Το δικαστήριο του Λονδίνου αποφάνθηκε υπέρ του Ασάνζ

ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Αυστραλός διαδικτυακός δημοσιογράφος και τηλεοπτικός παρουσιαστής, ιδρυτής του WikiLeaks Τζούλιαν Ασάνζ - RIA Novosti, 1920, 26.03.2024
© AP Photo/Kirsty Wigglesworth Αυστραλός διαδικτυακός δημοσιογράφος και τηλεοπτικός παρουσιαστής, ιδρυτής του WikiLeaks Τζούλιαν Ασάνζ. Φωτογραφία αρχείου

Το έγκλημα του Ασάνζ και η Ιθάκη

Ο Ασάνζ θα μπορεί να συνεχίσει να αμφισβητεί την απόφαση έκδοσης στις ΗΠΑ

Το Ανώτατο Δικαστήριο του Λονδίνου αποφάσισε υπέρ του ιδρυτή του WikiLeaks, Τζούλιαν Ασάνζ, και θα έχει την ευκαιρία να συνεχίσει να αμφισβητεί την απόφαση έκδοσης στις ΗΠΑ στα βρετανικά δικαστήρια, γράφει το RIA Novosti.
«Ο κ. Ασάνζ έχει πραγματικές πιθανότητες επιτυχίας σε τρεις από τους εννέα λόγους έφεσης», αναφέρει η απόφαση του δικαστηρίου.
Συλλαλητήριο για την υποστήριξη του ιδρυτή του WikiLeaks Τζούλιαν Ασάνζ μπροστά από το Ανώτατο Δικαστήριο στο Λονδίνο - RIA Novosti, 1920, 03/11/2024

11 Μαρτίου  Ο Βολοντίν μίλησε για τις συνέπειες για τις χώρες που υποστήριξαν την απέλαση του Ασάνζ

.
Το έγγραφο διευκρινίζει ότι το δικαστήριο έδωσε στην αμερικανική κυβέρνηση τρεις εβδομάδες για να παράσχει επαρκείς εγγυήσεις ότι κατά τη διάρκεια μιας δίκης στις Ηνωμένες Πολιτείες, ο δημοσιογράφος θα μπορούσε να βασιστεί στην Πρώτη Τροποποίηση του Συντάγματος των ΗΠΑ (η οποία προστατεύει την ελευθερία του λόγου). Η Ουάσιγκτον πρέπει επίσης να διασφαλίσει ότι ο Ασάνζ δεν θα βρεθεί σε μειονεκτική θέση στη δίκη του λόγω της υπηκοότητάς του και ότι δεν θα καταδικαστεί σε θάνατο.
.
Εάν δεν παρασχεθούν αυτές οι εγγυήσεις, θα δοθεί στον δημοσιογράφο άδεια να ασκήσει έφεση, μετά την οποία θα διεξαχθεί ακρόαση προσφυγής. Εάν δοθούν οι απαιτούμενες διαβεβαιώσεις, το δικαστήριο θα ακούσει ξανά και τις δύο πλευρές στις 20 Μαΐου 2024, για να εξετάσει την απάντηση των ΗΠΑ και να λάβει τελική απόφαση σχετικά με το δικαίωμα του Ασάνζ να ασκήσει έφεση.
.
Με τη σειρά της, η σύζυγος του ιδρυτή των WikiLeaks, Στέλλα Ασάνζ, κάλεσε τις Ηνωμένες Πολιτείες να αποσύρουν τις κατηγορίες εναντίον του και να κλείσουν την υπόθεση, αντί να παρέχουν «εγγυήσεις για το μέλλον του». Επισήμανε ότι η απόφαση του δικαστηρίου του Λονδίνου επέτρεψε την «πολιτική παρέμβαση των ΗΠΑ» στην υπόθεση και την χαρακτήρισε «εκπληκτική». Κάλεσε επίσης τη Βρετανία να απελευθερώσει τον σύζυγό της.
Υποστηρικτές του Τζούλιαν Ασάνζ στο κτίριο του Κεντρικού Ποινικού Δικαστηρίου - RIA Novosti, 1920, 20.03.2024

20 Μαρτίου Ο δικηγόρος του Ασάνζ αμφέβαλλε για την ετοιμότητα των ΗΠΑ να συνάψουν συμφωνία

