Ο “άγνωστος” οικονομικός πόλεμος της Βενεζουέλας με ΗΠΑ

ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ Η ΓΩΝΙΑ ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΣΑΜΙΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Δεν κυβερνά ο πρόεδρος Ιρφάν (Αλί) τη Γουιάνα, τη Γουιάνα την κυβερνούν η Νότια Διοίκηση, η CIA και η ExxonMobil»President Nicolas Maduro

Πού είσαι αείμνηστε Μοσαντέκ να δείς…την νέα “επιχείρηση Αίας“!

This handout picture released by the Venezuelan Presidency shows Venezuelan President Nicolas Maduro speaking during an act to present the Organic Law for the Defense of “Guyana Esequiba” at the National Assembly in Caracas on April 3, 2024. Venezuelan President Nicolás Maduro denounced on Wednesday the installation of “secret military bases” of the United States in the Essequibo, an oil-rich area that his country disputes with Guyana. (Photo by JHONN ZERPA / Venezuelan Presidency / AFP) / RESTRICTED TO EDITORIAL USE – MANDATORY CREDIT “AFP PHOTO / VENEZUELAN PRESIDENCY / Jhon ZERPA” – NO MARKETING – NO ADVERTISING CAMPAIGNS – DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS

Η Γουιάνα έχει την ταχύτερα αναπτυσσόμενη υπεράκτια εξόρυξη πετρελαίου στην ιστορία του κόσμου

Ο πρόεδρος της ➡ Βενεζουέλας, Νικολάς Μαδούρο, κατήγγειλε την Τετάρτη την εγκατάσταση «μυστικών στρατιωτικών βάσεων» των ΗΠΑ στην Εσεκίμπο, περιοχή πλούσια σε πετρέλαιο που ανήκει στη γειτονική Γουιάνα αλλά διεκδικεί κατά μεγάλο μέρος της το Καράκας.

«Έχουμε επιβεβαιωμένες πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες εγκαθίστανται μυστικές στρατιωτικές βάσεις της Νότιας Διοίκησης (σ.σ. SOUTHCOM, το μεικτό διοικητήριο των αμερικανικών  ενόπλων δυνάμεων που είναι αρμόδιο για τη Λατινική Αμερική), πυρήνες της και πυρήνες της CIA» στην Εσεκίμπο, περιοχή που «προσωρινά διαχειρίζεται η Γουιάνα», είπε.

Οι βάσεις αυτές, συνέχισε ο κ. Μαδούρο, δημιουργούνται για «να προετοιμαστούν επιθέσεις (…) εναντίον του πληθυσμού της νότιας και της ανατολικής Βενεζουέλας και για να προετοιμαστεί κλιμάκωση εναντίον της Βενεζουέλας».

Την 3η Δεκεμβρίου, διεξήχθη σε αντίδραση στη Βενεζουέλα ➡  το δημοψήφισμα για την προσάρτηση της Εσεκίμπο, που έχει έκταση 160.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων και υπέδαφος πλούσιο σε πετρέλαιο και άλλους φυσικούς πόρους. Όσοι ψήφισαν τάχθηκαν κατά «συντριπτική πλειοψηφία» (96,33%) υπέρ της ένταξης της περιοχής στη Βενεζουέλα.

Κάπου 125.000 άνθρωποι, ή περίπου το ένα πέμπτο του πληθυσμού της Γουιάνας, ζουν στην Εσεκίμπο, η οποία αναλογεί στα δυο τρίτα της επιφάνειας της χώρας. Η Βενεζουέλα λέει πως η συνοριογραμμή των δυο χωρών θα όφειλε να βρίσκεται στον ποταμό Εσεκίμπο, το φυσικό σύνορο, όπως το 1777, την περίοδο επικυριαρχίας της πάλαι ποτέ ισπανικής αυτοκρατορίας. Η Γουιάνα αντιτείνει πως τα σύνορα, η χάραξη των οποίων ανάγεται στην περίοδο της βρετανικής αποικιακής κυριαρχίας, ορίστηκαν το 1899 με απόφαση διαιτητικού δικαστηρίου του Παρισιού, ενώ υπέρ της θέσης αυτής συνηγορεί επίσης το Λονδίνο.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