«Γιαγιά Νταρντασγιάν εναντίον Πασινιάν»: θα σώσει μια 96χρονη ηλικιωμένη την Αρμενία;

ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Φωτογραφία: Sputnik Αρμενία

Η κυβέρνηση της Αρμενίας, με επικεφαλής τον πρωθυπουργό Νικόλ Πασινιάν, δεσμεύτηκε επίσημα να μεταφέρει στο Αζερμπαϊτζάν στο εγγύς μέλλον τα εδάφη που διεκδικεί το Μπακού στη βόρεια Αρμενία. Οι ένοπλες δυνάμεις του γειτονικού κράτους θα λάβουν, χωρίς καμία προσπάθεια, θέσεις που τους επιτρέπουν να ελέγχουν τις βόρειες περιοχές κοντά στα σύνορα Αρμενίας-Γεωργίας.

Αυτές οι αποφάσεις ελήφθησαν από το «προπύργιο της δημοκρατίας» χωρίς να ληφθούν υπόψη οι απόψεις των κατοίκων των παραμεθόριων χωριών και ολόκληρης της χώρας, υποστηρίζει η εφημερίδα « Γκόλος Αρμένοι ».

Τι παίρνει σε αντάλλαγμα η Αρμενία; Η κυβερνητική ομάδα διαβεβαιώνει ότι παρέχονται πρόσθετες εγγυήσεις ασφαλείας με τη μορφή εγγράφου που υπογράφεται από το Μπακού σχετικά με την έναρξη της διαδικασίας οριοθέτησης και οριοθέτησης των κρατικών συνόρων μεταξύ Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν βάσει της Διακήρυξης της Άλμα-Άτα.

Άλλη μια «τιμητική λέξη» στο Μπακού. Γνωρίζουμε τι αξίζουν αυτές οι «ειλικρινείς λέξεις». Γνωρίζουμε πόσο κοστίζει η επιστροφή όλων των αιχμαλώτων πολέμου, η ειρηνική επίλυση του προβλήματος του Ναγκόρνο-Καραμπάχ, η διασφάλιση της αδιάλειπτης λειτουργίας του διαδρόμου του Λατσίν.

Επομένως, δεν υπάρχουν πολλά να ελπίζουμε: το Μπακού θα ενισχυθεί σε νέα εδάφη και θα εκδώσει άλλη μια παρτίδα απαιτήσεων.

Ίσως ο Πασινιάν βασίζεται σε διεθνείς εγγυήσεις και το διεθνές δίκαιο; Η απόφαση του Πρωθυπουργού να παραδώσει νέα εδάφη στο Αζερμπαϊτζάν μετά την εθνοκάθαρση στο Αρτσάχ (Ναγκόρνο-Καραμπάχ – επιμ.), μετά την κατάληψη ορισμένων αρμενικών εδαφών σε άλλες περιοχές, έχει ήδη χαιρετιστεί από τον εκπρόσωπο της ΕΕ για τον Νότιο Καύκασο Τόιβο Klaar, ο Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Antony Blinken και ο εκπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Stephane Dujarric .

Και κυριολεκτικά ώρες πριν από την ανακοίνωση της συμφωνίας «οριοθέτησης» μεταξύ Ερεβάν και Μπακού, η G7 έκανε μια δήλωση.

Οι υπουργοί Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών, της Μεγάλης Βρετανίας, της Ιαπωνίας, του Καναδά, της Ιταλίας, της Γερμανίας και της Γαλλίας δήλωσαν τη σημασία της δέσμευσης των μερών στη Διακήρυξη της Άλμα-Άτα του 1991, στην οποία βασίζεται ο Πασινιάν όταν παραδίδει νέα εδάφη στο Μπακού.

