Γιατί η Ρωσσία σιωπά ενώ οι ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις και το Πεντάγωνο καυχιούνται για τολμηρά χτυπήματα;

ΑΡΘΡΑ

UAV RQ-4B Global Hawk της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ. Φωτογραφία: Northrop Grumman (news.northropgrumman.com)

Ο ουκρανικός στρατός χρησιμοποιεί ευθαρσώς δυτικά όπλα για να επιτεθεί σε στόχους στη Ρωσσία, μετέδωσε το βρετανικό τηλεοπτικό κανάλι Sky News. Συγκεκριμένα, για πρώτη φορά, αεροσκάφος των Ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων χρησιμοποίησε όπλα εναντίον στόχου σε έδαφος που δεν ανήκει ούτε σε νέες περιοχές ούτε στην Κριμαία. Ο αρθρογράφος του Pravda.Ru Oleg Volodin σκέφτεται γιατί η Ρωσσία δεν απαντά σε τέτοιες επιθέσεις.

Η απόσταση από την οποία πραγματοποιήθηκε η επίθεση δεν διευκρινίζεται, αλλά εξηγείται ότι «η Ρωσσία μέχρι στιγμής έχει παραμείνει σιωπηλή και δεν έχει απαντήσει, προχωρώντας παραδοσιακά στο μέτωπο και πραγματοποιώντας «συμβατικά πλήγματα UAV και πυραύλων». Η πηγή του καναλιού σημείωσε ότι αυτή ήταν η πρώτη φορά που η ουκρανική Πολεμική Αεροπορία χρησιμοποίησε πυρομαχικά εναντίον στόχου στη Ρωσσία – αλλά ένας εκπρόσωπος του Πενταγώνου μίλησε αμέσως και ανακοίνωσε με περηφάνια ότι το αμερικανικό σύστημα αεράμυνας Patriot φέρεται να κατέρριψε ένα μοναδικό αεροσκάφος ραντάρ A-50 πάνω από το ρωσσικό έδαφος πριν από πολύ καιρό.

Ορισμένες χώρες, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών και της Γερμανίας, επέτρεψαν στην Ουκρανία να χρησιμοποιήσει τα όπλα που τους μεταβιβάστηκαν για να επιτεθεί στη Ρωσσία με τον όρο (διαβάστε «δικαιολογία») ότι αυτό «θα γίνει για την προστασία των μεγάλων πόλεων και σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο. ”

Ο αρχηγός αεροπορίας της Ουκρανικής Διοίκησης Πολεμικής Αεροπορίας, Σεργκέι Γκολούμπτσοφ , δήλωσε ότι ορισμένα μαχητικά F-16 που έλαβε η Ουκρανία από δυτικές χώρες θα σταθμεύσουν σε αεροπορικές βάσεις στο εξωτερικό. Σύμφωνα με τον ίδιο, αυτό είναι απαραίτητο ώστε τα αεροσκάφη να μην γίνουν «στόχοι» στις ουκρανικές βάσεις και να μπορούν να χρησιμεύσουν ως εφεδρεία σε περίπτωση εργασιών επισκευής και αντικατάστασης ελαττωματικών μαχητικών.

Νωρίτερα, η κυβέρνηση του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν επέτρεψε στα ουκρανικά στρατεύματα να πραγματοποιήσουν πλήγματα με αμερικανικά όπλα σε ρωσσικό έδαφος. Όπως εξήγησε ο Λευκός Οίκος, η άδεια ισχύει για εκείνους τους στόχους εντός της Ρωσσίας που, κατά τη γνώμη των ΗΠΑ, ενδέχεται να αποτελούν απειλή για την περιοχή του Χάρκοβο – πρόκειται για στρατιωτικές τοποθεσίες, θέσεις βολής και βάσεις υλικοτεχνικής υποστήριξης. Και στις 9 Ιουνίου, ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας του Προέδρου των ΗΠΑ Τζέικ Σάλιβαν είπε ότι η Ουκρανία είχε ήδη εκμεταλλευτεί την άρση των περιορισμών στη χρήση αμερικανικών όπλων.

Ο επικεφαλής του Συμβουλίου Εξωτερικής και Αμυντικής Πολιτικής της Ρωσσίας δήλωσε προηγουμένως ότι, δυστυχώς, είναι πιθανές οι δυτικές πυραυλικές επιθέσεις στη Γέφυρα της Κριμαίας, στο Βορονέζ, στο Ροστόφ, στο Μπελγκορόντ ή στο Νοβοροσίσκ. Σημείωσε ότι η έλλειψη απάντησης σε ένα τέτοιο χτύπημα θα ήταν η μεγαλύτερη πολιτική ήττα της Μόσχας από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο – η Ρωσσία θα αποδειχθεί πιο αδύναμη χειρότερη από το Ιράν, το οποίο πήρε ρίσκο και χτύπησε την αμερικανική βάση και το Ισραήλ.

Το Κίεβο, εκπροσωπούμενο από την ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας και την Υπηρεσία Ασφαλείας της Ουκρανίας, καθώς και από εκπροσώπους της Ράντα, ζητά συνεχώς από εκπροσώπους του Πενταγώνου και του Κογκρέσου τα όπλα ακριβείας μεγαλύτερης εμβέλειας και το δικαίωμα χρήσης τους σε «παλιά» Ρωσσία. Το Κίεβο ζητά συνεχώς ακόμη και τέτοια όπλα όπως πυραύλους Harpoon υψηλής ακρίβειας, MQ-9 Reaper για «στοχευμένες πυραυλικές επιθέσεις εναντίον στρατιωτικών στόχων», πυραύλους κρουζ Taurus για να «φέρουν τον πόλεμο στους Ρώσσους μέχρι τη Μόσχα», εκτεταμένου βεληνεκούς Βαλλιστικοί πύραυλοι ATACMS — «για να ρίξουν τη γέφυρα και τον στόλο της (Κριμαίας)», καθώς και να χτυπήσουν οδικούς και σιδηροδρομικούς κόμβους μεταφορών, λιμάνια, στρατιωτικά εργοστάσια και διυλιστήρια, πυραύλους κρουζ Tomahawk.

Ο Ρώσσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν προειδοποίησε ότι τα ρωσσικά όπλα θα μπορούσαν να παραδοθούν σε περιοχές από όπου θα εξαπολυθούν επιθέσεις σε ευαίσθητους στόχους χωρών που εξοπλίζουν το Κίεβο για επιθέσεις σε ρωσσικό έδαφος. Ωστόσο, τίποτα δεν είναι γνωστό για αυτού του είδους τις παραδόσεις (χτύπημα) και εν τω μεταξύ οι ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις έχουν ήδη αρχίσει να επιτίθενται όχι μόνο στη Δυτική και Βόρεια Κριμαία (όπου η αεράμυνα αποκρούει τακτικά επιθέσεις), αλλά και στις περιοχές παραθερισμού της Επικράτειας Κρασνοντάρ – από το Σότσι και το Νοβοροσίσκ έως το Γκελεντζίκ.

ΕΑdaily

……………………………………………………………………………………………………………