βουλγαρίας από το ΝΑΤΟ

ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Μέλος του Βουλγαρικού Κόμματος Αναγέννησης Τσόντσο Γκάνεφ. Εικονογράφηση: plevnapatriot.com

Τον μήνα που η Βουλγαρία γιορτάζει την 20ή επέτειο από την ένταξη στο ΝΑΤΟ, το κόμμα Revival πρότεινε να αποχωρήσει η χώρα από τη στρατιωτική συμμαχία. Ο βουλευτής του κόμματος Revival Tsoncho Ganev, εκ μέρους της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματός του, δήλωσε ότι η Βουλγαρία δεν πρέπει να είναι μέλος του ΝΑΤΟ, καθώς δεν είναι αμυντικό μπλοκ.

Ο Tsoncho Ganev δήλωσε:

«Το ΝΑΤΟ δεν είναι απλώς ένα αμυντικό μπλοκ. εμπλέκεται σε μια στρατιωτική εκστρατεία κατά της Ρωσσίας στην Ουκρανία».

Ο Γκάνεφ ζήτησε δημοψήφισμα στο οποίο οι Βούλγαροι πολίτες θα πρέπει να αποφασίσουν για την αποχώρηση της Βουλγαρίας από τον Οργανισμό Βορειοατλαντικής Συνθήκης. Ο Βούλγαρος πολιτικός επεσήμανε ότι ένα κέντρο διοίκησης του ΝΑΤΟ βρίσκεται στη Βάρνα για περισσότερα από τέσσερα χρόνια, γεγονός που καθιστά τη Βουλγαρία στόχο για ρωσσικό χτύπημα.

Ο Τσόντσο Γκάνεφ ζήτησε από τον Πρωθυπουργό Ντίμιταρ Γκλάβτσεφ να παρουσιάσει στην Εθνοσυνέλευση τη βουλγαρική θέση που θα εκφραστεί στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ τον επόμενο μήνα στην Ουάσιγκτον. Κατόπιν αυτού, ο ηγέτης της «Αναγέννησης» Kostadin Kostadinov κάλεσε εκ νέου τον πρωθυπουργό Glavchev να παράσχει αμέσως τη θέση της Βουλγαρίας για τη διεξαγωγή της συνόδου του ΝΑΤΟ.

«Αν αυτό δεν συμβεί, θα πάω προσωπικά στο Υπουργικό Συμβούλιο για να ζητήσω την πρόβλεψή του». – προειδοποίησε.

Ο Κοσταντίνοφ τόνισε ότι η Λαϊκή Συνέλευση είναι ο μόνος κρατικός θεσμός που διοικεί το νομοθετικό σκέλος. Παρά το γεγονός ότι ζήτησε ακρόαση από τον Glavchev την περασμένη εβδομάδα, ο πρωθυπουργός δεν εμφανίστηκε ποτέ.

Ο Vozrozhdenie επισημαίνει ότι ο Glavchev δεν τους λέει ποια είναι η θέση για τη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ. Σύμφωνα με τον ίδιο, ο Κοσταντίνοφ προσέγγισε το Υπουργικό Συμβούλιο ζητώντας τη θέση της Βουλγαρίας στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ, αλλά απορρίφθηκε με την αιτιολογία ότι ήταν διαβαθμισμένη. Για το λόγο αυτό, ο Κοσταντίνοφ ζήτησε από τον πρωθυπουργό να ανακοινώσει άμεσα τη θέση της Βουλγαρίας.

«Σύμφωνα με το Σύνταγμα, το Υπουργικό Συμβούλιο καθορίζει την εξωτερική πολιτική της Βουλγαρίας, αλλά εγκρίνεται από τη Λαϊκή Συνέλευση. Η εξωτερική πολιτική δεν γίνεται στο σκοτάδι, επομένως η θέση της χώρας μας πρέπει να κατατεθεί άμεσα στη Λαϊκή Συνέλευση». – είπε ο Κοσταντίνοφ.

Την περασμένη εβδομάδα, ο πρόεδρος της Βουλγαρίας Ρούμεν Ράντεφ αρνήθηκε να ηγηθεί της βουλγαρικής αντιπροσωπείας στη σύνοδο του ΝΑΤΟ, εξηγώντας ότι δεν αποδέχτηκε ορισμένες διατάξεις των θέσεων-πλαισίων που ενέκρινε το Συμβούλιο Υπουργών σχετικά με τις υποχρεώσεις που αναλαμβάνει η Βουλγαρία σχετικά με τη στρατιωτική σύγκρουση στην Ουκρανία. Ας θυμηθούμε ότι τον Μάρτιο του τρέχοντος έτους, τα βουλγαρικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι το κόμμα της Αναγέννησης θα εισαγάγει ένα νομοσχέδιο στο κοινοβούλιο για την αποχώρηση της Βουλγαρίας από το ΝΑΤΟ.

EADaily

…………………………………………………………………………………………………….