Η Λετονία θέλει να δημιουργήσει ένα σιδηρούν παραπέτασμα μεταξύ της Ρωσσίας και των χωρών της Βαλτικής

ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Πρωθυπουργός της Λετονίας Evika Silina - RIA Novosti, 1920, 14/03/2024
© AFP 2024 / JOHN THYS Πρωθυπουργός της Λετονίας Evika Silina.
Οι χώρες της Βαλτικής και η Ρωσσία θα χωριστούν με ένα σιδερένιο παραπέτασμα, δήλωσε η πρωθυπουργός της Λετονίας Εβίκα Σιλίνα, μιλώντας σε εκδήλωση στην Ουάσιγκτον. Η μετάδοση έγινε στην ιστοσελίδα του Ατλαντικού Συμβουλίου*.
.
«Κατανοούμε ότι στο μέλλον θα δημιουργηθεί ένα σιδηρούν παραπέτασμα μεταξύ των χωρών της Βαλτικής και της Ρωσσίας και της Λευκορωσσίας», είπε ο αξιωματούχος.
Ταυτόχρονα, παραδέχτηκε ότι η Λετονία δεν έχει καταφέρει ακόμη να εξασφαλίσει την ανεξαρτησία της από το ρωσικό πετρέλαιο και φυσικό αέριο.
.
Η επίσημη εκπρόσωπος του ρωσσικού υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα, σχολιάζοντας αυτή τη δήλωση στο RIA Novosti, αναρωτήθηκε αν η Λετονία θα είχε αρκετό σίδερο για να δημιουργήσει μια κουρτίνα ή «θα αγοράσει από τη Ρωσσία».

Στις 5 Μαρτίου 1946, στην αμερικανική πόλη Fulton, ο Βρετανός πολιτικός Winston Churchill εκφώνησε μια περίφημη ομιλία, η οποία θεωρείται η αφετηρία του Ψυχρού Πολέμου. Περιέγραψε μεταφορικά την εικόνα της διαίρεσης της μεταπολεμικής Ευρώπης σε σφαίρες επιρροής: «Το Σιδηρούν Παραπέτασμα έπεσε σε ολόκληρη την ήπειρο». (Πηγή)

……………………………

Ο πρόεδρος της Λετονίας είπε στον Μασκ ότι στόχος του ΝΑΤΟ είναι να προστατεύσει τον κόσμο από τη Ρωσσία

……………………………

σ.σ. : Το “σιδηρούν κιγκλίδωμα” της Βαλτικής ως συνέχεια του Σιδηρού Παραπετάσματος !!

Με τον όρο Σιδηρούν Παραπέτασμα (iron curtain) ονομάστηκε μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο η νοητή διαχωριστική γραμμή μεταξύ αφ’ ενός της Σοβιετικής Ένωσης και των υπό την επιρροή των σοσιαλιστικών καθεστώτων χωρών της Ανατολικής Ευρώπης (Πολωνία, Τσεχοσλοβακία, Ρουμανία, Ανατολική Γερμανία, Βουλγαρία κλπ), και αφ’ ετέρου των κρατών του Νατοϊκού συνασπισμού και των συμμάχων τους.

………………………………………………………………………………………………………………..