Η ισπανική κυβέρνηση σκοπεύει να αναγνωρίσει επίσημα ένα παλαιστινιακό κράτος

ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πέδρο Σάντσες. Φωτογραφία: www.the-sun.com

Η ισπανική κυβέρνηση θα αναγνωρίσει επίσημα το παλαιστινιακό κράτος πριν από το τέλος της τρέχουσας νομοθετικής περιόδου, το σαουδαραβικό έντυπο Al-Sharq Al-Awsat επικαλείται δήλωση του πρωθυπουργού Πέδρο Σάντσεθ. Πρόσθεσε ότι η κίνηση υποκινήθηκε από «ηθικές πεποιθήσεις» καθώς και από την πίστη του στη δικαιοσύνη του παλαιστινιακού σκοπού. Σύμφωνα με τον Σάντσεθ, αυτός είναι «ο μόνος τρόπος για να κατευθύνουμε την παλαιστινιο-ισραηλινή σύγκρουση προς έναν δρόμο ασφάλειας και ειρήνης».

Το 2014, το ισπανικό κοινοβούλιο ενέκρινε ομόφωνα, λαμβάνοντας υπόψη μια προηγούμενη υπόσχεση της κυβέρνησης του δεξιού Λαϊκού Κόμματος, μια δήλωση που ζητούσε «αναγνώριση ενός παλαιστινιακού κράτους μονομερώς και χωρίς προϋποθέσεις». Αλλά στη συνέχεια αυτή η δήλωση δεν συνοδεύτηκε από εκτελεστικά βήματα της κυβέρνησης. Ανώτερες ισπανικές πηγές επιβεβαίωσαν στο δημοσίευμα της Σαουδικής Αραβίας ότι αυτή τη φορά η κυβέρνηση σκοπεύει να πραγματοποιήσει αυτό το βήμα πριν από το τέλος της θητείας της.

«Θα προτείνω στη Γερουσία και στη Βουλή των Αντιπροσώπων, στο πλαίσιο αυτής της νομοθετικής εντολής, να αναγνωρίσει η Ισπανία το παλαιστινιακό κράτος». Ο Sanchez είπε στα μέλη του κόμματός του, το οποίο έχει οργανώσει φιλοπαλαιστινιακές διαδηλώσεις τους τελευταίους μήνες.

Κατά την επίσκεψή του στη Ράφα τον περασμένο Νοέμβριο, ο Σάντσεθ ανακοίνωσε ότι θα επιδιώξει να καταλήξει σε συμφωνία με τα κράτη μέλη της ΕΕ για την κοινή αναγνώριση ενός παλαιστινιακού κράτους και ότι εάν δεν επιτευχθεί μια τέτοια συμφωνία, θα αποφασίσει μόνος του.

Η Al-Sharq Al-Awsat έμαθε ότι η κυβέρνηση Sanchez είχε εντατικές διπλωματικές επαφές με το Βέλγιο, την Ιρλανδία και το Λουξεμβούργο για το θέμα τις τελευταίες εβδομάδες.

…………………………………………………………………………………………………………………..