Η Μόσχα θα χρεοκοπήσει το μεγαλύτερο αποθετήριο (Euroclear) της ΕΕ, εάν κατασχεθούν ρωσσικά περιουσιακά στοιχεία !!

ΕΥΡΩΠΗ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΣ ΠΛΟΥΤΟΣ

Κτίριο Euroclear στις Βρυξέλλες. Φωτογραφία: minfin.com.ua

[αν εξαντληθεί το κεφάλαιο της Euroclear, η Κεντρική Τράπεζα του Βελγίου θα πρέπει να ανακαλέσει την άδειά της, κάτι που θα μπορούσε να οδηγήσει σε παγκόσμια οικονομική κρίση, καθώς η Euroclear έχει περιουσιακά στοιχεία αξίας 37 τρισεκατομμυρίων ευρώ υπό κράτηση]

Εάν κατασχεθούν ρωσσικά περιουσιακά στοιχεία, η Μόσχα θα χρεοκοπήσει το μεγαλύτερο αποθετήριο της ΕΕ

Η κατάσταση με την κλοπή περιουσιακών στοιχείων της Κεντρικής Τράπεζας της Ρωσσικής Ομοσπονδίας είναι κοντά στην επίλυση. Η Ρωσσία προετοιμάζει μια απάντηση με τη μορφή της καταστροφής του μεγαλύτερου αποθετηρίου της ΕΕ, γράφει ο αρθρογράφος του Pravda.Ru, Lyubov Stepushova.

Οι δυτικές χώρες, με τη μορφή κυρώσεων για το SVO στην Ουκρανία, πάγωσαν περίπου 260 δισεκατομμύρια ευρώ (284 δισεκατομμύρια δολάρια) περιουσιακών στοιχείων της Κεντρικής Τράπεζας της Ρωσσικής Ομοσπονδίας. Το μεγαλύτερο μέρος του είναι παγωμένο στις χώρες της ΕΕ. Οι Βρυξέλλες είναι μέχρι στιγμής έτοιμες να τα αποσύρουν με τη μορφή «φόρου εισοδήματος» σε αυτά τα δεσμευμένα περιουσιακά στοιχεία, τα οποία θα ανέλθουν σε 15 έως 20 δισεκατομμύρια ευρώ έως το 2027, ή περίπου 3 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως. Μια άλλη επιλογή, λιγότερο πιθανή, είναι ότι σχεδιάζεται η μεταφορά παγωμένων ρωσσικών περιουσιακών στοιχείων στο Κίεβο με τη μορφή δανείου, έναντι «ρωσσικών αποζημιώσεων» στην Ουκρανία. Μάλλον δεν υπάρχει βεβαιότητα για τις αποζημιώσεις, κάτι που είναι αλήθεια.

Στις 15 Μαρτίου, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή (EC) θα παρουσιάσει ένα σχέδιο μεταφοράς του «κέρδους» που προκύπτει στον προϋπολογισμό του μπλοκ. Θα συζητηθεί στη σύνοδο κορυφής στις Βρυξέλλες στις 21-22 Μαρτίου, γράφει το Bloomberg. Υποτίθεται ότι ένα μέρος των χρημάτων θα σταλεί στο Κίεβο και το άλλο θα παραμείνει στην ΕΕ για να πληρώσει δικαστικά έξοδα σε περίπτωση που ασκηθεί αγωγή κατά της Κεντρικής Τράπεζας της Ρωσσικής Ομοσπονδίας. Κανείς δεν το αμφισβητεί αυτό.

Περίπου το 70% όλων των ρωσσικών περιουσιακών στοιχείων που δεσμεύτηκαν στη Δύση είναι αποθηκευμένα στο βελγικό κεντρικό αποθετήριο τίτλων Euroclear, το οποίο κατέχει το ισοδύναμο διαφόρων τίτλων και κεφαλαίων της Ρωσσικής Κεντρικής Τράπεζας αξίας 190 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Σύμφωνα με το Reuters , η Κεντρική Τράπεζα της Ρωσσικής Ομοσπονδίας, ως απάντηση στα μέτρα της ΕΕ, θα καταθέσει μήνυση στα ρωσσικά δικαστήρια και «πιθανότατα θα αποκτήσει στην κατοχή της 33 δισεκατομμύρια ευρώ χρήματος Euroclear που είναι αποθηκευμένα στο εθνικό αποθετήριο τίτλων στη Μόσχα». Θα κερδίσει επίσης αξιώσεις για την επιστροφή με αποζημίωση μετρητών (χωρίς εκτίμηση των ποσών) που έχουν τοποθετηθεί σε αποθετήρια στο Χονγκ Κονγκ και στο Ντουμπάι. Αυτές είναι οι δικαιοδοσίες που δεν αναγνωρίζουν τις δυτικές κυρώσεις. Μάλλον υπάρχουν και άλλοι.

