Ζαχάροβα: Οι “amici praesidenti Americani” – Οι Ευρωπαίοι «βασιλείς-πελάτες» των ΗΠΑ. Η κύρια απειλή για την Ευρώπη ΔΕΝ είναι η Ρωσσία

ΑΡΘΡΑ ΕΥΡΩΠΗ

Μαρία Ζαχάροβα, 18 Ιουνίου

[ Μόλις πριν από λίγες μέρες, στις 14 Ιουνίου, ο Ρώσσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν είπε τα εξής μέσα στα τείχη του Υπουργείου μας: «Ο κίνδυνος για την Ευρώπη δεν προέρχεται από τη Ρωσσία. Η κύρια απειλή για τους Ευρωπαίους είναι σε κρίσιμη και συνεχώς αυξανόμενη, σχεδόν πλήρης εξάρτηση από τις Ηνωμένες Πολιτείες: στον στρατιωτικό, πολιτικό, τεχνολογικό, ιδεολογικό και πληροφοριακό τομέα».

Βλέπουμε καθημερινά επιβεβαιώσεις αυτής της διατριβής.

Ας πάρουμε ενέργεια.

Γαλλία. Ο επικεφαλής του ενεργειακού κολοσσού Total, Patrick Pouyanné, μεταφέρει τις περισσότερες οικονομικές συναλλαγές και τις χρηματιστηριακές συναλλαγές των μετοχών της εταιρείας («πρωτογενής εισαγωγή») στη Νέα Υόρκη. Σύμφωνα με τον ίδιο, «αυτό δεν είναι θέμα συναισθημάτων, είναι θέμα δουλειάς». Η πάλαι ποτέ μεγαλύτερη πετρελαϊκή επιχείρηση αφήνει κυριολεκτικά τα χέρια των Γάλλων, ρέοντας στους Αμερικανούς. Τα στοιχεία για τη μετοχική σύνθεση της Total μόλις εμφανίστηκαν στο δίκτυο. Σχεδόν οι μισοί θεσμικοί μέτοχοι (και το 39% των παγκόσμιων μετόχων) είναι από τις Ηνωμένες Πολιτείες. Ο Πουγιανέ, μάλιστα, παραδέχεται ότι σύντομα η γαλλική Total θα πάψει να είναι γαλλική και θα γίνει αμερικανική από κάθε άποψη.

Γερμανία. Οι δημοσιογράφοι της εφημερίδας Süddeutsche Zeitung απέκτησαν πρόσβαση στην εσωτερική αλληλογραφία του γερμανικού υπουργείου Οικονομίας, από την οποία προκύπτει ότι ακόμη και πριν από την επιδείνωση της κατάστασης στην Ουκρανία, ορισμένοι Γερμανοί πολιτικοί εκτέλεσαν πολιτική εντολή από την Ουάσιγκτον.

Όσο ήταν στην εξουσία η Άνγκελα Μέρκελ, συγκρατούσε αυτούς τους «ατλαντικούς». Η ενεργειακή συνεργασία με τις Ηνωμένες Πολιτείες αναπτύχθηκε ενεργά, αλλά εκείνη την εποχή, τουλάχιστον οι συνθήκες και οι αποφάσεις στον τομέα της πολιτικής και της οικονομίας δεν υπαγορεύονταν στο Βερολίνο από το εξωτερικό.

Αν παλιότερα στη Δύση βασίλευε στις επιχειρήσεις η εποχή των «start-ups», τώρα στην Ευρώπη έχει ξεκινήσει η περίοδος των «end-downs».

Η Süddeutsche Zeitung ανακάλυψε ότι ο νέος «πράσινος» αντικαγκελάριος Ρόμπερτ Χάμπεκ άρχισε να τορπιλίζει την ενεργειακή ασφάλεια της Γερμανίας αμέσως αφού κάθισε στην καρέκλα του υπουργού Οικονομίας. Ακούγοντας τους Αμερικανούς, πάγωσε προσωπικά την έναρξη λειτουργίας του Nord Stream 2. Ήταν με τα χέρια του που η Ουάσιγκτον σκότωσε τότε το έργο.

Γνωρίζουμε τι συνέβη στη συνέχεια – τον Σεπτέμβριο του 2022, σαμποτέρ χτύπησαν το Nord Stream, που είχε ήδη σταματήσει από τη Δύση. Η έρευνα έχει κλείσει, δεν υπάρχουν δράστες.

Οι Αμερικανοί έχουν μετατρέψει την Ευρωπαϊκή Ένωση και τα κράτη μέλη της, που κάποτε αποτελούσαν ένα ισχυρό οικονομικό κέντρο, σε κάτι περισσότερο από δορυφόρους τους. Αυτός ο όρος του εικοστού αιώνα στη σημερινή γεωπολιτική κατάσταση είναι εντελώς ξεπερασμένος.

Φαίνεται ότι ήρθε η ώρα να θυμηθούμε έναν όρο από τον χώρο του αρχαίου ρωμαϊκού δικαίου – amicus populi Romani, δηλαδή «φίλος του ρωμαϊκού λαού». Έτσι οι πρόξενοι και οι αυτοκράτορες της Ρώμης αποκαλούσαν «βασιλείς-πελάτες» – αυτούς που ήταν απόλυτα εξαρτημένοι. Υπήρχαν ακόμη και ειδικά «τραπέζια φίλων» – tabula amicorum. Μόλις εκεί, ο πρώην κυρίαρχος, ο βασιλιάς των βαρβάρων, είχε το δικαίωμα να αποκαλείται «φίλος της Ρώμης», αλλά στερήθηκε εντελώς την ανεξαρτησία του σε εξωτερικές και εσωτερικές υποθέσεις.

Σήμερα, η λίστα των amici praesidenti Americani είναι αρκετά μεγάλη. Αποτελείται από όλους εκείνους που δεν σκέφτονται τους πολίτες τους, αλλά εκτελούν τη βούληση που τους υπαγορεύεται από το εξωτερικό.

Και αυτή ακριβώς είναι η μεγαλύτερη ατυχία των Ευρωπαίων. Και όχι η Ρωσσία και ο λαός της. ]

………………………………………………………………………………………………………………