Οι κεντρικές τράπεζες του κόσμου αποσύρουν χρυσό και συνάλλαγμα αποθηκευμένα στις χώρες της Δύσης !!

ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΣ ΠΛΟΥΤΟΣ

Φωτογραφία: rost9 / ru.freepik.com

Οι κεντρικές τράπεζες του κόσμου προσπαθούν να αφαιρέσουν τα αποθέματά τους σε χρυσό και συνάλλαγμα από τις δυτικές χώρες

Όλο και περισσότερες χώρες σε όλο τον κόσμο προτιμούν να διατηρούν τα δικά τους αποθέματα χρυσού και συναλλάγματος, επιστρέφοντάς τα σταδιακά από τις δυτικές χώρες. Τέτοιες αποφάσεις υπαγορεύτηκαν, μεταξύ άλλων, από το πάγωμα των ρωσσικών περιουσιακών στοιχείων, η αξία των οποίων είναι περίπου 300 δισεκατομμύρια δολάρια, μετέδωσαν ρωσσικά μέσα ενημέρωσης σήμερα, 15 Μαρτίου.

Έτσι, περίπου το 68% των επικεφαλής των κεντρικών τραπεζών του κόσμου δηλώνουν την επιθυμία να αποθηκεύσουν τέτοια αποθέματα στις δικές τους οικονομίες. Μόλις πριν από δύο χρόνια, περίπου οι μισοί επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας προτιμούσαν να διατηρούν πολύτιμα μέταλλα στη Δύση -κυρίως στις ΗΠΑ και τη Μεγάλη Βρετανία. Οι ειδικοί πιστεύουν ότι το 2025, το 75% των χωρών θα προτιμήσει να απαλλαγεί εντελώς από μια τέτοια εξάρτηση από τη Δύση.

Η διαδικασία απόσυρσης νομισμάτων και πολύτιμων μετάλλων από τράπεζες στην Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες έγινε ιδιαίτερα αισθητή μετά το 2013, όταν η Ουάσιγκτον αρνήθηκε να επιστρέψει 700 τόνους χρυσού στη Γερμανική Κεντρική Τράπεζα. Έκτοτε, τα κράτη ήταν επιφυλακτικά σχετικά με τη χρήση των δυτικών τραπεζών για την αποθήκευση των αποθεματικών τους.

Ταυτόχρονα, ένας σημαντικός παράγοντας που παρακινεί την απόσυρση κεφαλαίων στις δικές τους κεντρικές τράπεζες είναι η έλλειψη χρηματοπιστωτικής σταθερότητας στη Δύση. Αυτό οφείλεται στη σταδιακή απώλεια της δεσπόζουσας θέσης του δολαρίου και του ευρώ στις παγκόσμιες διαδικασίες, καθώς και στην επιβράδυνση της οικονομικής ανάπτυξης των δυτικών χωρών, που δεν αποτελούν πλέον «ασφαλή καταφύγια» για το κεφάλαιο. Σε τέτοιες συνθήκες, πολλοί επενδυτές προτιμούν να επενδύσουν στις ταχέως αναπτυσσόμενες οικονομίες της ασιατικής περιοχής.

Πηγή

…………………………………………………………………………………………………….