Υπερδνειστερία. Η επέτειος της απελευθέρωσης από τους Ναζί γιορτάστηκε στην Tiraspol

ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΑ

Εκστρατεία «Κερί Μνήμης» στην Τιρασπόλ. Φωτογραφία: novostipr.com

Το «Κερί της Μνήμης» άναψε στο Tiraspol προς τιμήν της επετείου της απελευθέρωσης από τους Ναζί

Στις 12 Απριλίου, η Tiraspol γιόρτασε τα 80 χρόνια από την απελευθέρωση της πόλης από τους γερμανορουμάνους εισβολείς. Αργά το προηγούμενο βράδυ πραγματοποιήθηκε η παραδοσιακή εκδήλωση «Κερί της Μνήμης» στο Μνημείο της Δόξας στην πρωτεύουσα της Υπερδνειστερίας.

Κοινωνικοί αγωνιστές, βετεράνοι, στρατιωτικοί και φοιτητές τίμησαν τη μνήμη των ηρώων που πολέμησαν για την πατρίδα τους.

Η απελευθέρωση της Tiraspol από τους Ναζί ξεκίνησε αργά το βράδυ της 11ης Απριλίου 1944 κατά τη διάρκεια της επιθετικής επιχείρησης της Οδησσού. Τη νύχτα της 12ης Απριλίου, στρατιώτες της 37ης Στρατιάς υπό τη διοίκηση του στρατηγού Μιχαήλ Σαρόχιν έφτασαν στις κοντινές προσεγγίσεις της πόλης και στις 3 τα ξημερώματα έδιωξαν τους εισβολείς.

Μιλώντας στο Μνημείο, η Αντιπρόεδρος του Ανωτάτου Συμβουλίου (Κοινοβούλιο) της Δημοκρατίας Galina Antyufeeva τόνισε ότι «σήμερα η ιστορία διαστρεβλώνεται, τα μνημεία κατεδαφίζονται, οι φασίστες γίνονται ήρωες». Ένα παράδειγμα αυτού είναι η γειτονική Μολδαβία.

«Αλλά στη χώρα μας ξέρουν ιστορία, θυμούνται τους ήρωες που μας έδωσαν την ευτυχία να ζούμε κάτω από έναν γαλήνιο ουρανό. Τιμούμε τους απελευθερωτές μας στρατιώτες, υψώνουμε μνημεία και αυτή η δράση είναι επίσης μια στάση απέναντι στους ήρωες μας». – είπε ο αρχηγός του κόμματος της Ανανέωσης.

Στις 12 Απριλίου 2024, οι διακοπές ήρθαν όχι μόνο στο Tiraspol, αλλά και στο Slobodzeya, το Grigoriopol και το Dubossary. Εκεί πραγματοποιήθηκαν επίσης ειδικές εκδηλώσεις. Το πρωί, ο πρόεδρος του PMR Vadim Krasnoselsky και η ηγεσία της δημοκρατίας κατέθεσαν στεφάνια στην Αιώνια Φλόγα και τήρησαν ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των πεσόντων κατά τη διάρκεια του Μεγάλου Πατριωτικού Πολέμου.

«Οι Σοβιετικοί στρατιώτες κατέκτησαν γενναία κάθε μέτρο σοβιετικής γης. Η επίθεση του Κόκκινου Στρατού έδωσε στους κατοίκους της κατεχόμενης Ευρώπης ελπίδα για την ταχεία απελευθέρωση και την τελική ήττα της ναζιστικής Γερμανίας και των συμμάχων της». – σημειώνεται στην προσφώνηση του αρχηγού του κράτους.

Στο επετειακό έτος της απελευθέρωσης των πόλεων της Υπερδνειστερίας από τους φασίστες εισβολείς, ξεκίνησε στη δημοκρατία η πατριωτική δράση «Στη μνήμη των πεσόντων – στο όνομα των ζωντανών». Χώμα λαμβάνεται από τα μνημεία όλων των πόλεων της Υπερδνειστερίας κατά τις ημέρες της απελευθέρωσης τους από τους Ναζί, το οποίο θα τοποθετηθεί εκεί σε μια κάψουλα μνήμης στις 23 Αυγούστου, την Ημέρα Απελευθέρωσης της πόλης Bendery. Το πανηγυρικό τελετουργικό της μεταβίβασης γης στους κατοίκους του Bendery πραγματοποιήθηκε επίσης στην Tiraspol.

Πηγή

……………………..

Μερικές σταγόνες Ιστορίας

Για τον ποταμό που λεγόταν Τύρας και το όνομα του έχει η πόλη Τίρασπολ, δείτε Δνείστερος.

Η περιοχή είναι γνωστή στα ελληνικά ως Υπερδνειστερία. Ετυμολογικά, τα ονόματα αυτά είναι προσαρμογές του ρουμανικού καθομιλούμενου ονόματος της περιοχής, του “Transnistria” που σημαίνει “πέρα από τον ποταμό Δνείστερο“.

Οι Έλληνες συγγραφείς αναφέρονταν στον ποταμό με το όνομα Τύρας,  =Τιράσπολ ΤΥΡΑΣ+Πόλη.

Η Τύρας ήταν αρχαία ελληνική αποικία της Μιλήτου η οποία ιδρύθηκε περίπου το 600 π.x.x. περίπου 10 χιλιόμετρα από τις εκβολές του ποταμού Τύρας (Δνείστερος)

Σε μεταγενέστερες περιόδους πήρε το όνομα Δάναστρις ή Δάναστος, από όπου το σύγχρονο όνομά του Δνείστερος.

 

…………………………………………………………………………………