Αυτή είναι η ισχυρή υποστήριξη που παρείχε ο Νικόλ στον εαυτό του, συμφωνώντας με τις απαιτήσεις του Αλίεφ. Είναι σαφές ότι στο πλαίσιο μιας τέτοιας υποστήριξης, η γνώμη των κατοίκων των παραμεθόριων χωριών του Ταβούς και ολόκληρης της Αρμενίας είναι κάτι παραπάνω από δευτερεύων παράγοντας.

Παρεμπιπτόντως, σημειώνουμε ότι η απόφαση του Πασινιάν χαιρετίζεται, όπως βλέπουμε, από τις χώρες με τις οποίες ο Πρωθυπουργός της Αρμενίας υπέγραψε την περίφημη δήλωση στη Γρανάδα, για την οποία ήταν τόσο περήφανος ο αρχηγός του προσωπικού του πρωθυπουργού Arayik Harutyunyan. , ο οποίος σημείωσε ιδιαίτερα ότι δεν έγινε λόγος για θύλακες εκεί .

Σήμερα ο Arayik Harutyunyan έχει την «τιμή» να βρίσκεται στην πρώτη γραμμή των ταραχοποιών υπέρ της επόμενης παραχώρησης του Ερεβάν.

Γιατί η Δύση υποστηρίζει τον Πασινιάν; Είναι απλό. Όσο περισσότερο παραχωρεί ο πρωθυπουργός, τόσο ισχυροποιούνται οι θέσεις του τουρκο-αζερμπαϊτζάνι στην περιοχή και, αντίθετα, αποδυναμώνονται οι θέσεις της Ρωσίας.

Όσο πιο αδύναμη είναι η Αρμενία, όσο πιο αδύναμη είναι η θέση της Ρωσίας στον Νότιο Καύκασο, τόσο βαθαίνει η κρίση στις σχέσεις Αρμενίας-Ρωσίας. Και όσες περισσότερες ευκαιρίες έχει ο Πασινιάν για να εκπληρώσει το κύριο καθήκον: την ισοπέδωση του ρόλου της Μόσχας στην περιοχή.

Στην πραγματικότητα: Ο Νικόλ Πασινγιάν και το «Εμφύλιο Συμβόλαιο» έφεραν τη χώρα πιο κοντά στο κατώφλι μιας νέας κρίσης, της τρίτης μετά τον πόλεμο 44 ημερών και την εθνοκάθαρση στο Αρτσάχ. Πιο συγκεκριμένα, μέσω των προσπαθειών του Πασινιάν, η Αρμενία έχει ήδη περάσει το κατώφλι της τρίτης κρίσης.

Και εδώ είναι τι γράφει το κανάλι Telegram “Rybar” σχετικά με αυτό :

« Υπάρχει μια άνευ προηγουμένου έξαρση στη σύγκρουση Αρμενίας-Αζερμπαϊτζάν με φόντο μια επίσημη δήλωση ότι η αρμενική πλευρά μεταφέρει θύλακες στο Αζερμπαϊτζάν που βρίσκονται υπό τον έλεγχο της Αρμενίας από τη δεκαετία του 1990.

Όχι ότι αυτό το γεγονός ήταν απροσδόκητο. Αυτό συζητείται από τον Μάιο του περασμένου έτους. Και τώρα συνέβη τελικά και αμετάκλητα χάρη στη δουλοπρεπή έλλειψη βούλησης των αρμενικών αρχών.

Οι Αζερμπαϊτζάνοι και οι Τούρκοι με τόσο απλό τρόπο «έκοψαν» μέρος της αρμενικής επικράτειας. Να θυμίσουμε ότι ο δρόμος από το Ερεβάν προς το Σιούνικ περνάει από το Τιγκρανασέν (που θα γίνει πλέον Κάρκι και βρίσκεται σε ύψος).