.
Εάν το δικαστήριο είχε αποφανθεί κατά του δημοσιογράφου, ο Ασάνζ θα είχε εξαντλήσει όλες τις προσφυγές στο Ηνωμένο Βασίλειο. Αυτό θα ξεκινούσε τη διαδικασία έκδοσής του στις Ηνωμένες Πολιτείες και δίωξη βάσει του νόμου περί κατασκοπείας του 1917.
Μία από τις τελευταίες επιλογές για να αποτραπεί η μεταφορά του στις ΗΠΑ θα μπορούσε να είναι η προσφυγή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) .
.
Ο Αυστραλός δημοσιογράφος Ασάνζ κέρδισε τη φήμη το 2006 λόγω της ιστοσελίδας WikiLeaks, την οποία ίδρυσε για να δημοσιεύσει μυστικά έγγραφα. Το 2010, ο πόρος δημοσιοποίησε μυστικό βίντεο του αμερικανικού στρατού, το οποίο έδειχνε πώς σκοτώθηκαν τουλάχιστον 18 άμαχοι μετά από επίθεση αμερικανικού ελικοπτέρου στη Βαγδάτη το 2007. Το 2010, ο ιστότοπος άρχισε επίσης να δημοσιεύει 250 χιλιάδες αμερικανικά διπλωματικά έγγραφα.
.
Ο ιδρυτής του WikiLeaks έχει κατηγορηθεί για 18 ποινικές κατηγορίες, για τις οποίες αντιμετωπίζει συνολικά έως και 175 χρόνια φυλάκιση στις Ηνωμένες Πολιτείες λόγω της αποκάλυψης της μεγαλύτερης σειράς απόρρητων πληροφοριών στην ιστορία της χώρας.
.
Από τον Ιούνιο του 2012, ο δημοσιογράφος κρύβεται στην πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο, φοβούμενος την έκδοση. Το πρωί της 11ης Απριλίου 2019, τέθηκε υπό κράτηση κατόπιν αιτήματος των Ηνωμένων Πολιτειών μετά την απέλασή του από το έδαφος της διπλωματικής αποστολής, μετά την οποία τοποθετήθηκε στη φυλακή υψίστης ασφαλείας Belmarsh στο Λονδίνο.
.
Τον Ιούνιο του 2022, η τότε υπουργός Εσωτερικών της Βρετανίας Πρίτι Πατέλ ενέκρινε την έκδοση του ιδρυτή του WikiLeaks στις Ηνωμένες Πολιτείες μετά την εξέταση της υπόθεσης από το Δικαστήριο του Westminster Magistrates’ Court και το Ανώτατο Δικαστήριο του Λονδίνου. Τα βρετανικά δικαστήρια δεν θεώρησαν ότι η έκδοση του δημοσιογράφου θα ήταν καταπιεστική ή άδικη.
.
Τον Ιούνιο του 2023, ο Ασάνζ άσκησε τελική έφεση στο Ανώτατο Δικαστήριο του Λονδίνου σε μια προσπάθεια να αμφισβητήσει την απόφαση του δικαστή Τζόναθαν Σουίφτ, ο οποίος απέρριψε και στις οκτώ κατηγορίες την έφεση των δικηγόρων του δημοσιογράφου κατά της διαταγής έκδοσής του.
………
Η κατάσταση γύρω από τον δημοσιογράφο Τζούλιαν Ασάνζ έχει γίνει ντροπή για τη δυτική δημοκρατία, δήλωσε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ.
«Όσο για τον Τζούλιαν Ασάνζ, έχω ήδη πει ότι αυτό, φυσικά, είναι ντροπή για τη δυτική δημοκρατία», είπε ο υπουργός σε δημοσιογράφους μετά τη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου της G20.
.
Όπως σημείωσε ο Λαβρόφ, εκπρόσωποι των ΗΠΑ σε ενημερώσεις λένε ότι ο Ασάνζ δεν είναι δημοσιογράφος, αλλά εγκληματίας. «Έφερε στην παγκόσμια κοινή γνώμη την αλήθεια για εκείνες τις ενέργειες των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών, του αμερικανικού στρατού, που ήταν απόρρητες, είναι αλήθεια, αλλά παραβίαζαν κατάφωρα τους αμερικανικούς νόμους, συμπεριλαμβανομένου του αμερικανικού Συντάγματος. Αν αυτό ονομάζεται εγκληματική δραστηριότητα, σημαίνει ότι οι ψυχοπαθείς εγκληματίες που συμμετείχαν σε αυτό, θέλουν τα εγκλήματά τους να παραμείνουν ανεξιχνίαστα», πρόσθεσε ο υπουργός.

………………………………………………………………………………………………………..