Η δύναμη των λουλουδιών (Flower Power)

Η ΓΩΝΙΑ ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΣΑΜΙΟΥ ΚΟΣΜΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Ορμώμενοι από τον μύθο του Όρχι

Το γοητευτικό νησί Μάινου που βρίσκεται στην Γερμανική πλευρά της λίμνηςης Κωνσταντίας ή Bodensee, είναι ιδιωτικό και ανήκει στους απογόνους του Count Lennart Bernadotte – υιού του πρίγκηπα Γουλιέλμου της Σουηδίας και της Maria Pavlovna Μεγάλης Δούκισσας της Ρωσσίας – και της γυναίκας του Countess Sonja Bernadotte, που το 2004 και 2008 αντιστοίχως, απεβίωσαν.

Είναι 45 εκταρίων και από το 1853 είαι βοτανικός κήπος και είναι ανοιχτό στο κοινό όλο τον χρόνο, από την ανατολή μέχρι την δύση του ήλιου.

Από τις 15/03-2024 φιλοξενεί την ετήσια έκθεση με κεντρικό θέμα (Flower Power) τις Ορχιδέες.

Στην ελληνική ιερή παράδοση, ο Όρχις ήταν γιος μιας νύμφης και ενός σάτυρου. Κατά την διάρκεια των εορτών προς τιμή του Βάκχου, διέπραξε ιεροσυλία, επιχειρώντας να βιάσει μια ιέρεια Η τιμωρία του ήταν να κατασπαραχθεί από άγρια θηρία και να μεταμορφωθεί σε ένα  αδύνατο και σεμνό φυτό (Εγκυκλοπαίδεια Δομή, τ. 26 σ.82). Ο Θέοφραστος ήταν ο πρώτος από τους αρχαίους συγγραφείς που αναφέρθηκε στις ορχιδέες. Ήταν αυτός που τους έδωσε την ονομασία Όρχις επιστημονικά, ορμώμενος από τον μύθο του Όρχι και αντανακλώντας την ομοιότητά της διπλοκόνδυλης ρίζας τους με τα ανδρικά γεννητικά όργανα, αυτά που ήταν αιτία της περιπέτειας του  Όρχι.

 

Orchis mascula (Ορχιδέα η άρρην)