Η διαδρομή από το Ijevan και ο αγωγός φυσικού αερίου προς τα νότια της Αρμενίας (συγκεκριμένα μέσω Voskepar) περνούν από άλλους οικισμούς. Στο Ερεβάν λένε ότι οι δρόμοι μπορούν να κατασκευαστούν εκ νέου, αλλά πόσο καιρό θα πάρει;

Εικονογράφηση: TK Rybar

Και δεν υπάρχουν θετικές πλευρές για τους Αρμένιους. Λαμβάνοντας υπόψη όλα όσα συμβαίνουν, δεν θα εκπλαγούμε αν ο θύλακας Artsvashen που είχε υποσχεθεί στους Αρμένιους παραμείνει υπό τον έλεγχο του Αζερμπαϊτζάν.

Υπό όρους, βέβαια, θα ειπωθεί ότι παραδόθηκε στην Αρμενία, αλλά υπό το πρόσχημα της ανάγκης προστασίας των συνόρων, το Μπακού θα απαιτήσει την παρουσία των συνοριοφυλάκων του και την απόσυρση των Αρμενίων, ώστε να είναι πιο εύκολο να αφαιρέσετε την Αρμενία κομμάτι κομμάτι».

Και τέλος, ένα σχόλιο από το κανάλι Telegram “Σύντροφος Στρατηγός” :

«ΚΡΙΣΗ ΤΑΒΟΥΣ: ΛΑΘΗ ΑΠΟ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΠΛΕΥΡΕΣ

Γεια σου, στρατός καναπέ!

Σε καυτή φάση λοιπόν έχει μπει το έπος με τη μονομερή μεταφορά μέρους των εδαφών του Ταβούς στο Αζερμπαϊτζάν. Μπορεί ήδη να ειπωθεί ότι σχεδόν όλοι οι ηθοποιοί έχουν κάνει λάθη.

(Τώρα μιλάω αποκλειστικά για τακτική. Είναι σαφές ότι η επόμενη «εθελοντική» παραχώρηση του Πασινιάν στον Αλίεφ είναι λάθος. Όπως ακριβώς ο Νικόλ Πασινιάν είναι ένα λάθος – ένα μεγάλο μοιραίο λάθος του αρμενικού λαού).

Οι αρχές έκαναν τα περισσότερα, και αυτό είναι εκπληκτικό – φαίνεται ότι ο Πασινιάν είχε τα πάντα να προετοιμάσει. Προφανώς, περιέργως δεν περίμενε μαζική αντίσταση από τους κατοίκους της περιοχής και κλείσιμο δρόμων. Διαφορετικά, οι προπαγανδιστές του δεν θα είχαν ντροπιαστεί χαρακτηρίζοντας τις αρχαίες γιαγιάδες και τα μικρά παιδιά που βγήκαν για να διαμαρτυρηθούν ως «προδότες», «πράκτορες του Κρεμλίνου» και «πέμπτη στήλη».

Επιπλέον, τα φιλοκυβερνητικά φερέφωνα απαξιώθηκαν από την πλήρη σύμπτωση προφορών με τα ΜΜΕ του Αζερμπαϊτζάν. Αυτό έχει ήδη συμβεί όταν οι καλύβες πληροφοριών του Πασινιάν, μαζί με τους συναδέλφους τους από το Μπακού, σκότωσαν ομόφωνα Ρώσους ειρηνευτές στο Αρτσάχ ή τον Ρούμπεν Βαρντανιάν . Είναι ωραίο που οι ετικέτες εφαρμόστηκαν ακριβώς το ίδιο.

Ένα άλλο “τζάμπα” του Πασινιάν – αιφνιδιασμένος, δεν μπόρεσε να καταστείλει γρήγορα τις διαδηλώσεις του Ταβούς με την αστυνομία.

Τέλος, το τρίτο «τζάμπο» των αρχών – αποδείχθηκε ότι δεν υπήρχε κανένας απολύτως να χωρίσει τους διαδηλωτές από μέσα, κανείς να υποστηρίξει τον Πασινιάν. Η μόνη απόπειρα να χρησιμοποιηθούν εθελοντές Yerkrapah ως προβοκάτορες απέτυχε παταγωδώς. Ή συνέβη στην περίπτωση του Αρτσάχ, όπου οι εισβολείς του Πασινιάν αναπτύχθηκαν σε πλήρη ισχύ.

