Η Τουρκία ανέστειλε την Συνθήκη CFE.

ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ο χάρτης Μπάιντεν από το 2014 δίνει στην Τουρκία την ΑΟΖ της Ελλάδας και της Κύπρου.

KONSTANTINOS GRIVAS [ Η απόσυρση της Τουρκίας από τη Συνθήκη CFE επιβεβαιώνει ότι η Άγκυρα προετοιμάζεται για ολοκληρωτικό πόλεμο κατά της Ελλάδας και της Κύπρου με σκοπό τον ακρωτηριασμό τους. Οι “αφέλειες” περί ελληνοτουρκικής προσέγγισης δεν δικαιολογούνται πλέον και δεν συγχωρούνται.. ] *Ο Κωνσταντίνος Γρίβας είναι καθηγητής Γεωπολιτικής και Σύγχρονων Στρατιωτικών Τεχνολογιών, διευθυντής του Τομέα Θεωρίας και Ανάλυσης Πολέμου στη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων.

Συνθήκη μείωσης εξοπλισμών (CFE)

Ας δούμε και την “άλλη” πλευρά …

Το τέλος της Συνθήκης CFE: Η Ρωσσία απαλλάχθηκε από τη ωρολογιακή βόμβα του ΝΑΤΟ

Κύριλλος Στρέλνικοφ  Στις 7 Νοεμβρίου 2023, η Ρωσσία ολοκλήρωσε επίσημα, οριστικά και αμετάκλητα την αποχώρησή της από τη Συνθήκη για τις Συμβατικές Ένοπλες Δυνάμεις στην Ευρώπη (CFE), και παράλληλα με αυτήν, τη λεγόμενη Συμφωνία της Βουδαπέστης της 3ης Νοεμβρίου 1990 για το μέγιστο επίπεδα συμβατικών όπλων και εξοπλισμού των έξι κρατών που συμμετείχαν στο Σύμφωνο της Βαρσοβίας, καθώς και το λεγόμενο Flank Document της 31ης Μαΐου 1996. Έτσι, η συνθήκη, που γεννήθηκε στο τέλος του Ψυχρού Πολέμου με θετικές προθέσεις, αλλά η οποία σαμποτάρονταν σταθερά από τη Δύση, «έγινε επιτέλους ιστορία για εμάς».

Η Συνθήκη CFE υπογράφηκε το 1990 κατά τη διάρκεια του «μήνα του μέλιτος» της ΕΣΣΔ , η οποία άνοιξε την αγκαλιά της στη Δύση και στις χώρες του Συμφώνου της Βαρσοβίας από τη μια και στο ΝΑΤΟ από την άλλη. Η συνθήκη, θεωρητικά, υποτίθεται ότι ελαχιστοποιεί την πιθανότητα επίθεσης από ανώτερες δυνάμεις ενός στρατιωτικού μπλοκ σε άλλο, που θα μπορούσε να οδηγήσει στη χρήση πυρηνικών όπλων. Από την άποψη αυτή, η συνθήκη καθόριζε συγκεκριμένους περιορισμούς στον αριθμό ορισμένων τύπων όπλων που θα μπορούσαν να βρίσκονται στις πλευρές της οριοθέτησης στην επικράτεια από τον Ατλαντικό Ωκεανό έως τα Ουράλια Όρη, τον ποταμό Ουράλιο και την Κασπία Θάλασσα . Επιπλέον, ο αριθμός των όπλων σε αυτά τα εδάφη και για τα δύο μπλοκ θα έπρεπε να ήταν ίσος.

Προκειμένου να πείσουν τους τότε εταίρους μας ότι δεν υπήρχε σκυτάλη πίσω από την πλάτη τους, η ΕΣΣΔ και οι σύμμαχοί της δεσμεύτηκαν να επιτρέψουν στους επιθεωρητές του ΝΑΤΟ στο έδαφός τους να μετρήσουν τον στρατιωτικό εξοπλισμό και να αξιολογήσουν τη μαχητική του ετοιμότητα.