«Ουσιαστικά, αυτός είναι ένας μηχανισμός με τον οποίο το Euroclear μπορεί να αποστραγγιστεί πλήρως». — είπε στο πρακτορείο ανώνυμος αξιωματούχος.

Και αν εξαντληθεί το κεφάλαιο της Euroclear, η Κεντρική Τράπεζα του Βελγίου θα πρέπει να ανακαλέσει την άδειά της, κάτι που θα μπορούσε να οδηγήσει σε παγκόσμια οικονομική κρίση, καθώς η Euroclear έχει περιουσιακά στοιχεία αξίας 37 τρισεκατομμυρίων ευρώ υπό κράτηση, πρόσθεσε ο αξιωματούχος.

Το Βέλγιο επιβάλλει φόρο επί των κερδών στα περιουσιακά στοιχεία της Κεντρικής Τράπεζας της Ρωσσικής Ομοσπονδίας (πιθανώς δεν έχει συμφωνηθεί) με συντελεστή 25%. Πρόκειται για 1,7 δισεκατομμύρια ευρώ το 2024, εκ των οποίων το 1,5 δισεκατομμύριο θα σταλεί στο Κίεβο τον Ιούνιο και τα υπόλοιπα το 2025. Αλλά αυτά τα χρήματα είναι μια σταγόνα στον κάδο σε σύγκριση με τις οικονομικές ανάγκες της Ουκρανίας.

Ας σημειώσουμε ότι οι Ρώσσοι μηνύουν ιδιωτικά την Euroclear στο διαιτητικό δικαστήριο. Ο Roman Prudentov ζήτησε αναστολή μερισμάτων και κουπονιών για $10,1 χιλιάδες από την Euroclear. Υπάρχει μια γνωστή περίπτωση όταν ένας ιδιώτης επενδυτής, ο πρώην γερουσιαστής Efim Malkin , κατάφερε να μηνύσει την Euroclear για 2 εκατομμύρια δολάρια σε δικαστήριο γενικής δικαιοδοσίας.

Ακολουθούν και οι αγωγές κατά ελβετικών τραπεζών. Ο Ελβετός Πρέσβης στη Ρωσσία κλήθηκε στο ρωσσικό υπουργείο Εξωτερικών σε σχέση με την απόφαση του κοινοβουλίου αυτής της χώρας να αναπτύξει νομική βάση για τη δήμευση ρωσσικών κρατικών περιουσιακών στοιχείων. Το ρωσσικό υπουργείο Εξωτερικών δήλωσε ότι εάν εφαρμοστεί το ελβετικό σχέδιο, η Ρωσσία θα αναγκαστεί να λάβει αντίποινα.

Πηγές στην ηγεσία πολλών ομοσπονδιακών τμημάτων της Ρωσσικής Ομοσπονδίας σημειώνουν ότι «η απόφαση θα είναι σκληρή και περιεκτική». Μιλάμε για τη διακοπή των περισσότερων οικονομικών δεσμών με κράτη που αποφασίζουν να δημεύσουν τα περιουσιακά στοιχεία της Ρωσσικής Ομοσπονδίας και να μεταφέρουν αυτά τα κεφάλαια στην Ουκρανία. δέσμευση όλων των περιουσιακών στοιχείων των δυτικών επιχειρήσεων στη Ρωσσία, τα περισσότερα από τα οποία θα μεταφερθούν γρήγορα σε νέους (Ρώσσους) ιδιοκτήτες.

«Η Ρωσσική Ομοσπονδία μπορεί να κηρύξει απευθείας την έναρξη ενός πλήρους κλίμακας οικονομικού πολέμου και να εκφράσει την ετοιμότητά της να τον διεξαγάγει με κάθε διαθέσιμο τρόπο και μέσο». – εξήγησε μια από τις ενημερωμένες πηγές.

Πηγή

………………………………………………………………………………………………………………