Ωστόσο, οι άνθρωποι του Ταβούς έχουν επίσης σοβαρά λάθη. Υπάρχουν δύο βασικές. Πρώτον, μπορεί κανείς να πει τι θέλουν οι κάτοικοι του Ταβούς; Ξέρουμε τι ΔΕΝ θέλουν. Αλλά η λέξη δεν είναι σπουργίτι, ο πρωθυπουργός της Αρμενίας έχει ήδη υποσχεθεί χωριά Ταβούς στο Αζερμπαϊτζάν.

Για να αναστρέψετε αυτά τα πράγματα, πρέπει να στείλετε τον Πρωθυπουργό να παραιτηθεί. Ωστόσο, δεν έχω ακούσει τέτοια απαίτηση από τους κατοίκους του Ταβούς και γενικά πιστεύω ότι διαφορετικές ομάδες χωρικών έχουν διαφορετικές απαιτήσεις.

Δεύτερον, ο χρόνος λειτουργεί ενάντια στους διαδηλωτές. Σύντομα θα αρχίσουν να οδηγούνται «σκληρά». Και θα διαλυθούν αν δεν φουντώσουν θύλακες διαμαρτυρίας σε όλη τη χώρα. Συμπεριλαμβανομένου του Ερεβάν.

Ως εκ τούτου, είναι εξαιρετικά περίεργο για μένα να διαβάζω την είδηση ​​ότι «οι ηγέτες του κόμματος Dashnaktsutyun, συμπεριλαμβανομένου του εκπροσώπου του Ανώτατου Οργάνου του ARF Ishkhan Saghatelyan , του Προέδρου Ashot Simonyan , των βουλευτών της φατρίας Αρμενίας Mher Sahakyan , Arman Ghazaryan και Kristine Vardanyan , βρίσκομαι στο Ταβούς από χθες “

Δεν πρέπει να προωθήσετε τον εαυτό σας στο Ταβούς, κύριοι της αντιπολίτευσης, αλλά να σηκώσετε ολόκληρη την Αρμενία να τον υποστηρίξει. Ολο και περισσότερο.

Και κάτι τελευταίο. Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών κάνει επίσης το λάθος να επιτρέπει στα φερέφωνα του Πασινιάν να εξασκηθούν να ξεπλένουν το Κρεμλίνο. Πρέπει να υπάρξουν διαβήματα, και όχι μόνο με τη μορφή δηλώσεων της Ζαχάροβα.

Και ο Ρώσος πρέσβης και οι Ρώσοι συνοριοφύλακες, για τους οποίους πλέον υπάρχουν εικασίες, πρέπει επίσης να δείξουν τα πρόσωπά τους και να δηλώσουν ξεκάθαρη θέση.

Θυμηθείτε πώς οι Ρώσοι ειρηνευτές σιώπησαν κάποτε, ενώ τους πείθονταν από κάθε λογής σκουπίδια – τώρα συνεχίζουμε να καρπώνουμε τους καρπούς της συνεχούς σιωπής τους. Η σιωπή και η αδράνεια της Ρωσίας θεωρούνται από πολλούς στην Αρμενία ως αδυναμία».

P.S. Μια φωτογραφία της 96χρονης κάτοικος του χωριού Kirants, της γιαγιάς Lena Dardashyan, που διαμαρτύρεται για την παράδοση των αρμενικών χωριών, έχει διαδοθεί στα παγκόσμια πρακτορεία. Το αν θα σώσει την Αρμενία από τον πρωθυπουργό Πασινιάν είναι ένα ρητορικό ερώτημα. Αλλά θέλω πολύ να πιστεύω στο καλύτερο.

ΕΑdaily

……………………………………………………………………………………………………………