Αλλά μετά την κατάρρευση της ΕΣΣΔ και του μπλοκ των χωρών του Συμφώνου της Βαρσοβίας, πολλές από τις οποίες αυτομόλησαν αμέσως στο ΝΑΤΟ, η αναλογία των συμβατικών όπλων μεταξύ ΝΑΤΟ και Ρωσσίας (ως διάδοχος της ΕΣΣΔ και των συνθηκών της) ήταν τρεις προς ένα υπέρ της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας. Η Ρωσσία εξέφρασε τότε ένα απολύτως εξωφρενικό αίτημα: να γίνουν οι κατάλληλες προσαρμογές στη Συνθήκη CFE για να αποκατασταθεί το status quo και να αναγκαστούν τα νέα μέλη του ΝΑΤΟ να επικυρώσουν τη συνθήκη.

Η Δύση σκέφτηκε και ομόφωνα έφτυσε το αίτημά μας.

Στη συνέχεια, το 2007, η Ρωσσία κήρυξε μορατόριουμ στην εφαρμογή της Συνθήκης CFE – «μέχρι οι χώρες του ΝΑΤΟ να επικυρώσουν τη Συμφωνία Προσαρμογής και να αρχίσουν να εφαρμόζουν αυτό το έγγραφο καλόπιστα» και από το 2015 αρνήθηκε να συμμετάσχει σε κοινές διαβουλεύσεις.

Απόσπασμα από τη δήλωση του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών: «Δεδομένης της καταστροφικής θέσης των Ηνωμένων Πολιτειών και των συμμάχων τους σχετικά με τη Συμφωνία για την Προσαρμογή της Συνθήκης CFE, η Ρωσία ανέστειλε τη Συνθήκη το 2007. <…> Αφήσαμε την πόρτα ανοιχτή για διάλογο για τρόπους αποκατάστασης της βιωσιμότητας του ελέγχου των συμβατικών όπλων στην Ευρώπη «Ωστόσο, οι αντίπαλοί μας δεν εκμεταλλεύτηκαν αυτή την ευκαιρία».

Η κακή και προδοτική Ρωσσία, που κοιμάται και βλέπει πώς μπορεί να παραβιάσει περαιτέρω την ευρωπαϊκή ασφάλεια και να χωρίσει περισσότερους ακρογωνιαίους λίθους, ωστόσο, μέχρι το 2011, συνέχισε να διαβιβάζει οικειοθελώς στα υπόλοιπα μέρη της συνθήκης σύντομες γενικευμένες πληροφορίες σχετικά με την παρουσία όπλων και εξοπλισμού στο τον τομέα αρμοδιότητάς του. Όμως η Δύση συνέχισε να διεξάγει ασκήσεις μεγάλης κλίμακας στο κατώφλι μας, να δημιουργεί νέες στρατιωτικές υποδομές και να αναπτύσσει όπλα κρούσης που αποτελούν σοβαρή απειλή για την ασφάλεια της Ρωσσίας. Παράλληλα με αυτό, οι μη εταίροι μας κατέστρεψαν στην πραγματικότητα τις συνθήκες για την αντιπυραυλική άμυνα, τους ανοιχτούς ουρανούς και τη Συνθήκη INF. Όλα τα επιχειρήματα και οι εκκλήσεις από την πλευρά μας αγνοήθηκαν.

Η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι για την αποχώρηση της Ρωσίας από τη Συνθήκη CFE ήταν η είσοδος της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ και η έναρξη της διαδικασίας ένταξης στη Συμμαχία για τη Σουηδία , καθώς και η υποκίνηση του ΝΑΤΟ στη σύγκρουση στην Ουκρανία και, στην πραγματικότητα, η άμεση συμμετοχή σε αυτήν από την πλευρά της καθεστώς του Κιέβου… Διαβάστε όλο το άρθρο.

…………………………………………………………………………………………………………..