Η Ρωσσία ανακοίνωσε αντίποινα στο δέκατο τέταρτο πακέτο κυρώσεων της ΕΕ

ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Μαρία Ζαχάροβα, 24 Ιουνίου

[ Διαβιβάστηκε από το Υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσσίας

Δήλωση του Υπουργείου Εξωτερικών σχετικά με τα αντίποινα στο δέκατο τέταρτο πακέτο κυρώσεων της ΕΕ κατά της Ρωσσίας.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση συνεχίζει την συγκρουσιακή πολιτική της απέναντι στη χώρα μας. Προσπαθεί να ασκήσει πίεση στη Ρωσσία μέσω μονομερών περιοριστικών μέτρων. Στις 24 Ιουνίου, οι χώρες της ΕΕ ενέκριναν το επόμενο 14ο «πακέτο» κυρώσεων. Τέτοιες ενέργειες της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι παράνομες από τη σκοπιά του διεθνούς δικαίου, αφού παρακάμπτουν το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, δεν έχουν καμία απολύτως προοπτική και υπονομεύουν μόνο την εμπιστοσύνη των κρατών της Παγκόσμιας Πλειοψηφίας στην ΕΕ.

Σε απάντηση σε αυτά τα εχθρικά βήματα, η ρωσσική πλευρά έχει διευρύνει σημαντικά τον κατάλογο των εκπροσώπων των ευρωπαϊκών θεσμικών οργάνων και των κρατών μελών της ΕΕ, οι οποίοι, σύμφωνα με τον Ομοσπονδιακό Νόμο αριθ. Η είσοδος στη Ρωσσική Ομοσπονδία, απαγορεύεται η είσοδος στο έδαφος του κράτους μας.

Μιλάμε για:

• εκπρόσωποι υπηρεσιών επιβολής του νόμου, κρατικοί και εμπορικοί οργανισμοί των χωρών της ΕΕ, πολίτες των κρατών μελών της ΕΕ που είναι υπεύθυνοι για την παροχή στρατιωτικής βοήθειας στο καθεστώς του Κιέβου.

• υπάλληλοι ευρωπαϊκών δομών και κρατικών φορέων των χωρών της ΕΕ που εμπλέκονται στη δίωξη Ρώσσων αξιωματούχων για «παράνομες συλλήψεις και απομάκρυνση ανθρώπων από ουκρανικά εδάφη», που συμμετείχαν στη δημιουργία «ειδικού δικαστηρίου» κατά της ρωσσικής ηγεσίας, υπέρ της δήμευσης των ρωσσικών κρατικών περιουσιακών στοιχείων ή της χρήσης κερδών από αυτά προς όφελος του καθεστώτος του Κιέβου, υπεύθυνος για την επιβολή κυρώσεων κατά της Ρωσσίας και την προσπάθεια υπονόμευσης των σχέσεών της με άλλα κράτη·

• ακτιβιστές της κοινωνίας των πολιτών και εκπρόσωποι της επιστημονικής κοινότητας που έχουν «διακριθεί» με τη ρητορική τους.

Η αμοιβαία «λίστα στοπ» της Ρωσσίας περιλαμβάνει επίσης εκπροσώπους του Συμβουλίου της Ευρώπης, μέλη των νομοθετικών συνελεύσεων των χωρών της ΕΕ και εθνικές αντιπροσωπείες στο PACE, που συστηματικά «χαρακτηρίζουν» επιθετικές δηλώσεις κατά της Ρωσσικής Ομοσπονδίας.

Η Ρωσσία επιβεβαιώνει ότι τυχόν εχθρικές ενέργειες εκ μέρους των δυτικών χωρών δεν θα παραμείνουν χωρίς την κατάλληλη απάντηση. ]

……………………………………………………………………………………………………………..